HomeSanatate

Miracolul icoanei Mântuitorului Iisus Hristos, de la Sagna

Preotul Vasile Anghel a văzut un semn divin la icoana Mântuitorului din biserica nouă a satului, credincioșii prezenți la slujbă au văzut și ei miracolul. Icoana a fost pictată „în post și rugăciune” de marele artist Neculai Păduraru, fiu al satului.

 

 

„Eram în timpul slujbei și citeam Sfânta Evanghelie, când, dintr-o dată, am văzut că se întâmplă ceva cu icoana Mântuitorului. Fața Mântuitorului din icoană a rămas neschimbată, dar veșmântul s-a luminat și s-a umplut de mici cruciulițe. Icoana părea transparentă. Am văzut, de fapt, cum cuvântul Scripturii devine realitate”, mărturisește părintele Vasile Anghel, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Sagna.

Biserica din satul Sagna

Biserica din satul Sagna

Biserica veche, din lemn, ridicată la 1530, păstrată ca un tezaur de preț în mijlocul cimitirului – cel mai vechi lăcaș de cult din Protopopiatul Roman -, și biserica nouă a satului, sfințită la 3 septembrie 2006, scrutează zările, fiind cele mai importante repere din Sagna.  Ambele lăcașuri de cult sunt bijuterii arhitectonice ale timpului în care au fost înălțate.

„Am fost fascinat de aceste locuri, deși nu am rădăcini aici. Am trăit momente deosebite și am pus suflet în tot ceea ce am făcut. Nu concep să mă despart de biserică, de oameni, pentru că în aceste locuri m-am împlinit duhovnicește”, spune părintele Vasile Anghel, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Sagna.

 

În timpul slujbei, icoana Mântuitorul s-a luminat

 

Preotul Vasile Anghel

Preotul Vasile Anghel

Cele două icoane împărătești din biserica nouă din Sagna au fost pictate de Neculai Păduraru – cunoscut mai mult pentru lucrările sale de sculptură decât pentru cele de pictură -, fiu al satului, unul dintre cei mai mari artiști ai României. Legat de locurile natale, sculptorul Păduraru și-a pus amprenta asupra noului lăcaș de închinăciune. „Profesorul Păduraru a pictat cele două icoane împărătești, una reprezentând-o pe Maica Domnului, iar cealaltă pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Pe spatele acestor icoane există o însemnare făcută de autorul lucrărilor: «Această icoană a fost pictată de către fiul satului, Neculai Păduraru, în post și rugăciune». Numai în această stare zugravul de icoane trebuie să realizeze chipurile sfinților. Altfel, aceste lucrări nu sunt decât tablouri religioase”, a precizat părintele Anghel.

Se pare că acest fapt a contribuit foarte mult ca icoana Mântuitorului să devină făcătoare de minuni. „Eram în timpul slujbei și citeam Sfânta Evanghelie, când, dintr-o dată, am văzut că se întâmplă ceva cu icoana Mântuitorului. Fața Mântuitorului din icoană a rămas neschimbată, așa cum a pictat-o profesorul Păduraru, dar veșmântul s-a luminat și s-a umplut de mici cruciulițe. Icoana părea transparentă. Am văzut, de fapt, cum cuvântul Scripturii – «cel ce te îmbraci cu lumina ca și cu o haină» – devine realitate”, a explicat părintele Anghel.

Credincioșii prezenți la slujbă au văzut miracolul și au discutat îndelung cu preotul despre semnul primit de la Dumnezeu.

 

Pastorațiile lungi aduc modificări în viața parohiilor

 

De 28 de ani, neîntrerupt, părintele Vasile Anghel păstorește sufletele localnicilor din vechiul sat răzășesc Sagna. „Aceste pastorații lungi aduc și mari modificări în viața parohiilor. Înseamnă, în principal, consolidarea unei relații între credincioși și preot și o motivație de a marca perioada respectivă”, mărturisește părintele Anghel.

