Minori dispăruți de la domiciliu din Pâncești, găsiți cu ajutorul câinelui de urmă al Poliției

Minori dispăruți de la domiciliu din Pâncești, găsiți cu ajutorul câinelui de urmă al Poliției

Dimensiune text

 

Marți după-amiaza, 3 octombrie, polițiștii Postului de Poliție Pâncești au fost sesizați despre faptul că doi minori, frați gemeni, au plecat de la domiciliu din dimineața zilei și nu au mai revenit. Din verificările efectuate a rezultat faptul că minorii au plecat de la domiciliu spre şcoală în dimineaţa zilei menţionate mai sus, neajungând la școală şi nici la domiciliu până la data sesizării.

„Activităţile de căutare demarate imediat după sesizare au constat în scotocirea zonei, fiind angrenați zece polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ion Creangă și posturi de poliție, voluntarii Serviciului de situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei Pânceşti, cât şi cetăţeni din localitate. În jurul orei 20.00, minorii au fost găsiți la marginea localității Ciurea, viaţa acestora nefiind pusă în primejdie. În cauză a fost sesizată Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamţ, în vederea luării măsurilor corespunzătoare. Căutările au fost efectuate inclusiv cu ajutorul câinelui de urmă din cadrul Biroului Criminalistic Roman”, informează un comunicat al IPJ Neamț.

 

Polițiștii precizează, după cum arată studiile de caz pe tema plecărilor voluntare, că au fost identificați următorii factori ce influenţează decizia minorului de a pleca de acasă şi/sau refuzul întoarcerii la domiciliu: neglijarea minorului; conflictele în familie sau consumul de alcool; starea materială precară, ce determină neglijarea funcţiei educative a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii; lipsa unei comunicări corespunzătoare, reale, autentice cu părinţii; nesupravegherea de părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire; lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate; abandonul şcolar sau acumularea de absenţe şi rezultate negative la şcoală; anturajul negative, spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul.

Reprezentanții IPJ Neamț au făcut următoarele recomandări pentru prevenirea unor astfel de cazuri:

  • fiţi prietenul copilului dumneavoastră şi nu inchizitorul său;

  • staţi de vorbă des şi prietenos cu copilul dumneavoastră, astfel încât el să aibă încredere să vă spună ce probleme are, dacă se simte speriat sau ameninţat;

  • permanent acţionaţi păstrând respectul de sine al copilului dumneavoastră;

  • cunoaşteţi cercul de prieteni al copilului dumneavoastră;

  • dacă îi permiteţi copilului să meargă la joacă sau la şcoală cu telefon mobil sau bijuterii scumpe, să ştiţi că îl expuneţi riscului de a deveni victimă a furturilor sau a tâlhăriilor;

  • învăţaţi-vă copilul să nu meargă cu persoane necunoscute şi să vă spună de-ndată ce un necunoscut încearcă să-l abordeze nefiresc.

  • învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

  • explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.

În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 sau sunaţi la numărul 116.000.

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0