Prima paginăEconomie

Ministrul Victor Negrescu a discutat la Piatra Neamț despre specializarea inteligentă în regiunea Nord-Est

Ministrul Victor Negrescu a discutat la Piatra Neamț despre specializarea inteligentă în regiunea Nord-Est

Dimensiune text

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord–Est, cu sprijinul Băncii Mondiale, a organizat, în perioada 7–8 decembrie, la Rubik Hub Piatra Neamț, un amplu eveniment care a marcat momentul de tranziție de la etapa de pregătire a procesului de specializare inteligentă, la definitivarea cadrului necesar implementării strategiilor de specializare inteligentă la nivelul regiunilor din România.

Evenimentul s-a concentrat asupra analizei progresului înregistrat până în prezent, suportului de care Regiunile Nord – Vest și Nord – Est au beneficiat în calitate de regiuni pilot prin intermediul proiectului „Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puțin dezvoltate și modului în care rezultatele obținute vor putea fi valorificate, aspecte evidențiate prin contribuțiile la eveniment ale experților implicați în componenta ”Mix de Politici pentru stimularea competitivitatii”.

Alături de reprezentanți ai Comisiei Europene (DG REGIO și Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene), Băncii Mondiale, reprezentanți ai celorlalte agenții pentru dezvoltare regională și experți internaționali, la eveniment a luat parte Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe, inițiatorul acțiunilor preparatorii pentru regiuni rămase în urma în Parlamentul European, căruia i se datorează includerea Regiunii Nord-Est în acest proiect pilot.

„România a aderat la Uniunea Europeană cu un mare deficit în domeniul cercetării și inovării, care nu a fost recuperat încă în timpul celor zece ani de apartenență la comunitate. Astăzi, în mod cert, sectorul TIC este o poveste de succes, dar potențialul României în acest domeniu nu este suficient exploatat. Trebuie să sprijinim sistemul de educație, deoarece școala este singura care poate contribui în mod decisiv la dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale ale tinerei generații. Cred în crearea unui ecosistem care creează legături între cercetare, piața muncii și economie, de aceea încurajez specializarea inteligentă a regiunilor. În calitate de coordonator al acțiunilor pentru Președinția României la Consiliul Europei, voi iniția o serie de acțiuni în anul 2018, care au drept scop apropierea comunităților județene de agenda europeană, context în care vom putea promova noi acțiuni în această direcție”, a declarat Victor Negrescu.

„Pentru noi, «Lagging Regions» a fost mai mult decât un simplu proiect de cooperare internațională, a fost un stimul permanent pentru a ține pasul cu provocările societale, un exercițiu de învățare dur, pe alocuri, dar extrem de necesar atunci când îți dorești competitivitate la nivel european, dar și o bună premisă pentru ceea ce va însemna implementarea și monitorizarea Strategiei Regionale de Specializare Inteligentă în perioada viitoare. Organizăm acest eveniment, la Piatra Neamț, din dorința de a împărtăși rezultatele Inițiativei «Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puțin dezvoltate», de a analiza experiențele altor  regiuni din Europa în domeniul specializării inteligente  și de a identifica nevoile pentru dezvoltarea capacității instituționale și potențialii furnizori de servicii de asistență tehnică necesare implementării cu succes a strategiei de specializare inteligentă în regiunile din România”, a declarat Vasile Asandei, director general, ADR Nord-Est.

 

Începând cu anul 2016, în România s-a derulat Proiectul „Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puțin dezvoltate”/ „RIS3 Support for Lagging Regions”. Proiectul este promovat de Comisia Europeană, Directoratul General pentru Dezvoltare Regională în colaborare cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), în cadrul Acțiunilor Preparatorii complementare AP1 („Sprijin pentru creștere economică și guvernare în regiunile Europene mai puțin dezvoltate”) și AP2 („Avantajele competitive și potențialul de specializare inteligentă de la nivel regional din România”) ale Parlamentului European.

Scopul acestei inițiative a fost să contribuie la creșterea competitivității regiunilor prin furnizarea de asistență tehnică pentru îmbunătățirea cadrului de elaborare și implementare a strategiilor de specializare inteligentă, promovarea unor măsuri pentru îmbunătățirea mixului de politici pentru dezvoltare, precum și a unor măsuri de creștere a capacității administrative a regiunilor de a gestiona fonduri europene structurale și de investiții. Proiectul a inclus ca regiuni pilot din România regiunile Nord – Est și Nord – Vest.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0