Prima paginăActualitateNeamt

Mobilizare pentru a scoate judeţul de sub nămeţi

Dimensiune text

Ninsoarea din ultimele zile a scos din garaje utilajele de deszăpezire. Pe drumurile naţionale şi judeţene se circula luni în condiţii de iarnă, zăpada de pe carosabil atingând până la trei centimetri. Romașcanilor li se aduce aminte să curețe zăpada „din fața porții”.

Autorităţile din judeţul Neamţ au luat măsuri imediate pentru a curăţa drumurile de zăpadă căzută în ultima perioadă şi pentru a interveni acolo unde era o situaţie de urgenţă.

La Roman, sâmbătă dimineaţa a început activitatea de deszăpezire. La ora 2.00, s-a dat prima dată cu material antiderapant pe străzile din municipiu. Ulterior, între 11.00 şi 15.00, utilajele au acţionat pe străzile principale şi secundare. Între orele 16.00 şi 3.00, s-au curăţat aleile şi trotuarele, iar în paralel s-a continuat activitatea pe străzi, cu utilaje şi antiderapant. Duminică dimineaţa, deszăpezirea a început la ora 6.00. S-a ieşit pe străzi cu 22 de utilaje de deszăpezire şi trei utilaje pentru material antiderapant. „Lucrurile au decurs bine în această perioadă. S-au utilizat circa 250 de tone de material antiderapant, în cinci ieşiri, şi zece tone de clorură de calciu”, a precizat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul oraşului.

Luni dimineaţa s-a intervenit la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman şi la Piaţa Centrală, pentru a se ridica şi transporta în afara localităţii zăpada care a fost adunată. De asemenea, după ce se va opri ninsoarea, persoanele care au adunat o cantitate mare de zăpadă într-un loc pot anunţa Primăria şi, în limita posibilităţilor, se vor deplasa utilaje pentru a o ridica. Totodată, romaşcanii trebuie să ştie că pot depozita zăpada din jurul blocurilor pe spaţiile verzi.

deszapezire03Poliţia Locală face controale în permanenţă

Edilul Romanului a făcut apel la cetăţeni şi la agenţii economici să înţeleagă că trebuie să cureţe zăpadă din dreptul porţii sau unităţii lor, să fie buni gospodari. În tot acest timp, Poliţia Locală a făcut controale la agenţii economici pentru a verifica dacă a fost curăţată zăpada. „Acolo unde s-a constatat că nu s-a respectat ordinul, proprietarii au fost sfătuiţi să îndepărteze zăpada cât mai repede. Acolo unde nu se găseşte înţelegere, se vor acorda sancţiuni”, susţine primarul Leoreanu. În ultimele zile, Poliţia Locală a avut 43 de plângeri şi sesizări soluţionate, pe diferite motive, printre care şi pentru persoane care au aruncat zăpadă pe carosabil.

Drumurile naţionale şi judeţene, curăţate încontinuu

Cei care sunt nevoiţi să părăsească oraşul trebuie să ştie că drumurile naţionale şi cele judeţene sunt în permanenţă curăţate. Luni se circula în condiţii de iarnă, zăpada de pe carosabil atingând până la trei centrimetri.

Luni dimineaţa, la ora 11, secţia Neamţ a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România acţiona cu 20 lucrători şi 20 de utilaje pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant pe drumurile naţionale din judeţ. Operatorii economici care se ocupau cu deszăpezirea drumurilor judeţene acţionau cu 14 lucrători şi 14 utilaje. „Utilajele sunt la lucru, se dă cu material antiderapant. Pe carosabil este un strat de zăpadă fărâmiţată de unu-trei centimetri. Având în vedere că ninge în continuare, situaţia se poate schimba. Avem noroc că ninge liniştit, fără vânt”, a declarat Stejărel Spiridonescu, directorul Secţiei Drumuri Naţionale Neamţ.

Pompierii stau şi ei pe baricade

Pompierii au stat în alertă pentru a interveni acolo unde se înregistrau situaţii de urgenţă. Luni dimineaţa, la ora 4.29, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman, alcătuit din cinci subofiţeri, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, a intervenit pentru a repune în trafic un autoturism Volkswagen Sharan, în care se aflau cinci persoane, în localitatea Gâdinţi. Echipajul a tractat autoturismul până în localitatea Poienari, traversând Dealul Mărului. În cadrul misiunii, forţele participante au repus în circulaţie şi un utilaj de deszăpezire.

COMENTARII

WORDPRESS: 0