Moldova și Siretul iau în continuare viețile oamenilor

HomeActualitate

Moldova și Siretul iau în continuare viețile oamenilor

 

În ultimele zile, doi tineri și-au pierdut viața pentru că au vrut să se scalde în Moldova sau în Siret. Un tânăr, de 19 ani, din Roman, a murit vineri, în Moldova. Duminică, 6 august, un băiat de 14 ani s-a înecat în Siret, în zona podului de la Gâdinți.

În ciuda faptului că, în ultimii ani, au apărut multe zone sigure pentru scăldat, numărul persoanelor care continuă să ignore pericolul râurilor este destul de mare. Șirul tragediilor de acest fel pare de neoprit, numai în vara aceasta în Neamț șapte persoane înecându-se, iar vara nu este nici pe departe să se încheie.

În zona Romanului sunt amenajate mai multe piscine: trei bazine în Ștrandul municipal, o piscină la Motel Imperial în Cotu Vameș, o piscină la Condor în Dulcești, o piscină cu apă sărată la Barticești, la care se adaugă bazinele acoperite de la hoteluri și cel de la Sala Polivalentă. Este drept că intrarea la toate aceste obiective nu este gratuită, dar toate sunt prevăzute cu personal care poate salva vieți sau acorda primul ajutor în caz de accidentare.

Ziarul de Roman vă prezintă bilanțul sumbru al înecurilor din ultimii șapte ani, când Moldova și Siretul au curmat zeci de vieți, în speranța că un număr cât mai mare de persoane va conștientiza pericolul îmbăierii în apele curgătoare, adânci, neamenajate și care reprezintă cea mai nepotrivită soluție pentru a se răcori.

În 2010, prima victimă din zona Romanului a fost un tânăr care a mers la scăldat, pe 9 iunie, în zona Podului de Fier, iar râul Moldova l-a înghițit. În același an, un pescar din Gherăești a murit înecat, iar un bătrân din Doljești a vrut să se răcorească într-un canal de scurgere a apei. Pe 4 iulie, un tânăr a murit vrut să traverseze apa Moldovei înot, în zona satului Barticești.

În 2011, statisticile arată că 21 de persoane din Neamț au murit înecate pe timpul verii. În iunie, doi copii din Bâra au mers la scăldat și nu s-au mai întors acasă. În Siret și Moldova, și-au mai pierdut în acea vară viața un tânăr care a mers la grătar la Luțca și a vrut să se răcorească în râu și un copil care a mers la scăldat pe Moldova. Pe 11 iulie, un alt copil a intrat în Moldova și a fost salvat de la înec după ce o asistentă medicală de la Salvare, aflată la plajă, l-a resuscitat.

În 2012, o femeie a intrat cu fetiţa în Moldova, în zona satului Gherăești, şi a scăpat-o în apă, copilul nemaiputând fi salvat de la înec. Un alt copil și-a pierdut viața la Podul de Fier. Cea mai tristă zi a verii lui 2012 a fost pe 28 iunie, când Siretul a distrus o familie: tatăl şi trei copii, toţi decedaţi. Tatăl era la pescuit, un copil a intrat în apă, au intrat unul după celălalt să se salveze, dar au murit toţi patru.

În 2013, un bărbat din Roman a intrat în Siret și nu a mai fost găsit. În 2014, pe 12 august, un bărbat venit la grătar la Luțca a intrat în Siret și s-a înecat. În 2015, Siretul a mai luat o viață, un tânăr din Ion Creangă. În 2016, un tânăr, deși nu știa să înoate, s-a înecat în Siret. În același râu și-a pierdut viața și un tânăr din Adjudeni.

Mai mult, pe lângă pericolul de înec, medicii spun, din experienţa anilor trecuţi, că există şi destul de multe boli ce pot fi contactate din apă şi chiar de pe malurile cu vegetaţie sălbatică. Pe lista afecţiunilor se regăseşte leptospiroza – boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului, a rinichilor şi icter. De asemenea, există riscul îmbolnăvirii de meningită, boală ce se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • ”În 2016, un tânăr, deși nu știa să înoate, s-a înecat în Siret.” Asa… Cu tot respectul cuvenit celor care au trecut la o viata mai buna, ma intreb, domnii mei : cineva citeste inainte sa publice sau scriem asa cum ne e dictat ?