Naționala feminină de handbal U19 a României s-a calificat la turneul final european

Performanţa a fost realizată în Sala Sporturilor din Roman, la turneul preliminar al Campionatului European, grupa a treia. România s-a clasat pe locul I în grupă, cu punctaj maxim. „Vreau să mulţumesc gazdelor, primăriei şi celor care au organizat acest frumos turneu”, a afirmat vicepreşedintele FRH, Narcisa Lecuşanu. „Romanul este onorat că a putut organiza o asemenea competiţie, la un asemenea nivel”, a declarat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

turneu 08Timp de trei zile, între 17 şi 19 aprilie, iubitorii handbalului din Roman şi nu numai, iubitori ai sportului, în general, s-au bucurat de un festival de handbal de cea mai înaltă calitate. Campioana mondială la grupa de vârstă 18 ani în 2014, adică naţionala feminină României, a trecut cu brio de examenul calificărilor la turneul final al Campionatului European de handbal 2015, U19, competiţie care se va desfăşura în Spania, în ultima săptămână a lunii iulie şi în primele zile ale lunii august. 

Din postura de principală favorită la ocuparea primului loc în grupa a treia a preliminariilor CE, reprezentativa României, condusă de antrenorul principal Aurelian Roşca, secondat de Gavril Kozma, Alexandru Acsinte şi Niculae Mătăsaru, a încheiat turneul desfăşurat în Sala Sporturilor din Roman cu trei victorii, din tot atâtea posibile. Nici nu se putea altfel, dată fiind valoarea superioară a naţionalei României, chiar dacă din grupă au făcut parte reprezentante ale unor ţări cu tradiţie în handbal, precum Serbia şi Slovacia. Reprezentativa Kosovo a venit cu dorinţa de a se întrece cu forţe ale handbalului european.

Sala Sporturilor din Roman a fost plină, meci de meci, în cele trei zile de concurs, un eveniment de importanţă majoră, care a avut loc într-un municipiu mic al României, plin de oameni inimoşi şi cu dragoste de frumos, de sport, o gazdă primitoare. Toţi antrenorii sau conducătorii delegaţiilor oaspete au avut cuvinte de laudă în privinţa organizării acestui turneu şi a condiţiilor de care au beneficiat. Pentru Roman, a fost un eveniment dintre acelea rare, greu de anticipat în urmă cu câţiva ani, spre exemplu. Sunt în ţară centre puternice handbalistice şi cu mare tradiţie în domeniu. Este, cu atât mai mult, de apreciat faptul că un oraş mic precum Romanul a putut organiza un turneu de calificare într-o fază finală a unei competiţii continentale. Federaţia Română de Handbal şi Primăria Roman au făcut posibil acest lucru. Este un privilegiu să vezi îndeaproape, să comunici şi, în cele din urmă, să te bucuri că ai avut ocazia de schimba măcar o privire cu campioanele mondiale la handbal feminin la grupa junioare, cele care alcătuiesc:

ECHIPA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

turneu 11

Isabela Roşca (CNE Râmnicu Vâlcea), Mădălina Ion (CSM Bucureşti), Alexandra Prodan (CNE Râmnicu Vâlcea) – portari, Alexandra Caraşol (CSȘ 6 Bucureşti), Alexandra Dindiligan (CNE Râmnicu Vâlcea), Bianca Bazaliu (CSM Bucureşti), Lorena Ostase (CNE Râmnicu Vâlcea), Dana Abed Kader (ASC Șc. 181 Bucureşti), Cristina Laslo (Universitatea Cluj), Diana Axinte (Dunărea Brăila), Adriana Voina (CSU Reşiţa), Sonia Mariana Seraficeanu (CSȘ Mediaş), Alina Ilie (CNE Râmnicu Vâlcea), Anca Polocoşer (CSȘ 2 Baia Mare), Sonia Vasiliu (CNE Râmnicu Vâlcea), Alexandra Badea (ASC Șc. 181 Bucureşti), Florentina Ilie (ACS Șc. 181 Bucureşti), Anca Onicaş (CNE Râmnicu Vâlcea) şi Florentina Craiu (HCM Râmnicu Vâlcea).

