HomeEconomie

Muncitorii cu ziua sunt buni în agricultură

Angajatorii nemţeni au folosit peste 7.000 de zilieri, anul trecut, în special în domenii precum agricultură şi silvicultură.

În agricultură şi silvicultură se pot desfăşura activităţi numai într-o perioadă a anului, astfel că agenţilor economici care au aceste domenii de activitate nu le convine să angajeze persoane cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, ci preferă să angajeze muncitori cu ziua. Anul trecut, 7.361 de zilieri au fost înregistraţi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ (ITM) Neamţ, 4.664 dintre aceştia lucrând în agricultură, 2.624 – în silvicultură, iar restul în alte domenii de activitate. În 2015, deja au fost înregistraţi la ITM Neamţ peste 200 de lucrători ocazionali.

Valoarea minimă cu care este plătit un muncitor cu ziua nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe ţară. O persoană poate desfăşura activităţi ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani. Prin excepţie de la aceste prevederi, minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani pot desfăşura activitate ca zilieri numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali.

Lucrătorii minori au voie să desfăşoare, ca zilieri, numai activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie şi nu le este periclitată starea de sănătate.

Zilierii pot presta activităţi în multiple domenii, printre care agricultură, silvicultură, pescuit, comerţ sau publicitate. Beneficiarul care foloseşte zilieri pentru alte activităţi decât cele expres reglementate de lege se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0