Nereguli cu centrele „after school” din Roman. Părinţii sunt minţiţi?!

HomeActualitate

Nereguli cu centrele „after school” din Roman. Părinţii sunt minţiţi?!

 

afterschool24Veşti proaste pentru zeci de părinţi din Roman care au ales să-i dea pe copii la centre care funcţionează în program „after school” („şcoala de după şcoală”). Miercuri, 7 septembrie, cu doar câteva zile înainte de începerea noului an şcolar, părinţii au fost informaţi că elevii vor sta în şcoală doar cât prevede programa Ministerului, iar varianta de a rămâne încă patru ore, după program, nu mai este permisă”.

Miercuri, la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” (CNRV) s-au ţinut şedinţele cu părinţii, acolo unde învăţătorii le-au transmis vestea cea proastă despre faptul că programul after school a fost „interzis”.

„Doamna învăţătoare ne-a spus că decizia s-a luat la nivel naţional. Este o mare greşeală. Noi plăteam pentru acest after school, prin care copiii noştri rămâneau la şcoală, îşi făceau temele şi, de ce să nu recunoaştem, performanţele lor erau mai bune decât ale elevilor care nu beneficiau de educaţia suplimentară, de după orele clasice de curs. Pentru copiii noştri, noi am investit, am cumpărat mobilier, am pus covoraşe, am încercat să le creăm condiţii cât mai bune, pentru că în joc este viitorul acestor tineri. Acum ni s-a spus că nu mai avem voie să folosim nici măcar vestiarele, cumpărate de noi. Credem că această decizie este greşită şi nu este deloc în interesul copiilor şi vom trimite memorii către toţi factorii de decizie”, ne-a declarat un părinte.

Acesta spune că s-a respectat întocmai metodologia impusă de Minister pentru plata acestui serviciu, iar acum, în câteva zile, trebuie să găsească o soluţie pentru cele patru ore în care copiii trebuie supravegheaţi de altcineva, eventual cineva care să aibă pregătirea necesară şi pentru a-i ajuta la lecţii. Fiecare părinte plăteşte lunar pentru programul after school o sumă între 400 şi 450 de lei de copil, în care este inclusă inclusiv masa.

„Programul after school trebuie continuat, dar în forma permisă de lege”

Inspectorul general şcolar Viorel Stan spune că nici gând ca Ministerul Educaţiei sau Inspectoratul Școlar Neamţ să interzică programul after school, dar acest program se poate derula doar cu respectarea legii.

„Sunt nereguli legate de circuitul banilor. Legea prevede clar cum se poate derula programul after school, prin înfiinţarea unor instituţii gen PF – unde se plătesc contribuţiile la stat, şi nu ONG-uri sau asociaţii non-profit. Noi suntem de părere că programul after school trebuie continuat, dar în forma permisă de lege, şi i-am sfătuit pe reprezentanţii şcolilor să intre în legalitate şi să nu-i mintă pe părinţi. Atât timp cât respectă legislaţia, pe noi nu ne interesează ce face cadrul didactic după orele de program”, a declarat inspectorul general Viorel Stan.

Din informaţiile noastre, „circuitul banilor” nu este conform cu dispoziţiile legale nu doar în cazul CNRV, ci inclusiv la o altă unitate şcolară din Roman. Doar trei unităţi de învăţământ din oraş oferă program after school. Punctul de vedere al directorului CNRV, profesor Mihaela Tanovici, nu a putut fi consemnat, deoarece nu a răspuns la telefon.

Vom reveni cu detalii despre soarta programelor de tip after school din oraş.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 8
  • Metodologia e atit de prost si complicat facuta incit nici un director normal la cap si care nu vrea sa aiba probleme suplimentare,nu ” se incurca”cu after school.De ce nu este posibil ca scoala sa inchirieze la un pret modic sau sa dea in folosinta gratuita spatiile scolii aferente activitatii de after school ptr 4-5 ore catre Asociatiile de parinti(care de regula au statut de fundatii non rofit),iar acestea sa organizeze si sa raspunda de tot de inseamna programul after school ?

