Prima paginăSanatate

Ministerul Sănătăţii îi lasă pe copii fără dantură

Dimensiune text

Ministerul Sănătăţii a sistat alocarea de fonduri pentru servicii stomatologice gratuite. Dacă nu se găsesc fonduri la rectificarea bugetară, serviciile medicale gratuite vor fi reluate anul viitor. Stomatologii nemţeni protestează şi spun că este o măsură fără precedent în Uniunea Europeană.

 

 

Într-o ţară care este codaşă în Uniunea Europeană la capitolul igienă orală, Ministerul Sănătăţii a decis să nu mai aloce fonduri pentru servicii stomatologice gratuite. Aşa se face că, din luna aprilie, cei 100 de stomatologi din Neamţ care aveau contract cu casa de asigurări de sănătate nu mai primesc fonduri pentru servicii stomatologice gratuite. Până acum, lunar, medicii stomatologi primeau câte 1.000 de lei pentru a asigura gratuitatea urgenţelor stomatologice şi pentru copii. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că, dacă nu se vor găsi bani la următoarea rectificare bugetară, serviciile stomatologice gratuite vor fi disponibilie abia în 2014.

Medicii stomatologi din judeţ consideră că măsura le afectează demnitatea profesiei şi vor fi nevoiţi să taxeze toate serviciile medicale, inclusiv cele pentru copii. „Colegiul Medicilor Dentişti consideră că o astfel de atitudine promovată de Ministerul Sănătăţii aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicină dentară prin pachetul de bază, fiind încălcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constituţia României, dreptul la ocrotirea sănătăţii. Colegiul Medicilor Dentişti avertizează că implementarea acestei măsuri va determina imposibilitatea asigurării asistenţei stomatologice în sistemul public de asigurări de sănătate, limitând, chiar anulând adresabilitatea populaţiei la serviciile de medicină dentară, în special pentru copii şi categorii defavorizate, nemaifiind posibilă efectuarea de tratamente gratuite sau compensate, cu afectarea deosebită a stării de sănătate orală a beneficiarilor sistemului public de asigurări de sănătate care au dreptul la aceste servicii. Colegiul Medicilor Dentişti din România consideră că imaginea şi demnitatea profesiei de medic dentist au fost afectate, pe de o parte, prin alocarea unui buget necorespunzător faţă de nevoile populaţiei şi, ulterior, prin diminuarea constantă a acestuia până la sistarea totală la acest moment, iar, pe de altă parte,

prin subevaluarea drastică a serviciilor de medicină dentară şi prin promovarea unei politici autoritare şi lipsite de transparenţă”, se arată într-un protest semnat de medicii stomatologi din judeţ.

Aceştia mai susţin că este o măsură fără precedent în Uniunea Europeană, pentru că medicina dentară este eliminată din sistemul public al asigurărilor de sănătate.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

[sam_ad id=”130″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • anonim 8 ani

    ma intreb cind au avut copii nostri dreptul la consultatii si tratament gratuit?cind te duci cu ei la stomatolog te usureaza de cite mii de lei bune,pt ca costa extragerea,tratarea,plombarea si ei cica:”nu sint decontati”.asa ca sa ne mai scuteasca cu sistarea de fonduri pt copii