Prima paginăCultural

Municipiul Roman aniversează luni 628 de ani de atestare documentară

Municipiul Roman aniversează luni 628 de ani de atestare documentară

Dimensiune text

 

Luni, 30 martie, municipiul Roman sărbătoreşte cei 628 de ani de existenţă, conform certificatului de naştere emis la 30 martie 1392, care poartă pecetea domnitorului Roman Muşat.

„Un oraş ce are rădăcini bine ancorate în perioada medievală, fiind unul din puţinele târguri atestate cu două cetăţi: Cetatea Muşatină şi Cetatea Nouă. Cetatea Muşatină este locul din care Roman I Muşat emite în 1392 uricul în care apare cu titulatura de voievod stăpânitor al ţării Moldovei, de la munte până la mare, în timp ce Cetatea Nouă este singura cetate din actuala provincie Moldova, construită de Ştefan cel Mare în totalitate, din piatră în zona de şes a Moldovei”, precizează reprezentanții Complexului Muzeal Județean Neamț.

În anul 1992, au fost organizate pe plan local numeroase activităţi, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de atestare documentară, de către Muzeul de Istorie din Roman şi Societatea Roman 600, inclusiv o sesiune de comunicări ştiinţifice, şi a fost făcut un bust al domnitorului moldav, amplasat în centru oraşului.

Începând de atunci, în fiecare an, data de 30 martie a fost sărbătorită prin activităţi specifice de către Muzeul de Istorie şi Societatea Roman 600 (transformată între timp în Societatea Culturală Roman Muşat), astfel încât aceste manifestări au devenit o tradiţie. Iar pentru a păstra tradiţia, şi în acest an, sub patronajul Consiliului Judeţean Neamţ, prin Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul de Istorie din Roman marchează acest eveniment.

„Din păcate, omniprezentul invizibil ne împiedică în acest an să ne putem întâlnim fizic pe noi, toţi cei interesaţi de istoria locală însă memoria nu poate fi ştearsă, întreruptă şi nici oprită; prin urmare, vă invităm pe toţi cei interesaţi de eveniment, publicul constant al activităţii noastre, ca luni, 30 martie 2020, să staţi în casele voastre şi să facem împreună un exerciţiu de rememorare, a tuturor acestor activităţi organizate pe parcursul celor 27 de ani, din 1992 până în 2019, astfel încât finalul să fie o amplă manifestare dedicată zilei de 30 martie din acest an”, au transmis reprezentanții Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

În fiecare an, în luna martie, Muzeul de Artă din Roman organizează o expoziție colectivă dedicată Zilei orașului Roman: 30 martie. Anul acesta expoziția a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. „Au răspuns invitației noastre 33 de artiști din Roman, Piatra Neamț, Bârlad, Brașov, Iași, Bacău, Chișinău. Au fost prezentate, 180 de lucrări de pictură, grafică, sculptură și fotografie. Având în vedere situația actuală, expoziția a fost organizată, dar fără o deschidere oficială, fără vernisaj. Expoziția va fi prezentată publicului online – https://ro-ro.facebook.com/muzeuartaroman/”, au mai precizat reprezentanții Complexului Muzeal Județean Neamț.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0