  • Buna dimineata. Sincer nu stiu ce sa mai cred. Mai sunt cateva zile pana incepe scoala si sunt disperat deoarece nu stiu ce solutie sa gasesc cu copilul meu si cred ca in situatia mea sunt mii de parinti. Numai in Romania se poate intampla asa ceva. Cred ca trebuie scris mai sus deoarece aceasta problema trebuie rezolvata. Sa vrei sa-i asiguri copilului tau o educatie normala si o siguranta deplina pe banii parintilor si statul , primaria isj sa nu te lase.
    Doamna invatatoare de la clasa copilului meu ne-a aratat la toti parintii actele de pe PFA-ul ei , impozitele platite la zi, taxele platite la zi si ne-a spus ca tot nu este lasata sa mai faca acest program. Deci unde e minciuna? Sa ne ascundem dupa cuvinte, dupa minciuni e usor insa femeia asta ne-a prezentata toate documentele posibile si tot nu e lasata in pace.
    Ce facem cu copii nostri stimate autoritati? Sa-i lasam nesupravegheati? Sa-i lasam needucati? Sa ne lasam serviciile pentru a sta cu dansii? Sa ne întoarcem cu zeci de ani in urma si sa le punem cheia de la casa in gat? De ce oare ce este normal intr-un stat european la noi este anormal?
    Va rog faceti tot ce este posibil deoarece sunt disperat?

  • De la o clasa de 28 de elevi se colecteaza aprox. 13.000 lei pe luna .Aceasta suma se distribuie conform legilor fiscale? Exista situatii concrete in care sumele colectate de catre cadrele didactice au alt drum….Puteti multiplica cu numarul de clase de la o scoala care are after-school si veti realiza adevaratul drum catre coruptie!

  • Crede-ti-ma ca nu e o replica la ce s-a scris mai sus, insa mi se pare cam aberant ce-a scris justitiarul. Deci in medie o clasa are 25 elevi – din care nu fac toti after school – deci 20 elevi sa spunem. Eu platesc la copilul meu 400 lei pe luna deci 8000 lei (si nu 13000 lei). Acum jumatate se duc pe mancare (daca nu mai bine) si cu siguranta impozitele, taxele, chiria, utilitatile etc. mai ajunge inca 25% – deci tragem linie si socotim – maxim 2000 lei hai 3000 lei (un salariu normal) dar e mare diferenta totusi. Acum daca stam si socotim altfel cu siguranta daca am avea un after school in oras s-ar plati taxe de 1000 – 1500 lei deci aceasta solutie de compromis este una benefica si pentru parinte si pentru copil si pentru invatator. Deci vorbiti in cunostinta de cauza si nu mai dezinformati opinia publica.

  • Vorbiti numai tampenii. In loc sa luam atitudine socotim cat castiga un amarat de invatator. Cred ca ne meritam soarta pana la urma. Voi fi scurt si la obiect. Invatatoarea fiului meu mi-a spus ca are PFA ca plateste toate taxele… si cu toate astea nu poate sa mai deruleze acest program deoarece nu mai are voie sa inchirieze spatiul din scoala. Deci problema este spatiul din scoala pe care domnii directori nu vor sa-l mai inchirieze de frica controalelor, presiunilor, isj-ului si toti factorii de presiune. Deci cred ca singura solutie e ca in prima zi de scoala sa intram pe domnii directori si sa le auzim motivele lor. Astept sa ne mobilizam exemplar ca sa putem rezolva aceasta problema.

  • Domnule Primar va rugam sa ne ajutati. Ati fost ales de noi pentru a ne ajuta. Va rugam implicati-va dvs. in aceasta problema deoarece avem incredere ca se va rezolva problema. Daca treaba e cum spun cei de mai sus atunci cred ca dvs. puteti rezolva problema deoarece spatiile sunt ale primariei iar primaria face ce vrea cu ele. Cum oare acele magazine in incinta scolii aveau voie sa functioneze iar un act de educatie nu se poate desfasura? Deci nu fac directorii ce vrea ci domnul primar trebuie sa ne ajute.

    • In acest moment, semnati comentariile la acest articol cu Leonard, Ioan si Cerasela – va rugam sa va alegeti un singur pseudonim, altfel comentariile dvs nu vor mai fi aprobate. Va multumim!

  • iacobaurel 8 ani ago

    Mai prosti mai suteti, cea a scris justitiarul este un pur adevar. E bine atunci asa .