Lucrările la noua biserică au început în 1995 și au durat 13 ani. „Am explicat oamenilor, cu tact, că, dacă zidim o biserică, să o facem încât să devină un reper pentru comunitate. Nu a fost ușor să construim biserica, pentru că în parohie sunt puțin peste 200 de familii, dar oamenii au răspuns acestei dorințe. Construirea unei biserici înseamnă jertfă și suferință. Le-am spus credincioșilor că ceea ce ne propunem să facem este jertfa dragostei noastre pentru Dumnezeu”, a spus părintele Anghel.

 

Sagna, a doua Hobița a României

 

Biserica veche din Sagna a fost ridicată în 1530

Biserica veche din Sagna a fost ridicată în 1530

Vechimea și elementele arhitecturale păstrate nealterate au făcut ca biserica din lemn de la Sagna, cu hramul „Sfântul Nicolae”, să fie înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Neamț. „Biserica din lemn a fost ridicată în 1530. Pentru că are o vechime considerabilă – datează de la începuturile statului voievodal -, reprezintă un reper duhovnicesc și artistic pentru comuna Sagna. Mobilierul vechi păstrează forme sculpturale cu valoare de unicat. Este știut faptul că activitatea socială și administrativă s-a aflat sub tutela Mănăstirii Galata, din Iași. Biserica a supraviețuit unui incendiu. Intervenția asupra ei nu a fost de natură să schimbe ceva în stilul arhitectonic. Cu alte cuvinte, i-am păstrat identitatea, am împodobit-o cu pictură în frescă și am învelit-o în draniță, lucrată manual de meșteri de la Grințieș. Am vrut ca, atunci când omul intră în această biserica – monument istoric, localnic sau trecător prin zonă, să simtă aerul anilor când a fost construită, să fie contemporan cu cel care a ridicat-o”, explică părintele Vasile Anghel. În prezent, în biserica veche se țin slujbele de înmormântare și cele pentru pomenirea morților din an.

Sculptorul Păduraru este așteptat, în preajma sărbătorilor pascale, pentru a pune la punct ultimele detalii pentru înființarea Muzeului „Neculai Păduraru”. „Îmi propun, prin acest proiect, de realizare a Muzeului «Neculai Păduraru», să includ localitatea Sagna în circuitul cultural al țării și să o transform într-o a doua Hobița”, a spus părintele Anghel, asociind, astfel, recunoașterea internațională de care se bucură lucrările maestrului Neculai Păduraru cu genialitatea marele Brâncuși.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • plictisit 11 ani ago

    Ano, ce vrei sa zici in articolul asta ca nu mai intelegem nik nik. Oricum Romanul a devenit o mica Meka a crestinismului maini, degete, icoane facatoare de minuni, mici cruciulite….vorba cantecului, cai verzi pe pereti. Banii, banii, banii ne omoara!
    In rest…post usor tuturor si hai sa-L cautam pe Hristos mai bine!

  • Nana 11 ani ago

    Omul sfinteste locul , proverb adeverit in localitatea Sagna de Parintele Vasile si familia sa, un exemplu de daruire si viata duhovniceasca. O cumunitate ortodoxa relativ mica, dar atat de solidara si statornica in credinta. Dumnezeu sa ne vegheze si sa ne sprijine in aceste vremuri tulburi. Doamne ajuta !

  • halooooooooo, colegaaaaaaaaaaa, atîîîîîîîîîîît despre „miracol” ?!!! deschid o școală de presă și ești prima invitatăăăăăă, fac cinste! 😉 păi, Ano draghe, unde-s argumentele cu care susții acest titlu atît de sensibil !? preotul face un enunț, ok, să zicem, dar mătușile, uncheșii care „au discutat îndelung cu preotul despre semnul primit de la Dumnezeu” unde-s, au trecut în altă dimensiune !? am și un sfat: lasă pe alții, sincer 🙂