Prima paginăActualitateNeamt

Nereguli la produsele ecologice

Dimensiune text

Inspectorii privind protecţia consumatorilor din judeţul Neamţ au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea şi etichetarea produselor alimentare ecologice.

În perioada 14 – 17 aprilie, au fost verificaţi 13 operatori economici – magazine de produse naturiste, supermarketuri şi farmacii, constatându-se abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor la 11 dintre aceştia. Au fost găsite numeroase nereguli privind infomarea corectă a consumatorilor. De exemplu, s-a găsit pastă vegetală tartinabilă „Capricii şi Delicii”, care era semnalizată la raft cu eticheta verde având sigla ecologică UE, deşi producătorul nu făcea nici o menţiune despre acest lucru (era înscrisă pe ambalaj doar sintagma „fără alergeni”).

Referitor la modul de respectare a condiţiilor de depozitare şi expunere impuse de producători, la raioanele de legume şi fructe în stare proaspătă s-au găsit roşii ecologice, roşii cherry cu ciorchine ecologice, lămâi ecologice, mere roşii ecologice, sub formă  preambalată, expuse la comercializare în imediata vecinătate a celorlalte fructe şi legume, fără a fi evidenţiate în mod clar sau în loc special amenajat.

„Ca urmare a abaterilor constatate s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare a cantităţii de 121,1 de kilograme şi 23 de litri de produse ecologice, în valoare totală de 2.143 de lei. S-au aplicat patru amenzi contravenţionale, în valoare de 10.500 de lei, şi şapte avertismente”, a declarat Natalia Hruşcă, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0