Primul meci, prima victorie: România – Slovacia 27-21

turneu 02Se spune că primul meci într-o competiţie este cel mai greu, sau foarte important, cel puţin. Atunci se ia pulsul turneului, începi o nouă etapă. Aşa a fost şi în cazul meciului de debut al naţionalei României U19 în compania celei slovace. Și gazdă, şi campioană mondială, reprezentativa tricolorului albastru-galben-roşu a început primul meci cu un oarecare trac. Aşa s-a făcut că, în minutul 5, după ce deschisese scorul, Slovacia se afla tot la conducere: 2-3. În următoarele cinci minute s-a mai dat un gol, 3-3, după care naţionala noastră a preluat iniţiativa: Ilie, Bazaliu şi Ostase au înscris de câte două ori până la pauză. Cea mai mare diferenţă de scor, de trei goluri, din prima parte a meciului, s-a înregistrat pentru întâia oară în minutul 17, 7-4 în favoarea României. Nu este mai puţin adevărat că, ulterior, Bazaliu şi Laslo au ratat două aruncări de la 7 metri, ceea ce a permis echipei slovace, alături de alţi factori, să se apropie: 7-6. Tonusul naţionalei române a crescut, apoi, dar nu neapărat la cote mari. S-a jucat cu prudenţă până la finalul jumătăţii întâi, încheiată cu 11-8.

Golul înscris de Bazaliu după pauză, 12-8, părea a fi cel prin care să se dea semnalul desprinderii pe tabela de marcaj. A fost un micuţ foc de paie, pe care echipa adversă l-a luat ca atare şi l-a contracarat cu patru goluri consecutiv, 12-12 în minutul 35. Odată restabilit, echilibrul s-a mai păstrat încă un sfert de oră. Slovacia a reuşit să treacă în avantaj, 13-14, apoi 15-16, în minutul 41, pe fondul unei apărări „aerisite” a fetelor noastre. De acolo, Bazaliu şi Alina Ilie şi-au asumat din ce în ce mai des rolul de marcatoare. Nici slovacele nu le-au lăsat pe românce să se distanţeze la mai mult de două goluri, 18-16, 21-19, ultima oară în minutul 50. În ultimele zece minute ale partidei, naţionala română a jucat foarte bine şi a înscris de şase ori, Ostase fiind autoare a jumătate dintre goluri. În poartă, Alexandra Prodan a avut o evoluţie de clasă, pe măsura valorii şi a aşteptărilor. Cea mai mare diferenţă de scor, 27-20, s-a înregistrat cu un minut înainte de final, cu patru goluri consecutive ale României. S-a încheiat 27-21.

turneu 03Pentru România au marcat: Bianca Bazaliu (10 goluri), Alina Ilie (6), Lorena Ostase (4), Alexandra Dindiligan (3), Cristina Laslo (2), Alexandra Badea (1) şi Anca Polocoşer (1). România a beneficiat de cinci aruncări de la 7 metri, din care a transformat trei.

Pentru Slovacia au marcat: Tatiana Gajdosikova (4 goluri), Veronika Gajdosova (3), Nikola Spanihelova (3), Sona Simic (3), Martina Blehova (2), Jana Baratova (2), Tatiana Sutranova (2) şi Katalin Szabo (2) – antrenor Dusan Poloz.

Meciul a fost arbitrat de o brigadă din Grecia, Michail Mertinian şi Evangelos Syrepisios, observator delegat din partea Federaţiei Europene de Handbal fiind slovenul Darko Repensek.

„A fost un meci tensionat, disputat, cu răsturnări de scor. Echipa noastră a comis câteva inexactităţi, au fost şi câteva ratări din situaţii bune, dar, una peste alta, felicit echipa pentru meciul făcut. Experienţa superioară a fetelor noastre şi-a spus cuvântul. Slovacia ne-a dat o replică bună, au apărut la ei şi câteva jucătoare noi în lot,  faţă de ce ştiam noi. Ne-am făcut singuri meciul greu din prima repriză, prin două aruncări de la şapte metri ratate, apoi, în partea a doua, prin jocul cu pivotul. Remarc atmosfera bună din Sala Sporturilor din Roman. Echipa României se simte foarte bine şi sper ca Romanul să fie gazdă şi pe viitor la meciuri de acest fel. Sunt sigur că echipa noastră va juca din ce în ce mai bine”, a declarat antrenorul naţionalei U19 a României, Aurelian Roşca.

turneu 04„A fost un meci greu, cu schimbări de situaţie, dar noi ne-am ambiţionat şi am câştigat. Trebuie să ne concentrăm la fiecare meci. Le mulţumim suporterilor de la Roman pentru că sunt alături de noi”, a afirmat, după meci, portarul Alexandra Prodan, una dintre cele mai bune jucătoare a partidei.

