Muncitorii au învăţat cum să se ferească de accidente

Dimensiune text

Creşterea alarmantă a numărului accidentelor de muncă din domeniul construcţiilor, urmate de invaliditatea sau de decesul victimelor, a convins inspectorii de muncă nemţeni să organizeze o campanie de conştientizare a angajaţilor din construcţii privind principalele riscuri de accidentare la locul de muncă.

 

 

Acţiunea, desfăşurată timp de două luni, a inclus şedinţe de informare pentru lucrătorii din construcţii, dar şi prezentări ale cauzelor accidentelor de muncă. Inspectorii de muncă au recomandat angajatorilor să ofere lucrătorilor bonusuri la concediul de odihnă şi să asigure respectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

„Riscul principal vizat a fost surparea malurilor la activitatea de săpături. Riscurile de accidentare, în general, sunt amplificate pe perioada de derulare a lucrărilor de construcţii, ca urmare a existenţei modificărilor privind natura solului, a variaţiei condiţiilor climatice pe perioada lucrărilor, dar şi a interacţiunii cu celelalte activităţi din cadrul sau din apropierea zonei. În cadrul şedinţelor de instruire au fost evidenţiate deficienţele constatate în timpul controalelor, precum lipsa sprijinirii malurilor săpăturilor, sprijinirea malurilor săpăturii cu mijloace neadecvate, lipsa instruirii lucrătorilor pentru zonele cu risc ridicat şi specific, lipsa instruirii corespunzătoare pentru intervenţia în caz de pericol iminent de accidentare, nerespectarea distanţelor de depozitare a materialelor grele, precum şi staţionarea utilajelor pe marginea săpăturii”, a precizat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, Ioan Popescu.

În această campanie au fost implicaţi 15 agenţi economici şi 283 de salariaţi.COMENTARII

WORDPRESS: 0