MUZEU ETNOGRAFIC LA ȘCOALA HORIA

Dimensiune text

Conducerea Școlii „Carmen Sylva” din Horia și-a propus amenajarea unui muzeu al satului.

 

 

Fostul corp C al unității școlare, pus de multe ori de autorități pe lista demolărilor, din cauza vechimii de peste un secol, va fi dezafectat, pentru a adăposti elemente vechi din gospodăria țărănească. „Clădirea are două încăperi, pe care intenționăm să le transformăm în sală de muzeu și, respectiv, în depozit„, a declarat profesoara Emilia Ciomîrtan, directorul Școlii Horia.

Printre piesele vechi adunate pentru constituirea muzeului sînt și 20 de costume naționale. „Costumele au o vechime de 50 – 60 de ani și le-am moștenit de la foștii dascăli ai școlii, odată cu arhiva unității școlare. Mai avem un registru de inspecție, vechi din 1960, care arată cultura organizațională a școlii din acele vremuri. Unele piese care vor fi expuse în muzeu au fost deja adunate, altele vor fi luate cu titlu de împrumut, dacă proprietarul este legat afectiv de ele și nu va dori să le doneze muzeului. Mă refer în principal la covoare vechi țărănești, lăicerele care se foloseau în gospodăriile țărănești„, declarat profesoara Emilia Ciomîrtan.

Printre donatorii muzeului se numără chiar directorul școlii, care va spori inventarul muzeului cu două piese cu o vechime de peste un secol – un fier de călcat și o casîncă -, pe care le-a păstrat de la părinți. Inițiatoarea muzeului nu dorește prezentarea pieselor în vitrine, ci susține organizarea muzeului sub forma unui interior țărănesc. Amenajarea muzeului etnografic, precum și finalizarea construcției la noul Corp B al Școlii Horia, au ca termen de finalizare începerea noului an școlar. „Anul acesta, Școala Horia împlinește 120 de ani de existență. Vrem să marcăm acest moment prin inaugurarea celor două obiective – construcția noului corp de școală și înființarea muzeului etnografic„, a mai spus directorul școlii.COMENTARII

WORDPRESS: 0