Prima paginăActualitate

Modificări aduse Codului Rutier, în vigoare începând de duminică

Modificări aduse Codului Rutier, în vigoare începând de duminică

Dimensiune text

 

 

Polițiștii atrag atenția șoferilor că, începând de duminică, au intrat în vigoare prevederile care permit suspendarea înmatriculării unui vehicul fără inspecție tehnică periodică valabilă, precum și dacă vehiculul nu a fost înscris pe numele proprietarului de drept la 90 de zile de la achiziționarea lui.

Astfel, începând de duminică, 20 mai, suspendarea de drept a înmatriculării autovehiculului intervine în cazul în care noul proprietar nu a solicitat transcrierea dreptului de proprietate în termen de 90 zile de la data dobândirii acestui drept asupra vehiculului, situație în care înmatricularea se suspendă de drept până la data transcrierea transmiterii dreptului de proprietate. În cazul în care, până la data transcrierii intervin mai multe transmiteri succesive ale dreptului de proprietate, termenul de 90 zile curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate. În acest sens, organul fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidența fiscală a vechiului proprietar are obligația de a notifica înstrăinarea acestuia autorității competente de înmatriculare în termen de 5 zile lucrătoare.

De asemenea, tot de duminică, 20 mai, suspendarea de drept a înmatriculării autovehiculului intervine la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică. În acest sens, la data de 20 mai 2018 se suspendă de drept înmatricularea vehiculelor ale căror inspecții tehnice periodice au expirat sau au fost anulate înainte de această dată.

„În situațiile prezentate mai sus, dacă un vehicul este depistat în trafic, iar în urma verificărilor se constată că înmatricularea acestuia este suspendată, conducătorul auto poate fi sancționat cu amendă de la 9 la 20 puncte amendă. Totodată, se dispune reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare, eliberându-se dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Certificatul de înmatriculare și plăcuțele se restituie proprietarului sau utilizatorului vehiculului de către poliția rutieră, la prezentarea de către acesta a dovezii încetării motivului pentru care documentul a fost reținut, precum și la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului”, precizează reprezentanții IPJ Neamț.

Prin Legea nr. 260/19.12.2017 care modifică OG nr. 21/2000, periodicitatea inspecției tehnice în cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane care au în afara locului conducătorului cel mult 8 locuri pe scaune este de 2 ani, respectiv un an în cazul autovehiculelor care au o vechime de cel puțin 12 ani. În acest sens, polițiștii recomandă conducătorilor auto să verifice cu atenție documentele și valabilitatea acestora înainte de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0