Mii de litri de motorină consumați la deszăpezirea satelor

Dimensiune text

Administrațiile publice locale din jurul Romanului au consumat în cinci zile de deszăpezire sute, chiar mii de litri de carburant, deși unele drumuri comunale și chiar județene continuă să fie blocate de zăpada depusă. Drumul național DJ 157 A Văleni – David rămâne închis traficului. Satul Băneasa, din comuna Bozieni este în continuare îngropat în zăpadă. Copiii din satul Vlădnicele nu au ajuns vineri la școală.

 

 

Și în acest an, iarna i-a luat pe nepregătite pe primari. Lipsa utilajelor sau proasta lor întreținere au făcut ca acestea să cedeze chiar în timpul acțiunilor de deszăpezire, iar desfundarea drumurilor să fie întârziată.

 

Sate blocate de zăpadă

 

Drumul național DJ 157 A Văleni – David continuă să fie închis. Autoritățile locale de la Văleni au acționat cu un singur utilaj pentru deblocarea drumurilor. Un utilaj performant este așteptat de întreaga comunitate din Văleni pentru ca această porțiune de drum să fie redată circulației.

Satul Băneasa din comuna Bozieni, o așezare cu 156 de suflete, rămâne în continuare izolat. „Cele două utilaje ale primăriei nu fac față pentru desfundarea unui drum de cinci kilometri până în satul Băneasa, situat pe un deal, și am solicitat de la autoritățile județene aducerea unei freze pentru desfundarea drumului„, spune Elena Enache, viceprimarul comunei Bozieni.

Deși Primăria Tămășeni nu are niciun utilaj în dotare, în cele două sate ale comunei au acționat șase utilaje închiriate de către autoritățile locale.

Copiii din satul Vlădnicele, comuna Stănița nu au ajuns nici vineri la școala din Veja. „Lucrăm la desfundarea drumului care duce în satul Vlădnicele. Pe toate drumurile se circulă pe un singur fir. Acționăm pe 78 de kilometri de drum, inclusiv cel județean. Vom interveni din nou cu utilajele prin sate pentru a îndepărta zăpada„, a spus Laurențiu Bebi Todireanu.

Cum utilajele primăriei au cedat în timpul acțiunilor de deszăpezire, autoritățile locale au fost nevoite să apeleze la particulari pentru a scoate satele din izolare. Și Consiliul Județean Neamț a dat o mână de ajutor autorităților de la Stănița, trimițând în zonă o freză. Utilajelor li se alătură 40 – 50 de localnici care participă la desfundarea drumurilor.

 

Primarii vor să se asocieze pentru a-și cumpăra utilaje, dar nu au bani

 

Patru utilaje de deszăpezire au acționat în comuna Ion Creangă. Conform declarației primarului comunei, Petru Prichici, pentru deszăpezirea comunei s-au consumat 700 de litri de combustibil. „Pe drumul Izvor – Averești s-a consumat o cantitate de motorină egală cu cea folosită pentru deszăpezirea întregii comune„, a declarat primarul comunei Ion Creangă. Peste 1000 litri de motorină au consumat autoritățile locale de la Tămășeni pentru degajarea drumurilor de zăpadă. În comuna Stănița, administrația locală a consumat 250 de litri de motorină pe zi pentru desfundarea drumurilor.

Pentru a nu mai prinde nepregătite autoritățile locale când vine ninsoarea, primarii propun o asociere între comune. „Este dificil să așteptăm tot timpul ajutor de la autoritățile județene pentru desfundarea drumurilor. Dacă am fi făcut o asociere între comunele vecine – Ion Creangă, Icușești și Valea Ursului pentru a ne cumpăra utilaje multifuncționale, atunci degajarea zăpezii ar fi fost făcută mult mai rapid„, a spus Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Asocierea este bună pe hârtie, pentru că primarii dau vina pe bugetul local subțire, așa încât un nou episod de ninsori și viscol va readuce, în prim plan, problemele cu care se confruntă edilii comunelor.COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • cetatean 7 ani

    Pai trebuie splati banii , ca le trebuie primarilor ca vin sarbatorile si au cheltuit mult in campaniea electorala din iunie si trebuie recuperati. Sa vina controale serioasa sa vedem unde merg banii nostri, dar toti fura ce sa ne mai miram.

  • un cetățean 7 ani

    Cred că era mai important ca primăriile din mediul rural să se ocupe mai întâi de cumpărarea de utilaje de deszăpezire, decât să cheltuie din banii comunității, cu tot felul de festivaluri și serbări câmpenești .Se puteau face proiecte cu finanțare europeană pentru achiziționarea acestor utilaje care erau prioritare proiectelor europene gen reamenajarea fostelor Cămine Culturale sau părculețe în mijlocul satului …