Prima paginăReligie

Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, numit de papa Francisc arhiepiscop mitropolit de Bucureşti

Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, numit de papa Francisc arhiepiscop mitropolit de Bucureşti

Dimensiune text

 

Sfântul Părinte papa Francisc, în ziua de joi, 21 noiembrie 2019, l-a numit arhiepiscop mitropolit de Bucureşti pe Excelenţa Sa Mons. Aurel Percă, până acum episcop auxiliar de Iaşi, arată un comunicat al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Totodată, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a arhiepiscopului Ioan Robu, care conduce Arhidieceza de Bucureşti din anul 1983 şi a ajuns în anul 2019 la limita de vârstă de 75 de ani indicată de dreptul bisericesc. Până la luarea în posesie canonică a Arhidiecezei de Bucureşti de către noul arhiepiscop, la dorinţa Sfântului Părinte, Excelenţa Sa Mons. Ioan Robu va continua să conducă Arhidieceza de Bucureşti ca administrator apostolic.

PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, împreună cu PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, îi mulţumesc ÎPS Ioan Robu pentru cei 36 de ani de slujire în fruntea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti şi îl felicită pe noul numit, Mons. Aurel Percă, exprimându-i în acelaşi timp recunoştinţă pentru cei 40 de ani de slujire în Episcopia de Iaşi, în special pentru cei 20 de ani de slujire ca episcop auxiliar.

„Implorăm de la Mântuitorul Cristos, singurul Domn, binecuvântări şi haruri îmbelşugate pentru înalta slujire primită, ce v-a fost încredinţată, şi o rugăm pe Preacurata Fecioară Maria să vă însoţească mereu cu grija ei de mamă în tot ceea ce veţi săvârşi pentru Biserica lui Cristos, spre slava lui Dumnezeu!”, i-a transmis PS Iosif Păuleţ noului arhiepiscop mitropolit, îndemnându-i pe toţi credincioşii Diecezei de Iaşi să-l însoţească în continuare cu rugăciunea lor.

Data luării în posesie canonică a Arhidiecezei de Bucureşti a Mons. Aurel Percă va fi stabilită ulterior. Mons. Percă va fi, astfel, al optulea arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, înfiinţată canonic în anul 1883.

Curriculum Vitae

Monseniorul Aurel Percă s-a născut la 15 august 1951 la Săbăoani, județul Neamţ, Dieceza de Iaşi. A absolvit Şcoala Generală în anul 1965 şi liceul în anul 1969 la Săbăoani. La Iaşi, a finalizat Şcoala de Cantori (1973) şi cursurile Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi în anul 1979. A fost hirotonit preot pentru Dieceza de Iaşi la 29 iunie 1979 la Iaşi de către Mons. Jakab Antal, episcop auxiliar de Alba Iulia.

De-a lungul celor 40 de ani de slujire preoţească a îndeplinit mai multe misiuni pastorale, responsabilităţi şi funcţii. A activat ca vicar în Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău (1 august 1979 – 30 octombrie 1980). Din noiembrie 1980 a urmat studii postuniversitare la Roma, obţinând licenţa în teologia orientală, la Institutul Pontifical Oriental (1983), şi în teologie morală, la Academia Alfonsiană (1985).

În anul 1985 a revenit în ţară şi a fost numit cancelar la ordinariatul Episcopiei de Iaşi (1985), în acelaşi timp fiind profesor de teologie morală şi patrologie la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi. Între 1989 şi 1994 a fost rector al Seminarului din Iaşi. La 1 august 1994, Mons. Aurel Percă a fost numit vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, continuând să predea teologia morală la Institutul Teologic.

În ziua de 29 septembrie 1999, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi, primind titlul canonic de episcop titular de Mauriana. Consacrarea episcopală a avut loc în catedrala nouă din Iaşi la 8 decembrie 1999, episcopi consacratori fiind: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, ÎPS Jean-Claude Périsset, nunţiu apostolic în România, şi ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.

În cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, PS Aurel Percă este membru al Consiliului Administrativ, preşedintele Comisiei pentru Operatori Sanitari, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ şi delegat pentru credincioşii romano-catolici de limbă română din străinătate.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0