[FOTO] Mii de romașcani, în centrul Romanului de Ziua României

[FOTO] Mii de romașcani, în centrul Romanului de Ziua României

Dimensiune text

 

1-decembrie-ziua-nationala-07Aproape 2.000 de romașcani au fost prezenți pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, în centrul orașului, pentru a asista la manifestările dedicate acestui eveniment. Numărul personalităților politice a fost unul redus, însă oficialitățile locale au ținut câteva alocuțiuni pentru a le ura romașcanilor și românilor „La mulți ani!”.

După ceremonialul religios susținut de un sobor de preoți și citirea cuvântului ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au urmat discursurile oficialităților.

Viceprimarul Lucian Micu a vorbit despre români, în special despre românii care lucrează peste hotare și care sunt așteptați să se întoarcă acasă: „Sunt oameni care spun: «Avem o țară frumoasă, păcat că e locuită». Eu nu cred asta! Vreau astăzi, din Roman, din fața statuii lui Roman Mușat, din fața dumneavoastră, romașcani și români, să spun că România este o țară frumoasă, cu oameni frumoși și merită să fie prețuită și sărbătorită zi de zi. România este țara mea și sper ca toți cei dragi dumneavoastră, care astăzi sunt departe, peste hotare, ca să-și câștige un trai, să se întoarcă repede acasă, în patria noastră. Romanul a pornit pe un drum sigur, al dezvoltării. România este pe un drum bun și vom continua așa. Vom merge înainte pentru a schimba mentalități, pentru a oferi din nou românilor mândria că aparțin acestor meleaguri. Sunt mândru că sunt romașcan, sunt mândru că sunt român. La mulți români de pretutindeni!”.

A urmat cuvântarea deputatului Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț: „Este o zi importantă în istoria poporului român. Cum spuneam și anul trecut, vin aici, la Roman, cu drag, cu plăcere, dar și cu emoție. Spun, cu convingere, că Romanul este un ținut menționat încă din secolul XIV. Nu este de ieri, de azi… Este un reper în dezvoltarea Moldovei și a României. Aici, la Roman, este unul dintre cele mai importante centre economice. Aveți un om care s-a preocupat și se preocupă. A făcut performanță în administrație și va da dovadă de performanță în legislație. Împreună cu viceprimarul, vom face din Roman un reper în dezvoltarea României. Împreună vreau să mergem pe acest drum, spre Roman 2020, Neamț 2020. Să aducem glorie eternă celor care s-au sacrificat pentru țară. Să privim spre viitor cu încredere și speranță. La mulți ani, Roman! La mulți ani, România”.

A urmat alocuțiunea primarului Laurențiu Leoreanu: „Să ne aducem aminte de marele poet Mihai Eminescu, cel care spunea că cel mai important dar pentru un popor este patria. Eu spun că cea mai importantă valoare pentru o nație este patriotismul. Astăzi, de Ziua Națională, aveți dezlegare la patriotism, la iubire. Înfruptați-vă din plin de ele! Suntem împreună de nouă ani aici, când am statutat ca sărbătoarea să se facă în centrul municipiului. Întâi au venit 100 de oameni, apoi 200, apoi 500, acum suntem mii. Vom rămâne mereu împreună! Vom rămâne umăr lângă umăr și frate lângă frate. Am să vă spun vorba de duh a unui preot sfânt al românilor – Arsenie Boca – acesta a spus: «Eu acum am să plec, dar de acolo o să vă ajut, pentru că o să văd și o să aud mai bine». Eu vă spun atât: indiferent unde voi ajunge, voi rămâne al vostru și voi ai mei. Cu Dumnezeu înainte, cu Roman înainte, cu Moldova înainte și cu România înainte. La mulți ani, romașcani! La mulți ani, români!”.

A urmat, ca-n fiecare an, ceremonialul de depunere a coroanelor de flori, iar manifestarea s-a încheiat cu parada militară. Pentru romașcani, sărbătoarea a continuat, fiind împărțite 8.000 de porții de fasole cu ciolan afumat, grație unui parteneriat încheiat de administrația locală cu firma de evenimente care se va ocupa de Festivalul culinar, eveniment ce se va desfășura inclusiv pe 2 decembrie.

Programul manifestărilor dedicate zilelor de 1 și 2 decembrie poate fi consultat la următoarea adresă: http://www.ziarulderoman.ro/festival-culinar-romanesc-pe-1-si-2-decembrie-centrul-municipiului-va-fi-inchis-traficului/.

