Neamțul, pe ultimul loc din regiune la atragerea fondurilor europene

Doar 13% din toți banii europeni atrași prin proiecte în regiunea Nord Est au ajuns în județul Neamț.

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE), în colaborare cu Centrul Europe Direct Nord-Est, a publicat recent o analiză privind modul în care au fost implementate în regiune programele de finanțare europeană. Conform situației utilizate în vederea realizării analizei, valabilă la începutul lunii mai, județul Neamț se află pe ultimul loc în regiune, atît din punct de vedere al numărului proiectelor cu finanțare europeană implementate, cît și din punct de vedere al finanțărilor atrase. „Din totalul contractelor de finanțare analizate, 25% au fost implementate în județul Iași, 22% – în județul Suceava, 16% – în județul Bacău, 14% – în județele Botoșani și Vaslui, iar 9% – în județul Neamț. Din punct de vedere al valorii asistenței financiare nerambursabile atrase, primul loc în regiune este ocupat de județul Iași, cu sume atrase totale de 3,317 miliarde de lei – 29% din totalul sumelor. Județul Neamț se află pe ultimul loc, cu sume atrase totale de 1,548 miliarde de lei, adică 13% din suma totală„, se specifică în analiza realizată de ADRNE.

Din municipiul Roman, cele mai importante proiecte cu finanțare europeană sînt considerate a fi „Creșterea capacității de producție a SC Smirodava SA” (cu o valoare de 2,343 milioane de lei), „Modernizarea infrastructurii și achiziționarea de echipamente înalt tehnologizate pentru fabricarea produselor ceramice termice la SC Cersanit” – 5,159 milioane de lei, „Microhidrocentrală pe rîul Moldova” – 17,337 milioane de lei, depus de Primăria Roman, o serie de proiecte privind utilizarea tehnologiei informației – depuse și cîștigate de firma Construct Partener, firma Nemase Comprod, firma Simial SRL și Fundația pentru o Viață Demnă, dar și proiectul „Sistem de comutație 24 kV, 400 A, 630 A, cu separare vizibilă a circuitului electric, telecomandabil radio”, depus de societatea Elerom și finanțat cu 228.000 de lei. De asemenea, Compania Județeană Apa Serv SA a cîștigat un proiect de 453 milioane de lei pentru extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județ, iar Consiliul Județean Neamț a cîștigat o finanțare de 138 milioane de lei pentru realizarea sistemului de management integrat al deșeurilor în județ.

În total, la nivelul regiunii Nord Est, au fost implementate pînă acum 6.764 de proiecte cu finanțare europeană. 6.019 dintre acestea sînt finanțate în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, beneficiari fiind persoane fizice autorizate. Alte 417 de contracte au fost finanțate în cadrul Programului Operațional Regional, 110 – în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, iar alte 73 – în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Valoarea totală a asistenței financiare nerambursabile atrase se ridică la 11,558 miliarde de lei (aproape 2,6 miliarde de euro), cele mai mari contribuții fiind asigurate de Programul Operațional Sectorial de Mediu (4,151 miliarde de lei), Programul Operațional Regional (2,764 miliarde de lei) și Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (2,647 miliarde de lei). 44% din sume au fost atrase de mediul privat, în timp ce doar 26% din finanțări au fost cîștigate de sectorul public.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • gab 6 ani

    Si atunci de ce mai platim niste neghiobi pe post de consilieri si alta functionarime,care in loc sa ajute eventualii intreprinzatori,mai mult ii incurca.Daca se impun niste comisioane,sa fie afisate si impozitata,ca doar nu da de la ma-sa!

  • un cetatean 6 ani

    Nu mai inteleg nimic ! Cei de la PDL, se laudau atat la Piatra Neamt cat si la Roman cu proiectele europene castigate si ce fonduri au atras in zona . Vad ca analizele publicate de ADRNE, spun altceva , ca suntem codasi fata de judetele din jurul nostru!