HomeSocial

Nemţenii primesc beneficii sociale de 15.448.886 lei pe lună

La nivelul unei luni, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ a achitat 15.448.886 lei către beneficiarii de indemnizaţii şi ajutoare sociale.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPS) Neamţ gestionează aproximativ 23 de tipuri de beneficii sociale, pe lângă alte programe susţinute de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale.

Pentru judeţul Neamţ, numai la nivelul lunii august 2014, a fost achitată suma de 15.448.886 lei, reprezentând plata beneficiilor sociale, a contribuţiilor şi taxelor aferente.

Din aceste plăţi, cea mai mare parte s-a dus către alocaţia de stat pentru copii – 93.568 de beneficiari, pentru care s-au plătit 5.417.264 lei în luna august, iar cumulat, pe primele 8 luni ale anului, efortul financiar este de 46.031.258 lei.

Pentru plata indemnizaţiei de creştere a copilului şi stimulentul de inserţie, în luna august s-au alocat 2.624.549 lei, iar cumulat pe perioada ianuarie-august – 20.960.576 lei.

În ceea ce priveşte ajutorul social, la nivelul judeţului Neamţ sunt în plată 6.101 beneficiari, pentru care s-a achitat suma de 1.423.129 lei, cumulat pe primele 8 luni suma fiind de 11.217.572 lei. La capitolul ajutoare de urgenţă, în judeţul Neamţ au fost acordate 14 ajutoare în cuantum de 50.000 lei

Referitor la alocaţia pentru susţinerea familiei, în luna august au fost în plată 9.604, persoane pentru care s-a alocat suma de 776.694 lei, cumulat de la începutul anului suma ridicându-se la 6.371.680 lei.

Un alt ajutor important acordat este cel pentru încălzirea locuinţei, pentru care se depun solicitări începând cu data de 15 octombrie. Anul trecut au beneficiat de acest tip de ajutor 31.519 persoane, pentru care s-au alocat 8.020.187 lei.

Totodată, la nivelul judeţului Neamţ au fost finanţate şi alte tipuri de beneficii de asistenţă socială – subvenţii, cheltuieli pentru investiţii – pentru organizaţii neguvernamentale care administrează unităţi de asistenţă socială şi pentru centre de zi şi rezidenţiale care desfăşoară servicii sociale în folosul comunităţii. Valoarea acestor finanţări se ridică la suma de 8.772.691 lei.

Prezentăm, în continuare, cele mai importante indemnizaţii acordate de AJPS Neamţ şi cum se poate intra în posesia lor.

Ajutoare pentru încălzirea locuinţei

Potenţiali beneficiari sunt familiile şi persoanele singure care au un venit net lunar de persoană de maxim 615 lei. Ajutoarele se acordă pe baza cererii şi declaraţiei pe propria răspundere, însoţită de acte doveditoare care atestă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioară, precum şi de acte doveditoare privind dreptul de folosinţă al locuinţei, în condiţiile legii, ori privitoare la bunurile deţinute de aceştia, inclusiv în alte unităţi administrativ-teritoriale. În sezonul rece 2013 – 2014, au beneficiat de acest tip de ajutor 31.519 nemţeni.

Ajutor social

Ajutorul social se acordă tuturor familiilor şi persoanelor singure care au venituri sub nivelul celui minim garantat prin lege. Acest sprijin se stabileşte ca diferenţă între venitul minim şi cel realizat. Cuantumul venitului minim pleacă de la 125 de lei, pentru o persoană singură şi poate ajunge la 462 de lei, pentru familia cu cinci membri, urmând să fie majorat cu 31 de lei pentru fiecare altă persoană în plus. Vor primi sprijin financiar de la stat doar cei care prestează, lunar, ore de muncă în folosul comunităţii. Cererea va fi depusă la primăria de domiciliu şi se soluţionează în 30 de zile de la data înregistrării. Pentru a beneficia de ajutor social este nevoie ca solicitantul să completeze o declaraţie pe propria răspundere, la care să anexeze acte doveditoare privind componenţa şi veniturile familiei: acte de identitate, certificat de căsătorie şi/sau de deces (unde este cazul), act doveditor privind proprietatea, certificat de rol fiscal, certificat de venituri eliberat de către Administraţia Financiară, adeverinţă de la Registrul Agricol, adeverinţă de elev în care se specifică dacă beneficiază de alocaţie de stat şi bursă, cu evidenţierea sumei, declaraţie notarială – în cazul în care copiii nu urmează o formă de învăţământ, talon alocaţie de stat pentru copii, talon şomaj, talon şi decizie de pensie sau adeverinţă de salariu. Persoanele inapte de muncă vor prezenta şi o adeverinţă de la medicul de familie, în care să se precizeze acest lucru.

