Muzeul de Știinţele Naturii ar putea purta numele lui Constantin Tărăbuţă

Muzeul de Știinţele Naturii ar putea purta numele lui Constantin Tărăbuţă

„Tango, Monsieur?” Invitaţie la teatru! Intrarea este liberă
Spectacolul „Regal Vienez”, la Roman, a treia zi de Crăciun
La film

 

muzeul de stiintele naturiiMuzeul de Ştiinţele Naturii din Roman a fost înfiinţat în anul 1962, la iniţiativa muzeografului Constantin Tărăbuţă, iar conducerea administraţiei locale romaşcane propune ca instituţia să-i poarte numele muzeografului.

Ideea îi aparţine primarului Laurenţiu Leoreanu, deşi Muzeul se află sub patronajul Consiliului Judeţean Neamţ, cel care poate face demersurile necesare. Totul a plecat de la faptul că se împlinesc 50 de ani de când iniţiatorul Muzeului – Constantin Tărăbuţă – a demonstrat existenţa zimbrilor în arealul municipiului, chiar în zona zidului cetăţii vechi construite de Roman Muşat în jurul lui 1396.

„Vom putea să ne gândim, în perioada următoare, să propunem ca Muzeul de Știinţele Naturii din Roman să poarte numele lui Constantin Tărăbuţă. Ar fi un gest de recunoaştere a unui om care a demonstrat foarte mult profesionalism, un pionier în ceea ce înseamnă muzeele de ştiinţe ale naturii – aşa cum a fost, cu acelaşi spor şi abnegaţie, domnul Vasile Ursachi pentru Muzeul de Istorie. Sunt oameni pe care comunitatea şi autorităţile trebuie să îi recunoască şi să îi aşeze pe acea poziţie care li se cuvine prin munca depusă. Cred că oamenii de valoare trebuie promovaţi, iar experienţele pozitive – fructificate”, a precizat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Muzeul de Știinţe ale Naturii şi-a desfăşurat activitatea pe strada Alexandru cel Bun, apoi pe strada Ștefan cel Mare, clădire care, ulterior a fost retrocedată, iar instituţia şi-a mutat sediul în Parcul Municipal, la finele lui 2011, când Consiliul Judeţean, condus la acea vreme de Vasile Pruteanu, a alocat fondurile necesare. Muzeul este alcătuit din opt încăperi şi dispune de un bogat patrimoniu dobândit în cei 40 de ani de activitate, ce este pus la dispoziţie tuturor turiştilor doritori să îl admire.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Ne-am bucura tot la fel de tare daca parcul municipiului Roman ar purta numele de Ioan Maxim, numele celui care a administrat cu daruire si multe eforturi timp de zeci de ani Gradina Mare a orasului.
    Acesti oameni merita din plin toata consideratia si condescendenta noastra!

  • error: Content is protected !!