„Miracolul culorii”, la Muzeul de Artă din Roman

„Miracolul culorii”, la Muzeul de Artă din Roman

Made in Neamț for Europe
Cărți vechi de medicină, expuse la Muzeul de Istorie
Artistul romaşcan Florin Zaharescu expune la Piatra Neamţ

 

expozitie catinca popescu 1Muzeul de Artă din Roman vă invită, sâmbătă, 10 septembrie, ora 15, la vernisajul expoziţiei de pictură naivă „Miracolul culorii”, a Catincăi Popescu, din Bacău.

Născută la 16 octombrie 1935, în satul Suhuleţ, din comuna Tansa, judeţul Iaşi), a urmat cursurile Școlii de Artă Bacău, secţiile de pictură şi artă decorativă, la clasa profesorilor Ilie Boca şi Letiţia Oprişan, şcoală pe care a absolvit-o în 1979. În 2010 i se decernează titlul de „Cetăţean de onoare” al comunei natale Tansa, pentru contribuţia adusă la bunul renume al localităţii şi la creşterea nivelului cultural al acesteia. În anul 2015 i se conferă şi titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Bacău.

Debutează expoziţional în 1975, cu ocazia Expoziţiei Naţionale de Artă Naivă de la Piteşti, oraş în care s-au lansat mulţi dintre artiştii naivi de astăzi şi care este considerat un fel de „capitală” a artei naive din România. De atunci expune anual, în expoziţii colective sau personale, în ţară şi străinătate. Putem aminti expoziţiile personale de la Muzeul de Istorie Bucureşti şi alte muzee de prestigiu din ţară, precum şi expoziţia personală de la Lion (Franţa) 1993. În ţară participă, între 1975-2014, la Saloane de Artă Naivă din Bucureşti, Piteşti, Dorohoi, Timişoara, Reşiţa, Iaşi, Arad, Suceava, Tîrgu Mureş, Tîrgovişte, Focşani, Slobozia, Constanţa, Bacău şi Vaslui, iar în străinătate rămân de referinţă participările la expoziţii din America Latină, Statele Unite, Canada, Olanda, Suedia, Rusia, Moldova, Polonia, Finlanda, Elveţia, Grecia, Italia, Bulgaria, Belgia, Franţa, Austria, Japonia, Germania, China, India, Marea Britanie şi altele.

„Menţionăm, în mod deosebit şi participările la Festivalurile Internaţionale de Artă Naivă de la Varenna (Italia), Verneuil-sur-Avre (Franţa) şi Musée d’Art Spontané (Belgia), unde Catinca Popescu este prezentă în fiecare an începînd din 2004. A participat de multe ori la taberele de creaţie de la Berzunţi, Măgura, Tîrgu Ocna, Slănic Moldova, Bălcescu, Pralea, Runc, Pomârla şi Reşiţa, dar, mai ales, a organizat tabăra de creaţie de suflet din satul natal, Suhuleţ – Iaşi. Activitatea sa îndelungată a fost încununată de numeroase premii, distincţii şi titluri: 11 premii I şi titluri de laureat, zece premii II, peste 80 de alte distincţii şi diplome. Multiple referinţe critice au apărut despre activitatea Catincăi Popescu, de la apariţii în presa vremii (ziare, radio şi televiziune) la referiri în lucrări de specialitate şi albume de artă din ţară şi din străinătate. Artistul naiv Catinca Popescu beneficiază de lucrări aflate în colecţii muzeale din ţară, dar şi în colecţii particulare, din România, Franţa, Austria, Germania, Israel, SUA, Canada, Grecia, Elveţia, Polonia, Italia, Belgia şi Olanda”, a afirmat muzeograf Mihaela Ciobanu, directorul Muzeului de Artă din Roman.

expozitie catinca popescu 1

expozitie catinca popescu 2

expozitie catinca popescu 3

expozitie catinca popescu 4

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!