Moaștele Sfinților Haralambie și Procopie sînt așteptate la Roman

Dimensiune text

Racla cu fragmente din moaștele celor doi sfinți va sta, spre închinăciune, la Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman. De luni, începînd cu orele 16.00, credincioșii se vor închina și vor participa la slujbe speciale, pînă pe 1 iunie.

 

În perioada 28 mai – 1 iunie, Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman, situată între Spitalul Municipal și Corpul B al Colegiului Național „Roman-Vodă” din Roman, va fi loc de pelerinaj pentru credincioșii din toată Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
În contextul Anului omagial al Sfîntului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, cu binecuvîntarea ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, vor fi aduse la Roman, spre închinare, moaștele sfinților mucenici Haralambie și Procopie.

Moaștele celor doi sfinți vor ajunge în Roman luni, 28 mai, la orele 16.00. Înaintea sosirii în biserică a raclei în care se află un fragment din moaștele celor sfinți, vor bate clopotele pentru ca toți credincioșii să vină să le întîmpine. „Credincioșii care vor fi prezenți la sosirea moaștelor pot participa și la slujba Vecerniei. Pe timpul șederii moaștelor sfinților Haralambie și Procopie, în biserica noastră vor fi săvîrșite slujbe speciale, de către șapte preoți, după un ritual anume. Dimineața vor fi săvîrșite Sfînta Liturghie și acatistul Sfîntului Mucenic Haralambie, iar după-amiaza, începînd cu orele 17.00 – Sfîntul Maslu și rugăciuni pentru tămăduirea celor bolnavi. Sfîntul Mucenic Haralambie, cunoscut ca vindecător de boli, este sărbătorit în fiecare an pe 10 februarie, iar Sfîntul Mucenic Procopie, pomenit în fiecare an pe 8 iulie, este cel care apără recoltele, căsătoria și familia creștină. Sfîntul Mucenic Procopie a fost și ocrotitorul lui Ștefan cel Mare. Voievodul moldovean a ieșit învingător în lupta de la Rîmnicu Sărat împotriva lui Basarbab al IV-lea cel Tînăr. În cinstea acestei victorii, Ștefan cel Mare a zidit o măreață biserică ce poartă numele Sfîntului Procopie„, a precizat preotul Florin Aurel Țuscanu, parohul Bisericii „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman.

Credincioșii care doresc să se închine la moaștele sfinților Haralambie și Procopie pot face acest lucru pînă pe 1 iunie. Aducerea moaștelor este un prilej pentru Parohia „Sfîntul Vasile cel Mare” de a continua lucrările de construcție ale lăcașului de cult. „Aducerea moaștelor acestor sfinți va fi o mare sărbătoare pentru noi toți. Sperăm ca evenimentul să ne poată ajuta să dăm facem un pas înainte în privința lucrărilor la biserică„, a spus parohul bisericii.

 

Sfîntul Mucenic Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică (Turcia de astăzi), răspîndind cu succes creștinismul în acele ținuturi și călăuzindu-i pe oameni pe calea mîntuirii. În vremea împăratului Septimiu Sever (193 – 211), cînd a fost declanșată o nouă perioadă de prigonire a creștinilor, a fost arestat. Mărturisindu-și în continuare credința în Hristos și refuzînd închinarea la idoli, Haralambie a fost martirizat în anul 202. Sfîntul Procopie era din părțile Galileii. A îmbrățișat viața monahală încă de tînăr. S-a afirmat ca apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul. Din acest motiv, a fost arestat și torturat cu sălbăticie. După moartea împăratului Leon, odată cu reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică, Sfîntul Procopie s-a întors în sihăstrie, unde a rămas pînă la sfîrșitul vieții.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Martin Luther 8 ani

    Ne bucuram ca sunt aduse mostele acestor sfinti si avem posibilitatea sa ne inchinam lor.
    Ceva nu suna fumos in acest articol si arata atitudinea slujitorilor Bisericii fata de noi credinciosii, suntem buni numai pentru donatii si atat. Parintele slujitor de la biserica spune ca aducerea mostelor va face ca lucrarile sa continue. Deci scopul aducerii nu este imbunatatirea spirituala ci clar un folos material. Am ajuns sa ne jucam cu moastele astea. Cred ca parintele ar fi tare dejamagit daca toti credinciosii ar veni si s-ar inchina cu multa evlavie la moaste, dar nu i-ar da bani. Parinte, gandeste-te bine ca preotii au doua cai in viata lor: raiul si iadul, iar dumneata te gandesti in primul rand la bani. Parintele Antoci nu a adus moaste sa ridice biserica, iar dumneata nu ai facut nimic de cand ai venit. Mare grija ca Dumnezeu este deasupra noastra.
    Doamne ajuta tuturor si mergeti romascani sa va inchinati moastelor.