Muzeu al personalităților în fosta clădire a Securității

Administraţia locală vrea să înfiinţeze un muzeu al personalităţilor romaşcane. Muzeul va fi amenajat în clădirea Grădiniţei cu program normal nr. 12 de pe strada Cuza-Vodă.

Clădirea în care funcţionează Grădiniţa nr. 12 este un imobil clasificat ca monument istoric de interes local. Imobilul, în care a funcţionat o unitate a fostei Securităţi înainte de 1989, are mare nevoie de reparaţii capitale, iar despre eventualitatea alocării unor fonduri în acest scop s-a discutat de mai multe ori la nivel local. Acum, reprezentanţii Primăriei Roman par să fi găsit o soluţie. Vor ca Grădiniţa nr.12 să fie mutată, iar în clădirea de pe strada Cuza-Vodă să fie înfiinţat un muzeu al personalităţilor romaşcane. Grădiniţa ar urma să funcţioneze în „Casa Spiţerului”, din curtea Spitalului Vechi. Casa din Cuza-Vodă ar urma să poarte denumirea de „Casa Manolescu-Strunga”, în amintirea lui Nicolae Manolescu Strunga. Pentru reabilitarea clădirii, Primăria vrea să obţină fonduri europene. Proiectul de reabilitare a fost realizat anul trecut, dar recent a fost actualizat, în acord cu cerinţele ghidurilor de finanţare din actualul exerciţiu financiar.

Manolescu Strunga este cel căruia îi datorăm clădirea Palatului Administrativ din Roman. Nicolae Manolescu Strunga s-a născut la Buzău, dar s-a legat, prin activitate şi generozitate, de Roman şi zona Moldovei. A fost ales, de două ori, senator de Roman. Și-a cumpărat o moşie la Strunga, de unde şi numele de Manolescu Strunga. În Roman a deţinut o casă – actuala grădiniţă de pe strada Cuza Vodă – şi un teren, pe care a dorit să construiască sediul pentru instituţii locale. Clădirea actualei primării, visul său, a fost construită şi predată autorităţilor locale de moştenitorii lui Manolescu Strunga. În istoria medicinii, Manolescu Strunga este consemnat ca doctorul reformator care a înfiinţat 1.100 de infirmerii, iar prin colaborarea medicilor cu preoţii a anticipat emanciparea ţăranilor. Profesor la Universitatea din Bucureşti, doctor în oftalmologie, Manolescu Strunga a întemeiat Societatea Oftalmologică din România, a fost director al Serviciului Sănătăţii şi fondator al Asociaţiei Medicilor din România.


COMENTARII

WORDPRESS: 0