Prima paginăSport

„Naşul” care a crescut cei mai mari sportivi ai ţării

Dimensiune text

antrenor18cConstantinescu Nehoi, cel care a dat numele Clubului Atletic din Roman, se află în galeria marilor figuri ale atletismului românesc. Acesta a petrecut peste 38 de ani pe pistele de atletism, obţinând cu sportivii pe care i-a pregătit peste 350 de titluri de campioni naţionali şi numeroase recorduri.

Olimpiu Cezar Constantinescu Nehoi (1909 – 1988) a fost cel mai prolific – în campioni şi recorduri – antrenor de atletism din România. Mama, Ecaterina, era originară din comuna Poienari. Tatăl său, Anastase Constantinescu, absolvent al Facultăţii de Drept, s-a stabilit la Roman, desfăşurând o activitate în avocatură. Născut la Buzău, Constantinescu Nehoi a urmat cursurile gimnaziale la Roman, iar din 1924, Liceul „Roman-Vodă”, unde a practicat oina şi, apoi, fotbalul, participând la competiţii în cadrul echipei Arsenal Roman.

Cu bicicleta, în căutarea viitorilor sportivi ai ţării

Anastase Constantinescu nu a vrut ca fiul său să urmeze Academia Naţională de Educaţie Fizică. Ca urmare, tânărul s-a înscris, la insistenţele tatălui, la Școala de ofiţeri de infanterie din Bucureşti. A fost repartizat, în 1931, la Regimentul 14 Infanterie din Roman, unde a rămas doi ani, după care a plecat la Sibiu, pentru a urma cursurile Școlii de aplicaţii.

Pasiunea pentru sport a tânărului Constantinescu Nehoi era atât de mare încât, întors la Roman, s-a ocupat de activităţi sportive cu soldaţi şi ofiţeri, practicând bobul, schiul şi atletismul. „În timpul războiului, a participat la acţiuni comune de pregătire cu ofiţeri germani, apoi la acţiuni de luptă alături de trupele ruseşti pentru eliberarea Ardealului, Ungariei şi Cehoslovaciei. A absolvit, în anul 1949, Școala de antrenori, după care a colindat pe bicicletă pe la şcolile din Roman şi din zona rurală pentru a căuta sportivi talentaţi. După primul titlu de campion naţional cu echipa de cros, concurs la care a întrecut nume sonore ale momentului, a început consacrarea sa ca antrenor, de unde a venit şi porecla «Naşul»”, povesteşte Cristian Livescu, autorul unui dicţionar al performanţei sportive a judeţului.

Constantinescu Nehoi, în galeria marilor figuri ale atletismului românesc

În cei peste 38 de ani petrecuţi pe pistele de atletism a obţinut cu sportivii săi peste 350 de titluri de campioni naţionali, numeroase recorduri şi succese la majoritatea probelor, de la 100 de metri şi maraton, la aruncări şi sărituri. Mare descoperitor de talente, antrenor emerit din 1969, Constantinescu Nehoi a pregătit, pentru început, sportivi pentru atletism şi bob. Cel mai mare bobeur antrenat de „Naşul” a fost Gheorghe Maftei, campion mondial de tineret, mulţi ani component al echipajului de patru al României. În anul 1968, a condus echipa României la Crosul balcanic de la Istambul, unde a impus-o pe sportiva Mariana Filip.

Formează, la Clubul Atletic Roman, înfiinţat în 1969, 11 maeştri ai sportului: Elisabeta Baciu, Lăcrămioara Diaconiuc, Mihaela Loghin, Eleonora Monoranu, Cornelia Neagu, Viorica Neagu, Constantin Nemeş, Luminiţa Romaniuc, Iuliana Tatu, Elena Tărâţă şi Rodica Voroneanu. Printre ultimii sportivi lansaţi de Constantinescu Nehoi a fost Mariana Filip Suman, cu 41 de titluri de campioană a României, două participări la Jocurilor Olimpice – München şi Montreal -, câştigătoare a Cupei Europei, la Nisa, în 1974, când a devenit atleta numărul 1 a ţării.

Drept recunoaştere a meritelor sale, Clubul Atletic din Roman a căpătat numele marelui om al sportului şi organizează anual Memorialul „Constantinescu Nehoi”, o manifestare sportivă de tradiţie. „Performanţa cere multă muncă. Eu sunt convins că şi din netalentaţi poţi scoate, prin muncă, sportivi valoroşi”, spunea, în 1975, antrenorul emerit Olimpiu Cezar Constantinescu Nehoi.

COMENTARII

WORDPRESS: 0