Prima paginăNeamt

Neatenția, bat-o vina! Un copil a primit alocații „bonus” de 5.000 de lei

Dimensiune text

Mai bine de cinci ani, un copil din Neamț a avut două coduri numerice personale, în evidențele Agenției Județene pentru Prestații Sociale. În consecință, copilul a primit cîte două alocații, iar acum părinții lui trebuie să restituie statului banii încasați în mod necuvenit.

 

Verificările datelor cu caracter personal ale populației, cerute recent de Guvern, au condus la identificarea unei situații cel puțin ciudate, în județul Neamț: un copil a avut, conform evidențelor Agenției Județene pentru Prestații Sociale (AJPS) Neamț, două coduri numerice personale și a primit, în consecință, cîte două alocații în fiecare lună, timp de mai bine de cinci ani.
În total, statul i-a oferit Ecaterinei Teodorescu alocații „bonus” însumînd 5.326 de lei. Acum, părinții fetei sînt considerați buni de plată, AJPS Neamț încercînd să recupereze măcar o parte din banii pe care copilul i-a primit în plus. Din cei 5.326 de lei, părinții fetei ar urma să achite instituției 1.554 de lei, deoarece o mare parte din datoria făcută fără voie s-a prescris între timp. În timp ce statul a pierdut orice șansă de a recupera banii pierduți din cauza neatenției, reprezentanții AJPS Neamț spun că vina pentru această eroare o poartă softurile informatice utilizate și că părinții copilului ar fi trebuit să se autosesizeze în momentul în care au primit alocația în cuantum dublu față de cel stabilit prin lege.

Deocamdată, cel puțin, acesta este un caz singular în județ. Decizia AJPS Neamț este una executorie, deci părinții copilului vor trebui să plătească pentru greșeala unor funcționari.

COMENTARII

WORDPRESS: 0