Muzee închise din cauza finanțării şi a lipsei de personal

public 03Muzeul de Istorie Roman găzduieşte, în această perioadă, în Casa Fălcoianu, o expoziţie temporară cu tema „Comerţ şi reclamă în Roman acum un veac”. Tema expoziţiei a stârnit interesul mai multor romaşcani de diferite vârste, dar unii dintre aceştia nu au reuşit să viziteze expoziţia din cauza programului cu publicul care este stabilit pentru Casa Fălcoianu, al doilea corp al Muzeului de Istorie, peste drum de Casa Nevruzzi.

„Este o clădire administrativă şi avem program de luni până vineri, de la 8.00 la 16.00. Nu avem program sâmbăta şi duminica, pentru că nu avem personal suficient, iar cei care lucrează în timpul săptămânii nu pot veni şi la sfârşitul săptămânii. Nu avem voie să îi chemăm, există o grilă de program pe care trebuie să o respectăm”, a afirmat muzeograf Adrian Ciobanu, responsabilul  Muzeului de Istorie Roman. Iar numărul de angajaţi se decide la nivel judeţean şi nu este mărit din lipsă de fonduri, explică Adrian Ciobanu.

Acesta a explicat că nu are soluţie pentru ca expoziţia temporară să poată fi vizitată şi în zilele de sâmbătă şi duminică. „Oricum, cei mai mulţi vizitatori vin în timpul săptămânii, sunt grupuri de copii care vin cu profesorii. Dacă am avea închis în două zile din timpul săptămânii, am pierde din vizitatorii aceştia”, a adăugat Adrian Ciobanu. Responsabilul Muzeului de Istorie nu crede că romaşcanii sunt foarte dornici să calce pragul unui muzeu, povestind că, într-un an, a ţinut muzeul deschis cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, dar nu a avut niciun vizitator.

Problema programului muzeelor a fost discutată şi la nivelul conducerii Consiliului Judeţean Neamţ. Preşedintele Constantin Iacoban a afirmat, recent, că vrea bună-vointă din partea celor care administrează muzeele din tot judeţul, astfel încât elevii care vin din mediul rural să nu ajungă în faţa unor uşi înschise. „Pentru mulţi dintre ei, e o mare bucurie că vin la un muzeu. Trebuie făcut ceva pentru aceşti copii, unii sunt tare necăjiţi şi am văzut multe cazuri impresionante. Vreau să organizăm excursii gratuite la muzee şi alte obiective din judeţ pentru cât mai mulţi copii din judeţ. Sper să găsesc înţelegere la colaboratori”, a spus Constantin Iacoban.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Nicoleta 4 ani

    O fi adevarat in ceea ce priveste muzeul de istorie, dar eu am fost la celalat muzeu, de arta de langa primarie si in weekend e deschis. adica si sambata si duminica. Doar lunea e inchis. Deci nue valabil ceea ce s-a spus, decat partial.