 

1-decembrie-ziua-nationala-08

1-decembrie-ziua-nationala-07

1-decembrie-ziua-nationala-06

1-decembrie-ziua-nationala-02

1-decembrie-ziua-nationala-04

1-decembrie-ziua-nationala-03

1-decembrie-ziua-nationala-14

1-decembrie-ziua-nationala-15

1-decembrie-ziua-nationala-13

1-decembrie-ziua-nationala-11

1-decembrie-ziua-nationala-12

1-decembrie-ziua-nationala-051-decembrie-ziua-nationala-10
1-decembrie-ziua-nationala-19 1-decembrie-ziua-nationala-18 1-decembrie-ziua-nationala-17 1-decembrie-ziua-nationala-16

1-decembrie-ziua-nationala-09

1-decembrie-ziua-nationala-01COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • Daca la restaurant iti pune cinci farfurii cu rahat, inseamna ca alegi? Asa si cu partidele!
  La ultimele alegeri, le-am spus tuturor ca eu nu ma mai duc la vot: destul si-au batut joc de mine toti smenarii de Dambovita, 20 de ani. Acum, aceeasi situatie:
  Niste partidulete care se dau vag de dreapta, dar propun…marirea salariului minim: o masura si comunista, si populista, si imbecila (din linia “sporim consumul”: toti halim, nu mai muncim, sa vezi ce bine-o sa traim!). Dreapta romaneasca e considerata, in Marea Britanie, socialism get-beget!
  Un ditamai partidul comunist, infractor, salvat in 1990 cu sprijinul Securitatii si al Rusiei. Si votat astazi de o parte a populatiei – aia care se teme de “nemernicii patroni” (ca te fac “sclav”) si vor sa fie angajati la stat, unde le e cald si bine (in traducere, o freaca pe salariu).
  Partidele astea nou create, de “centru”-dreapta, se vede clar ca n-au nici o sansa. Si n-au sanse, pentru ca n-au reusit sa convinga destul. Nici macar pe alegatorii de dreapta, dezamagiti, care asteptau o alternativa.
  Cat despre PSD, situatia nu e atat de roza nici pentru el. O avea el 40%…dar 40% din aia care se prezinta la vot! Sa nu aveti impresia ca alegatorii de stanga sunt mai fericiti ca aia de dreapta. Daca ar fi, s-ar vedea cu ochiul liber. Si nu se vede.
  Ce vedem, sunt milioane de romani care au emigrat. 7,2 milioane !!!! legali si ilegali !
  Asta e votul lor! Romanii au votat cu pasaportul.
  “Votul tau conteaza?” Nu zau?
  Pai, 10 milioane de romani au votat pentru reducerea numarului de parlamentari. Rezultatul? Numarul de parlamentari aproape ca s-a dublat. Nu mai au birouri destule in Casa Poporului.
  Ca sa vezi cat conteaza votul tau!
  Pe cine loveste absenta la vot?
  Pe toata clasa politica.
  Ce castigi daca NU VOTEZI?
  Un partid e ca un sindicat: daca nu reuseste sa mobilizeze oamenii cand e nevoie, nu mai conteaza cu cati membri se lauda el, pe hartie. Uitati-va la sindicatele romanesti: cine le mai baga in seama?
  Un guvern votat de sub 30% din populatie NU POATE sa ia decizii grave. Mai ales acum la inceputul unui nou Razboi Rece cu Rusia.
  Pur si simplu, e scuipat in fata si de Statele Unite si de Uniunea Europeana: cine esti tu, ma? guvernul Romaniei?…si cati oameni ai in spate? A…doar un milion? Din 18, cu care va laudati? Pai, ia, las’ ca preluam noi de acum, nu va mai obositi!
  Voi…vedeti ca aveti treaba la DNA!
  De asta toate partidele, dar absolut toate, incearca sa te faca sa te simti vinovat ca nu te duci la vot. Cica, daca nu votezi, or sa decida atii pentru tine.
  Ce sa decida? Culoarea farfuriei? Pai, ce ma intereseaza pe mine ca ma serviti intr-o farfurie rosie, sau galbena, sau portocalie? Cand, in farfurie, e acelasi rahat vechi, socialist.
  Ospatar: ia-ti mizeria de aici, ca n-am de gand sa ti-o inghit!

 • <> asa s-a exprimat sau este o greseala in postare???

  • ”avem o tara frumoasa,pacat ca e locuita”

   • cu asa afirmatie a inceput staful de la ROMAN,de ziua nationala,2016,in centrul municipiului daca ti poti inchipui,cat despre frecatorii de menta din serviciile publice,ai partial dreptate,eu de ex am muncit la patron o luna,si nu mi a mai trebuit,daca esti constiincios iti faci treaba in orice mediu ,cu conditia sa fii remunerat,uita te la generatiile care vin, care vor din prima ,daca se poate sa fie directori,si ei nu stiu clar sa bata un cui ,scolile profesionale solutia,nu 2 3 facultati cu nivel de scoala generala.