HomeRoman

Munca, mai importantă decît bacalaureatul

Zeci de absolvenți din promoția 2012 au ales să se înscrie în evidențele Forțelor de Muncă înainte de a susține examenul de maturitate. Unii dintre ei consideră că nu sînt pregătiți pentru examenul de bacalaureat și se înscriu în rîndul șomerilor, în speranța că vor găsi de muncă.

 

Sfîrșitul de an școlar a împărțit elevii în două tabere: cea a tinerilor care vor susține examenul de bacalaureat și cea a absolvenților care vor să își caute de muncă. Zeci de absolvenți din promoția 2012 s-au adresat deja reprezentanților Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ALOFM) Roman, dorind să se înscrie în evidențe ca șomeri neindemnizabili pentru ca, mai apoi, să beneficieze de serviciile de informare, consiliere și formare profesională oferite de agenție.

Cei mai mulți dintre absolvenții care ni s-au adresat pentru a fi incluși în evidență sînt tineri care nu vor susține examenul de bacalaureat. Unii dintre ei susțin că nu sînt pregătiți pentru acest examen, iar alții consideră că prioritatea lor este aceea de a munci și susțin că înscrierea în evidențele noastre este o măsură de precauție, dar și o posibilitate de a fi incluși pe piața muncii cît mai curînd„, a precizat șefa ALOFM Roman, Cornelia Moldoveanu.

Tinerii absolvenți care se înscriu în rîndul șomerilor nu beneficiază de indemnizația aferentă în primele 60 de zile, această perioadă fiind dedicată căutării unui loc de muncă, sub îndrumarea reprezentanților ALOFM. Cei care nu își găsesc de lucru după 60 de zile devin șomeri cu indemnizație și primesc, timp de șase luni, un ajutor de șomaj de 250 de lei. „Instituțiile de învățămînt trebuie să specifice pe adeverințele necesare includerii în evidențele noastre sesiunea din care face parte absolventul. De exemplu, pentru absolvenții din sesiunea iunie 2012, perioada luării în evidență începe în luna iulie. Din momentul în care intră în rîndul șomerilor neindemnizați, tînărul absolvent beneficiază de toate serviciile noastre – informare și consiliere profesională, mediere și trimitere către posibile locuri de muncă. De asemenea, absolvenții pot fi orientați spre cursuri de calificare pentru care avem autorizare„, a mai precizat Cornelia Moldoveanu.

Absolvenții romașcani pot urma cursuri de calificare în meserii precum cea de agent de pază, fierar-betonist, frizer-coafor-manichiurist, inspector de resurse umane, lucrător în comerț, lucrător în domeniul alimentației publice, cofetar-patiser, tîmplar aluminiu și mase plastice sau cea de zidar-pietrar-tencuitor. Pînă acum, cursurile de formare profesională ale căror absolvenți au avut cele mai mari șanse de angajare s-au dovedit a fi cele pentru zidari, fierari-betoniști sau tîmplari aluminiu și mase plastice.

Comentarii

WORDPRESS: 1