Mirese obligate să se prostitueze

Dimensiune text

Zeci de fete din județele Neamț și Bacău au devenit victime ale proxeneților. Ele au fost racolate cu promisiunea că vor avea salarii mari în străinătate sau că vor fi luate de soții. Unele fete aveau de îndeplinit și un „target” săptămînal de 5.000 de euro. Cele care nu reușeau să strîngă suma cerută de proxeneți erau bătute, arse cu țigara sau drogate.

 

 

Victimele traficului de persoane ascund povești înspăimîntătoare. Cele mai multe dintre ele sînt fete cu vîrste cuprinse între 15 și 18 ani care, în speranța că vor cîștiga bani sau că vor avea o familie, au ajuns în rîndul prostituatelor din casele de toleranță românești sau străine.

Numai în acest an, la nivelul centrului regional din Bacău al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) au fost identificate 25 de victime ale traficului de ființe umane. Dintre ele, 23 sînt femei, 15 cu vîrste cuprinse între 15 și 18 ani, iar alte opt – cu vîrste cuprinse între 19 și 22 de ani. În timp ce bărbații au fost folosiți pentru a fura la comandă în Germania și Franța sau pentru a cerși, femeile au fost exploatate sexual în Neamț, Bacău, Iași și București, dar și în Italia, Germania și Spania. Modalitățile în care proxeneții își racolează victimele se diversifică de la un an la altul, iar locurile în care aceștia „acționează” sînt mai ales discotecile din mediul rural. „Cele mai multe dintre fete au fost racolate în discoteci din mediul rural. Proxeneții fie le promiteau că le vor lua de soții, cerîndu-le chiar de la părinți, fie le asigurau că le vor angaja în diverse baruri. Mai întîi, le ofereau salarii de aproximativ 1.000 de lei în baruri din Neamț, Bacău și Iași, apoi, cu timpul, le determinau să presteze servicii sexuale în acele baruri, pentru diverse sume de bani. După cîteva luni, fetele erau duse în străinătate să se prostitueze, primind în schimb o parte din banii cîștigați. Unele dintre fete erau vîndute italienilor, spaniolilor și germanilor, care se foloseau de serviciile lor în cadrul caselor de toleranță„, a explicat comisarul Ioan Munteanu, reprezentantul centrului regional Bacău al ANITP.

Cele mai multe din victimele proxeneților provin din mediul rural sau au părinți divorțați, plecați în străinătate sau care au manifestat un interes scăzut privind educația și supravegherea lor. Dorința de a cîștiga bani și de a beneficia de atenție și de cadouri din partea unui bărbat le-a aruncat pe multe dintre tinere într-un adevărat iad: „Erau încîntate că bărbații respectivi le duceau la mall-urile din Bacău sau din Iași, le cumpărau haine și bijuterii sau parfumuri, iar ele, în schimb, erau dispuse să facă orice. După o lună, aceștia le cereau să presteze servicii sexuale pentru prieteni sau cunoștințe, constrîngîndu-le, de multe ori, cu amenințarea că vor publica pe Internet filme în care fetele erau în ipostaze compromițătoare sau că le vor agresa părinții„, a mai spus comisarul Ioan Munteanu.

Unele dintre fetele duse să se prostitueze în străinătate aveau de îndeplinit și un „target” săptămînal de 5.000 de euro. Cele care nu reușeau să strîngă suma cerută de proxeneți erau bătute, arse cu țigara sau drogate. Printre metodele de racolare utilizate de proxeneți se numără și utilizarea rețelei de socializare Facebook. După mai multe discuții cu viitoarea victimă, proxenetul o invita la un restaurant, unde îi propunea să se mute în locuința lui. Îi oferea, în schimb, cadouri și haine, iar apoi o determina să presteze servicii sexuale către diverse persoane.

Tinerele sînt sfătuite să aibă grijă cu cine „se împrietenesc” în cluburi, baruri și restaurante sau pe Facebook. De asemenea, reprezentanții ANITP sfătuiesc fetele să nu dea curs anunțurilor de angajare pentru dansatoare în străinătate, în ciuda salariilor atractive anunțate prin intermediul anunțurilor respective. Astfel de anunțuri sînt afișate în special în apropierea cluburilor și a liceelor, iar multe dintre tinere s-au dovedit a fi tentate să lucreze ca „dansatoare” pentru salarii cuprinse între 1.000 și 5.000 de euro, descoperind apoi pe propria piele ce servicii trebuie să presteze în realitate.

Data de 18 octombrie reprezintă ziua împotriva traficului de ființe umane în cadrul Uniunii Europene. La nivel local, reprezentanții centrului regional Bacău al ANITP vor participa, în această perioadă, la o serie de întîlniri cu tinerii din instituțiile de învățămînt romașcane, încercînd să le explice cum să se ferească de cei care au transformat traficul de ființe umane într-o ocupație ca oricare alta.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • daca tot spuneti sa nu dea atentie la anunturile acele de ce mama naibi nu le opriti ca stiiti si tot voi spune verzi si uscate