Moşii de toamnă, pomenirea morților

Biserica Ortodoxă a rânduit sâmbătă, 7 noiembrie, pomenirea morţilor, cunoscută în popor şi sub numele de „moşii de toamnă”. În această zi, credincioşii aduc în lăcaşurile de cult colivă, colaci şi vin, pe care le împart săracilor şi copiilor, pentru sufletele celor adormiţi. Există credinţa creştină că ofrandele oferite de sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către aceştia, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

Provenită din cultul arhaic, sărbătoarea îşi are originea încă din timpul geto-dacilor şi reprezintă o formă a cultului strămoşilor. Această tradiţie este sărbătorită în fiecare anotimp: „moşii de primăvară” (mucenici), „moşii de vară” (sâmbăta ce precede Rusaliile), „moşii de toamnă” (celebraţi la Ziua Crucii, la Sfânta Maria Mică) şi „moşii de iarnă”. Această sărbătoare nu are o dată fixă. A fost aleasă ziua de sâmbătă, deoarece este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a coborât în iad pentru a-i elibera pe toţi drepţii adormiţi.

Biserica Ortodoxă a ales această zi de pomenire atât pentru drepţii din Vechiul Testament, care au „adormit” fără să-l vadă pe Hristos, cât şi pentru cei care au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea necesară.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cetatean 4 ani

    Si pe 21 noiembrie ce se sarbatoreste , nu cumva atuni sunt mosii de toamna?

    ADMIN EDIT: Pe 21 noiembrie se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Anul acesta, Moșii de toamnă se sărbătoresc pe 7 noiembrie.