Prima paginăActualitateRoman

Munca de-o viaţă, dusă la amanet

Dimensiune text

Bijuterii din aur sau argint, electronice, electrocasnice, maşini sau diferite antichităţi, toate sunt amanetate de romaşcani pe timp de criză economică.

 

Din lipsa banilor, datorată, de cele mai multe ori, pierderii locului de muncă, pentru a rezolva o problemă ivită pe neaşteptate, sau, pur şi simplu, pentru că nu le ajung banii  pentru traiul de zi cu zi, romaşcanii aleg să ducă la casa de amanet diferite bunuri, unele poate acumulate cu greu pe parcursul vieţii. Se bucură pe moment pentru suma de bani obţinută în schimbul lor şi nu mai ţin cont de dobânda lunară pe care trebuie să o plătească pentru acea sumă. Deşi le este greu să renunţe la lucrurile respective, multe dintre ele având valoare sentimentală, nevoia de bani îi împinge să facă aceste gesturi disperate.

amanet 1Cei care apelează la casele de amanet se înscriu în mai multe categorii. Sunt persoanele care nu îşi pot administra cum trebuie veniturile şi nu pot economisi pentru situaţiile de urgenţă, sunt tinerii care îşi amanetează bijuteriile, telefoanele mobile sau tabletele pentru a mai procura bani de buzunar sau pentru a-şi achiziţiona altele noi şi mai sunt şomerii sau pensionarii, cei care au venituri sub nevoile lor zilnice şi apelează la amanetare în mod regulat. Însă cei mai mulţi au vârste până în 35 de ani.

Telefoane mobile, laptopuri, tablete, DVD-uri, sisteme audio, jocuri video, televizoare, frigidere, maşini de spălat, diferite obiecte, precum tablouri, ornamente sau tacâmuri din argint, pietre preţioase, diferite bijuterii din aur şi argint sau, chiar, autovehicule, în general orice lucru care poate avea o valoare cât de cât semnificativă este adus la casele de amanet din oraş. „Este a treia oară când vin la un amanet. De data asta, am adus nişte platouri din argint, pe care le am în casă încă de când trăia bunica mea. Nu îmi folosesc la nimic, aşa că am decis să le aduc aici, să scot nişte bani pe ele. Aveam nevoie pentru că începe şcoala şi vreau să îi cumpăr fetei mele câteva lucruri noi de îmbrăcat”, a declarat Maria N., clientă a unei case de amanet.

Avantajele pe care casele de amanet îl oferă în comparaţie cu o bancă sau o companie specializată în împrumuturi constau în rapiditate (banii se obţin pe loc în schimbul bunurilor), în simplitate (se pot obţine banii doar cu buletinul, fără alte acte, în cele mai multe cazuri) şi în faptul că oricine poate amaneta, dacă are vârsta peste 18 ani. „Se amanetează orice: electronice, electrocasnice, bijuterii, tablouri sau diferite ornamente şi tacâmuri din argint, ochelari de soare de firmă sau, chiar, maşini. Însă între 50-60% dintre persoanele care amanetează nu se mai întorc să îşi răscumpere bunurile”, a declarat reprezentantul unei case de amanet din Roman. „Cel mai mult am primit 70 de grame de bijuterii din aur de la o persoană. Asta amanetează oamenii cel mai des. Sau telefoane mobile. Maşinile nu se prea amanetează, deoarece nu le convine clienţilor preţul pe care li-l oferim. Dacă o maşină costă 10.000 euro, noi oferim 3.000. Sau. dacă amanetează, o fac pe termen foarte scurt, o săptămână, maximum două”, a mai declarat angajatul casei de amanet.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • asa s-a ajuns in ziua de astazi ca,bietul om sa nu mai poata face fata greutatilor si necazurilor de zi cu zi si sunt nevoiti sa-si vanda din bunuri sa poata sa se descurce macar pe moment ,iar guvernantii au conturile pline si averi incomensurabile, dar nimeni nu le cere socoteala de unde au facut acele averi sau poate toti au avut cate o matusa Tamara