Duminică, 21 ianuarie, în Piața „Roman Vodă” a avut loc un moment de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în centrul municipiului, fiind sprijinit de organizațiile religioase și culturale din oraș. Sute de romașcani au aprins o lumânare pentru unitate.
Momentul a debutat la orele 16.00, în prezența mai multor preoți. Cel care a deschis evenimentul a fost Dragoș Toma, directorul Fundației „Anton Durcovici”: „Astăzi, aici în fața lui Roman Mușat, evenimentul este marcat pentru prima dată la inițiativa unui grup de credincioși. Inițiativă la care au aderat și organizațiile religioase și culturale din oraș: Asociația Vincențiu de Paul, Iubire și Speranță, Mușatinii, Academia Petru Tocănel și, nu în cele din urmă, Fundația Anton Durcovici. Evenimentul cuprinde o serie de alocuțiuni, o binecuvântare oferită de preoții prezenți, urmând apoi o procesiune, purtând o candelă aprinsă pentru acest deziderat”.
Au luat cuvântul Relu Butnariu – muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie, avocatul Alexandru Iștoc, Mihaela Balint – președintele Acțiunii Catolice „Sfânta Tereza”, Viorica Spătaru – președintele Fundației „Anton Durcovici”, preotul Paul Mîrț – președintele Academiei „Petru Tocănel” – și preotul Mihăiță Popovici.
„Eu sunt o dovadă că poate exista unitate și înțelegere între persoane de confesiuni diferite. Sunt romano-catolic, iar soția mea este ortodoxă. Cred că dialogul nu înseamnă diluarea propriei identități. Valorile creștine nu trebuie să ne facă să renunțăm la dialog, ci, dimpotrivă, trebuie să ne apropie unii de alții. Dacă avem o conlucrare între culte, nu înseamnă că avem și o trădare a identității noastre”, a spus Alexandru Iștoc.
„Suntem aici pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a ne apropia de Dumnezeu și a mărturisi împreună valorile creștine. Unitatea creștină este darul Duhului Sfânt care se va împlini când Dumnezeu dorește. Până atunci trebuie să depunem eforturi pentru o mai bună înțelegere între noi. Trebuie să dăm mărturie că suntem ucenici ai lui Cristos, având dragostea ca liant”, a spus Viorica Spătaru.
„Este un moment în care ne rugăm pentru unitate și cerem binecuvântarea lui Dumnezeu pentru a continua proiectele comune. Sperăm ca prin celebrările noastre și prin acest eveniment să ne amintim de dorința lui Isus: Ca toţi să fie una!”, a spus preotul Paul Mîrț, președintele Academiei „Petru Tocănel” din Roman.
„Mă apropii de încheierea misiunii mele de preot cu această speranță, aceea că dorința Mântuitorului nostru Isus Hristos, ca toți să fie una, va fi îndeplinită”, a declarat preotul Mihăiță Popovici.
După momentul de rugăciune și seria de alocuțiuni, romașcanii au pornit în procesiune în jurul Casei de Cultură a Sindicatelor, cântând și ținând în mâini candele aprinse. Momentul s-a încheiat la orele 17.00, cu depunerea lumânărilor în fața unor icoane reprezentative.
Evenimente similare au loc în fiecare an în marile orașe, în perioada 18 – 25 ianuarie, menite să marcheze „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor” sau „Săptămâna ecumenică”, așa cum este cunoscută în Biserica Ortodoxă.
Dragoș Toma,
directorul Fundației „Anton Durcovici”
Comentarii
deci indiferent de religie oamenii se pot apropia de ISUS,si intre ei ,fara intermediari (popii),religia de orice fel subjuga spirirtual,material ,iti ingradeste constiinta ,sa incercam sa gandim liber ,sa ne aducem aminte de LEGILE BELAGINE,PANTEISMUL ,care cuprinde cele mai curate legi ale LUI ,NU multitudinea de religii ,aduna crestinii ci credinta adevarata nealterata de vreun intermediar ,cu EL POTI VORBI ,ORIUNDE ,ORICAND ,fara a fi nevoie sa mergi neaparat la ,,CASA DOMNULUI „,daca esti bun ,te feresti sa faci cel mai mic rau oricui ,daca esti bland,daca ajuti tot timpul ,ce legi mai trebuie sa respecti ,ce religie este mai buna ca ascultarea legilor LUI ?
Tu ai înţeles din acea manifestare doar ura împotriva popilor. Du-te acasă! Noapte bună, „creştine”.
din pacate ,tu ai inteles ura impotriva popilor ,deci bati campii ,eu ma refeream la credinta adevarata neintinata de nici un fel de religie ,de gandire libera neingradita de vreun concept religios ,,crestinuleeee,eu nu-ti zic noapte buna nu te trimit in intuneric ci te trimit spre lumina ,helooo,si iti zic desteptarea ,trezeste-te,buna dimineata ,si nu te trimit acasa ci te trimit sa studiezi legile strabune ,adevaratele legi ale dacilor (legile belagine ),trebuie sa gandim si sa actionam fara religie ca oameni liberi in spirit ,nici un popa nu are ce sa-mi zica mie din religia lui atata timp cat eu incerc sa respect legile stramosesti dacice ,EMINESCU ,spunea:,totul trebuie dacizat in ROMANIA ,adica curatat ,religia este mana in mana cu guvernanti este vreo manifestare unde sunt autoritati ,rareori sa nu apara si preoti ,ce fac ei acolo ,subliminal transmit autoritate lor ……etc ,nu stiu tu ce ai sa intelegi dar sper sa incerci sa citesti macar corect ce am scris !!!
in centru a fost setacol,nu rugaciune,catolicii si ortodoxii nu se vor uni niciodata,una singura este credinta cea dreapa si anume credinta ortodoxa,celelalte ritualuri crestine sunt improvizatii,rataciri.