Moștenirea culturală a comunelor, la mîna primarilor

Construirea și modernizarea căminelor culturale din comunele limitrofe Romanului au depins de priceperea primarilor. Cu sau fără cămine culturale, revigorarea activităților culturale autentice ale comunelor este lăsată numai în grija școlilor.

 

În trecut, în căminele culturale se desfășurau activități de propagandă comunistă. După 1990, mișcările artistice și-au încetat activitatea, iar clădirile au fost lăsate în paragină. În zorii democrației românești, nici un primar nu s-a mai arătat interesat de păstrarea și transmiterea tradițiilor locale, ci de crearea la sat a condițiilor de viață ca la oraș – apă, canal, gaz – utilități de care oamenii, la 22 de ani de la evenimentele din 1989, nu se bucură încă. Refacerea căminelor culturale s-a făcut odată cu implementarea unor proiecte integrate, care au inclus și o componentă socială. În comunele în care nu au existat așezăminte culturale, primarii au întocmit proiecte prin Compania Națională de Investiții, dar strădania lor nu s-a concretizat, întrucît drumul acestor proiecte s-a oprit la finanțare. Chiar și în comunele în care edilii au investit fonduri locale pentru reabilitarea acestor clădiri, activitatea se limitează doar la serbările școlare ale elevilor și evenimente de familie.

 

Comune fără căminele culturale, după 22 de ani de la Revoluție

 

Autoritățile locale de la Moldoveni au cîștigat un proiect pentru construcția unui cămin cultural prin Programul prioritar național pentru proiectarea și construirea de sedii pentru așezăminte culturale în localitățile unde nu există aceste instituții. Cum finanțarea nu a mai ajuns, autoritățile locale s-au întors cu fața către vechiul cămin cultural. Fără fonduri suficiente în bugetul local, au întocmit și depus, în 2009, un proiect integrat finanțat cu fonduri de la Uniunea Europeană, care a inclus asfaltarea a șase kilometri de drum, precum și modernizarea căminului cultural. Reabilitarea așezămîntului cultural din satul Moldoveni este aproape finalizată. „Lucrările de refacere a căminului cultural au presupus și dotarea acestuia cu aparatură radio și costume populare, care vor fi folosite la diverse activități culturale. Nu putem vorbi, în acest moment, de o mișcare culturală la sat, în afara celor organizate de școală, dar știu că, în trecut, au existat preocupări, la nivelul comunei, în acest sens„, a precizat Marcel Ioan Bîrjoveanu, primarul comunei Moldoveni. În arhiva căminului cultural, dar și în amintirile localnicilor există mărturii ale activităților culturale derulate în comună, susținute de numeroasele premii obținute de formația de instrumentiști a comunei.

Dacă în comuna Moldoveni lucrările de modernizare ale așezămîntului cultural se fac în cadrul unui proiect integrat, în comuna Icușești, cele două cămine culturale, din satele Icușești și Bălușești, se construiesc din fonduri proprii. „În comună nu există nici un cămin cultural. Am inițiat două proiecte în cele mai mari sate ale comunei – Icușești și Bălușești -, pe care le vom ridica cu fonduri de la bugetul local. Lucrările sînt la stadiu de temelie. Cît privește reînvierea unor activități culturale la care să cuprindem toate categoriile de vîrstă, acest lucru este puțin mai dificil de realizat, dar nu imposibil. Pentru aceasta trebuie inițiativă, trebuie un om dăruit pentru acest tip de activități„, a precizat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

Nici în comuna Bîra nu există cămine culturale. Autoritățile locale de la Bîra s-au arătat descurajate după ce proiectul prin Compania Națională de Investiții nu a fost declarat finanțabil. „Avem nevoie de un cămin cultural, pentru că în comună nu există nici unul. Nu am putut aloca fonduri din bugetul local. Vom vedea, pe viitor, ce se va putea face în acest sens„, a spus Dănuț Petraru, primarul comunei Bîra.


COMENTARII

WORDPRESS: 0