Minori prinși muncind la negru, patroni cercetați penal

Minori prinși muncind la negru, patroni cercetați penal

 

În perioada 1 – 31 martie, 20 de inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț au efectuat 293 de controale, ocazie cu care s-au constatat 408 deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă și s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 148 sancțiuni contravenționale, însumând 254.000 de lei.

În domeniul sănătății și securității în muncă, în luna martie, inspectorii ITM Neamț au realizate 117 vizite de control și evaluare la unități economice. Totodată, cu ocazia controalelor s-au aplicat 127 de sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 36.000 de lei. În luna martie, la ITM Neamț au fost înregistrate cinci accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.

În domeniul relațiilor de muncă, în luna martie, au fost controlați 176 agenți economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, din care 17 amenzi contravenționale, însumând 218.000 de lei, respectiv patru avertismente contravenționale, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003 modificată și completată și H.G. nr.500/2011. De asemenea, au fost depistați 14 angajatori la care lucrau 21 de persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale de angajare a fost de 210.000 lei.

„La doi angajatori, au fost identificați doi minori care prestau activitate fără forme legale de angajare, motiv pentru care s-a înaintat organelor de cercetare penală documentația necesară pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de articolului 265, alineatul 1, din Legea nr. 53/2003 republicată (încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor)”, informează un comunicat al ITM Neamț.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0