„Le mulţumesc fetelor pentru cum au jucat. Știam că va fi un meci greu. Echipa noastră are nevoie de astfel de meciuri grele, din care avem numai de învăţat. Suntem pregătiţi pentru celelalte meciuri şi vrem să ne calificăm”, a precizat antrenorul naţionalei U19 a Slovaciei, Dusan Poloz.

În celălalt meci al zilei de vineri, din cadrul turneului grupei trei preliminare desfăşurat în Sala Sporturilor din Roman, naţionala Serbiei a surclasat Kosovo cu scorul de 40-12.

Meciul cu Serbia, pasul decisiv către locul I în grupă: România – Serbia 25-17

Sâmbătă, în cel de-al doilea meci al naţionalei U19, antrenorul Aurelian Roşca a făcut câteva modificări în formula de start, incluzând aici şi portarul. Isabela Roşca a fost cea desemnată să apere şi nu s-a lăsat mai prejos decât titulara din meciul precedent. Alături de aceasta, din primul „şapte” au mai făcut parte Dindiligan, Bazaliu, Laslo, Ostase, A. Ilie şi Badea. În comparaţie cu meciul precedent, perioada de tatonare a durat mai puţin. După scorul de 2-2, înregistrat în minutul 5, echipa română a trecut rapid la fapte: Bazaliu a înscris de trei ori până în minutul 10, scor 5-3, iar la finalul primului sfert de oră scorul era 8-3, cu două dintre cele trei goluri marcate de Ilie. În minutul 9, antrenorul sârb Milan Stankovic a schimbat portarul, fără prea mult efect. Aşa s-a făcut că diferenţa a crescut la 10-3 în minutul 20, Dindiligan fiind cea care a înscris, de pe extremă. Odată stabilite situaţia şi stăpâna de pe teren, jocul a decurs ceva mai liniştit, o perioadă. Înlocuirile în formulele de echipă ale tehnicianului român au început să se deruleze şi au continuat până la finalul meciului. Astfel, Serbia s-a apropiat la trei goluri, 11-8, în minutul 29. La pauză a fost doar 12-8, lucru care l-a supărat pe antrenorul Aurelian Roşca: „Nu vreau să văd mai puţin de cinci goluri avans!”.

turneu 05O perioadă, elevele sale au luat în glumă spusele, dar ştiau pe ce se bazează. În minutul 35 era 14-9, după care Serbia, cu Vukajlovic în prim plan, s-a apropiat, 14-11. Ilie şi Bazaliu au restabilit ordinea şi au înscris cât s-a putut, fie din săritură, fie de pe picioare, cu şi fără „avertisment”, astfel că de la 16-13 s-a ajuns la 21-13, scor înregistrat în minutul 49. Era clar pentru toată lumea deznodământul către care se îndrepta partida. O mică perioadă de relaxare a româncelor a permis partenerelor de întrecere să ajungă la 21-16, dar în final a fost 25-17, o victorie care a consfinţit, încă de sâmbătă, calificarea României la încă un turneu final.

Pentru echipa României au marcat: Bianca Bazaliu (9 goluri), Alina Ilie (6), Alexandra Dindiligan (3), Lorena Ostase (3), Dana Abel-Kader (1), Alexandra Badea (1), Adriana Voina (1) şi Anca Polocoşer (1). România a beneficiat de patru lovituri de la 7 metri, toate transformate.

Pentru Serbia au punctat: Aleksandra Vukajlovic (9 goluri), Ana Tomkovic (2), Milica Novakovic (1), Teodora Zdravkovic (1), Jelena Zivkovic (1), Elena Saronjic (1), Jelena Agbaba (1) şi Ana Kojic (1) – antrenor Milan Stankovic. Serbia a beneficiat de cinci lovituri de la 7 metri, din care a transformat patru.

Partida a fost arbitrată de Daniel Accoto Martins şi Roberto Accoto Martins, din Portugalia, delegatul Federaţiei Internaţionale de Handbal fiind slovenul Darko Repensek.

„Felicit aceste fete pentru că suntem din nou prezenţi la un turneu final, după Campionatul Mondial câştigat anul trecut”, a afirmat antrenorul naţionalei U19, Aurelian Roşca. „Ne dorim locul I la Campionatul European din Spania”, a declarat portarul Isabela Roşca.

În celălalt meci al grupei disputat sâmbătă, Slovacia a învins şi ea Kosovo, cu scorul de 32-13.