Alocaţia pentru susţinerea familiei

Începând cu 1 ianuarie 2011, prin Legea 277/2010, s-a abrogat OUG 105/2003 privind alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală. Astfel, cele două tipuri de alocaţii au fost înlocuite de alocaţia pentru susţinerea familiei.

Alocaţia pentru susţinerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse, care au în îngrijire copii până la 18 ani. Beneficiază de alocaţie şi familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia. Pentru acest tip de familie, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 200 lei, cuantumul lunar al alocaţiei este de 50 lei pentru familia cu un copil, 100 lei pentru familia cu doi copii, 150 lei pentru familia cu trei copii şi 200 lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii. Pentru familia cu un venit net mediu lunar pe membru de familie situat intre 201 si 370 lei, cuantumul alocaţiei este de 45 lei pentru familia cu un copil, 90 lei pentru familia cu doi copii, 135 lei pentru familia cu trei copii şi 180 lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii. Limita maximă de venituri până la care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei este 370 lei/persoană.

Dosarul trebuie să cuprindă o copie după actele de identitate a membrilor familiei, copie după hotărârea de plasament sau numire în calitate de tuture- unde e cazul, după hotărârea judecătorească de divorţ, adeverinţă de salariat pentru părinţi, care să evidenţieze venitul net, ori cupon pensie sau talon de şomaj. La dosar se ataşează adeverinţele de elev sau student pentru copiii aflaţi în întreţinere şi care frecventează cursurile învăţământului de stat sau privat şi cuponul de alocaţie pentru copiii preşcolari sau adeverinţă de la AJPS, dacă alocaţia este virată în cont bancar. Sunt necesare la dosar adeverinţe care să ateste dacă solicitanţii beneficiază de alte drepturi de asistenţă socială.

Indemnizaţii pentru creşterea copilului

Indemnizatia pentru cresterea copilului se menţine la cuantumul de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni.

Părinţii pot alege între un concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) şi un concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani. În ambele situaţii, legislaţia reglementează cuantumul minim şi cuantumul maxim al indemnizaţiei lunare, raportându-l la indicatorul social de referinţă, care, şi în 2014, este în valoare de 500 de lei. Prin urmare, în cazul în care optează pentru concediu până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, cea mai mică valoare a indemnizaţiei va fi 600 de lei, iar cea mai mare poate fi de maxim 3400 lei. În schimb, pentru părinţii care aleg un concediu de doi ani, indemnizaţia va fi cuprinsă între 600 de lei şi maxim 1200 lei.

Indemnizaţia se acordă pe bază de cerere, însoţită de copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primește documentele; actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz; actele doveditoare care să ateste că în ultimul an anterior datei naşterii copilului au realizat venituri timp de 12 luni; dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate; dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului.

Ajutoare de urgenţă

Acest sprijin financiar reprezintă ajutoare financiare pentru persoane şi familii aflate în situaţii de extremă dificultate datorită stării de sănătate sau altor cauze justificate. Beneficiari de ajutoare de urgenţă pot fi familiile sau persoanele care se află în situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum şi altor situaţii deosebite stabilite prin lege. Sumele propuse ca ajutoare financiare sunt stabilite în baza anchetelor sociale efectuate de către personalul specializat din cadrul Direcţiei teritorile de muncă şi protecţie socială.

Comentarii

WORDPRESS: 0