Antrenament cu public: România – Kosovo 46-13

turneu 06Duminică, ultimul joc al naţionalei României din grupa preliminară a fost cel cu reprezentativa Kosovo, o echipă fără pretenţii, alcătuită din jucătoare cu voinţă, dar… atât. Aşa cum era de aşteptat, formaţia noastră a învins la diferenţă mare de scor, antrenorul Aurelian Roşca preferând să utilizeze jucătoare care au fost pe teren mai puţin în meciurile anterioare. România a condus cu 8-0 şi, apoi, Kosovo a înscris primul gol. Diferenţa a crescut, constant şi monoton, dar, până la pauză, n-a fost „exagerată”: 21-8. Apoi, româncele au zburdat printre adversare şi au finalizat cu goluri majoritatea acţiunilor de atac. Câteva repere în ce priveşte evoluţia scorului, până la final: 26-8, 30-9, 34-11, 40-12, 46-13.

Pentru echipa României au marcat: Alexandra Carasol (11 goluri), Adriana Voina (8), Diana Cristiana Axinte (8), Dana Abed-Kader (7), Anca Polocoşer (7), Bianca Bazaliu (2), Sonia-Mariana Seraficeanu (2) şi Alexandra Diana Badea (1). România a beneficiat de cinci aruncări de la 7 metri, din care a transformat trei.

Pentru Kosovo au marcat: Bjondina Ramabaja (4 goluri), Monica Muharemi (3), Albina Rugova (2), Doruntina Demiraj (2) şi Fjolla Cerkini (2) – antrenor Florent Beqiri. Kosovo a transformat o lovitură de la 7 metri, din cele două primite.

Partida a fost arbitrată de grecii Michail Mertinian şi Evangelos Syrepisios, observator delegat din partea Federaţiei Europene de Handbal fiind slovenul Darko Repensek.

La finalul meciului, echipa României a fost aplaudată îndelung de publicul romaşcan, pentru performanţa de a se fi calificat la turneul final european, iar jucătoarele au acordat autografe şi au făcut o sumedenie de poze. Au făcut şi două cadouri primarului Laurenţiu Dan Leoreanu şi viceprimarului Lucian Micu: tricouri ale naţionalei, cu semnăturile tuturor jucătoarelor, ale campioanelor mondiale.

În ultimul meci al grupei, disputat duminică seară, Serbia şi-a asigurat şi ea participarea la europene, învingând Slovacia cu scorul de 28-14.

Rezultatele grupei a treia preliminare:

Serbia – Kosovo 40-12

România – Slovacia 27-21

România – Serbia 25-17

Slovacia – Kosovo 32-13

România – Kosovo 46-13

Slovacia – Serbia 14-28

Clasamentul grupei a treia:

1. România330098-516
2. Serbia320185-514
3. Slovacia310267-682
4. Kosovo300338-1180

Preliminariile Campionatului European

turneu 07În turneele de calificare în faza finală a CE au participat 29 de echipe. La turneul final, care va avea loc în Spania, în iulie – august 2015, s-au calificat primele două clasate din fiecare dintre cele cinci grupe preliminare de câte patru echipe, plus alte trei formaţii clasate pe primul loc din celelalte trei grupe de câte trei echipe: Muntenegru şi Macedonia, din grupa 1; Norvegia şi Lituania, din grupa 2; România şi Serbia, din grupa 3; Danemarca şi Belarus, din grupa 4; Portugalia şi Franţa, din grupa 5; Croaţia (grupa 6); Germania (grupa 7); Ungaria (grupa 8).

Spania, Suedia şi Rusia au asigurată participarea în faza finală a competiţiei continentale. Spania este ţara organizatoare, Suedia şi Rusia au echipe medaliate cu aur şi argint în precedenta ediţie a Campionatului European, la categoria de vârstă U17 (sub 17 ani), în 2013.

Un lot care promite medalii şi la seniori

Narcisa Lecuşanu

Narcisa Lecuşanu

Narcisa Lecuşanu (vicepreşedinte al Federaţiei Române de Handbal, antrenor federal al loturilor feminine de seniori şi tineret): „În primul rând, vreau să mulţumesc gazdelor, primăriei şi celor care au organizat acest frumos turneu. Din prima şi până în ultima zi s-a văzut eficacitate maximă, inclusiv în rezolvarea micilor neînţelegeri, inerente la o competiţie precum aceasta. Pretenţiile au fost foarte mari. Nu este uşor să organizezi un turneu la care participă reprezentative din patru ţări. În ce priveşte echipa noastră, prima zi de concurs a fost mai dificilă. Și-a făcut singură probleme, deoarece a început foarte greu. Situaţia nu s-a redresat rapid şi, timp de 50 de minute, ne-am chinuit cu o echipă a Slovaciei foarte bine organizată tactic. Printr-o apărare foarte bună, fetele noastre au au reuşit să menţină un scor echilibrat şi să nu permită partenerelor de întrecere, niciun minut, să spere la o victorie. În meciul al doilea, cu Serbia, mă aşteptam la o dispută foarte echilibrată. Anul trecut, în cele două jocuri de pregătire, de la Turnu Severin, dinaintea turneului final al Campionatului Mondial, am învins la diferenţe foarte mici. A fost, atunci, o pregătire foarte utilă şi cu învăţăminte în perspectiva turneului final. Acum, fetele au abordat meciul foarte serios. Conducerea tehnică a avut mai multe informaţii despre echipa adversă. Apărarea a fost extraordinară. O felicit pe Isabela Roşca. Și-a revenit după accidentarea de la mondiale şi pauza lungă. A apărat fantastic şi a ajutat mult echipa. Bazaliu şi-a asumat rolul de a arunca la poartă şi a fost principala marcatoare. Are explozie în braţ care nu este des întâlnită. De asemenea, Alina Ilie a reuşit un joc foarte bun, ca şi Dindiligan. Mă aşteptam mai mult de la Cristina Laslo. Poate este şi un pic obosită. Nu este uşor să şi joci în Liga Naţională la o vârstă atât de fragedă. Sunt sigură că se va obişnui cu rolul de lider al echipei şi la seniori. Ostase este unul dintre pionii de bază, care creşte constant. Vasiliu are un fizic foarte bun, la fel şi Polocoşer. Amândouă urcă, prin muncă. Aş remarca-o şi pe Badea, care n-are experienţă internaţională, dar o va acumula. Prodan şi Ion sunt doi portari buni, pe care te poţi baza. Din punctul meu de vedere, echipa a arătat bine, în ansamblu, chit că dorinţa de calificare a adus o presiune în plus. Printre obiectivele urmărite în ultimul meci a fost şi acela de a contura lotul cu care România va juca la turneul final al Campionatului European”.

„Romanul este onorat că a putut organiza o asemenea competiţie”

Laurenţiu Dan Leoreanu (primarul municipiului Roman): „A fost o prestaţie frumoasă a echipei noastre, într-o întâlnire sportivă cu alte trei echipe naţionale. Romanul este onorat că a putut organiza o asemenea competiţie, la un asemenea nivel. Este o onoare să vezi campioanele mondiale la tine acasă. Echipa naţională a României a confirmat statutul de lideră mondială. A fost un turneu frumos, fair-play, fără incidente. Un grad de dificultate, anticipat, a existat, dar toate s-au desfăşurat sub auspicii foarte bune. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare, fără reproş, a acestui turneu, cu toate elementele sale. Gândul nostru se îndreaptă acum către echipa locală, HCM Roman. Eu îmi doresc să încheiem pe locul al patrulea şi să jucăm, din nou, în cupele europene. Aş dori să se transfere, prin inducţie, acest sentiment al rezultatelor bune, al victoriilor obţinute prin muncă şi al satisfacţiei de la echipa naţională de tineret la echipa din Roman. Aşa cum naţionala s-a calificat la un turneu final continental, aşa să ne calificăm şi noi, din nou, într-o competiţie europeană”.

„Mulţumim spectatorilor, care au demonstrat că sunt români adevăraţi”

Lucian Micu (viceprimarul Romanului, preşedinte al HCM Roman): „A fost un turneu reuşit din punct de vedere organizatoric şi, mai ales, din punct de vedere al calificării naţionale în faza finală a campionatului european. A fost o reală plăcere şi mândrie să putem fi gazdă la acest turneu. Mulţumim tuturor colaboratorilor din primărie şi de la Federaţia Română de Handbal pentru tot sprijinul acordat. Mulţumim spectatorilor, care au demonstrat că sunt români adevăraţi. Felicit echipa României şi pe antrenorul Aurelian Roşca şi staff-ul său, pentru jocurile de foarte bună calitate pe care le-am văzut şi le urez ca la turneul final să obţină medalie. Nu spun de care, dar le-o doresc pe aceea la care se gândesc”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!