HomeActualitateRural

Migraţia politică deschide primarilor uşile la guvernanţi

Transferul la alt partid va fi făcut legal, pe baza unei ordonanţe de urgenţă adoptată joi de Guvern.

Guvernul a aprobat joi, 28 august, o ordonanţă de urgenţă care va permite primarilor să-şi schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul. Acest sport s-a practicat şi înaintea proaspătului act normativ. Fideli sau nestatornici unui partid care i-a promovat şi i-a susţinut pentru a ajunge în fotoliul de primar, dar mai credincioşi propriului interes de a rămâne în funcţie, mulţi primari din zona Roman au trecut, după 1990, de la partid la altul, pentru a putea rezolva, spun aceştia, problemele comunităţii.

Cea mai recentă mişcare migratorie a avut loc în această primăvară. Șase primari ai Partidului Democrat Liberal (PDL) din zona rurală a Romanului – Ion Creangă, Icuşeşti, Horia, Sagna, Stăniţa şi Vaea Ursului – au intrat cu sufletul în rândurile Partidului Social Democrat (PSD), acţiune care a avut loc în mare taină, pe 27 martie. A urmat al doilea val, pe 4 aprilie, când alţi doi primari – din Boteşti şi Gherăeşti – au intrat în curtea PSD. Altfel spus, primarii au rămas în acte la PDL, dar s-au mutat cu sufletul în PSD. Totul s-a ţinut în secret, pentru ca primarii să nu-şi piardă scaunul. Începând de joi, primarii nu mai au motive să se ascundă.

Primarul comunei Ion Creangă, Petru Prichici, a fost „adoptat”, în 22 de ani, de cinci partide: Partidul Democrat Agrar din România (în 1992), Partidul Democraţiei Sociale din România (2000), PSD (2004), Partidul Naţional Liberal (2005) şi PDL (2008). O amară experienţă „turistică”, din care a învăţat că trebuie să te faci frate cu oricine pentru a trece puntea. „Dacă parlamentarii aveau voie să plece dintr-o parte în alta, noi, primarii, de ce nu? Traseismul politic se practică pentru a deschide uşile guvernanţilor. Rămân în PSD, pentru că, la acest moment, mi se pare un partid serios şi puternic. Sunt prea tulburi apele în politică. Cred că în ţară ar fi de-ajuns doar două – trei partide mari. Altfel, nu mai vorbim de doctrină, ci de interes. În opinia mea, primarul trebuie să fie independent şi să câştige alegerile nu în contul apartenenţei la o formaţiune politică anume, ci după priceperea şi dăruirea de care dă dovadă”, explică Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Mai tânăr în politică, primarul comunei Boghicea nu a debarcat din formaţiunea politică – PSD – care l-a propulsat în fruntea comunităţii, nici când apele din partid au fost tulburi. „Dacă primarul este dezamăgit de sprijinul acordat de partidul din care face parte, nu trebuie ţinut cu forţa. Cred că valoarea unui primar se demonstrează şi se verifică atunci când formaţiunea politică din care face parte se află în opoziţie. Atunci, trebuie să arăţi oamenilor cum o scoţi la capăt cu promisiunile electorale pe care le-ai făcut”, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea din 2008.

Primarul comunei Stăniţa, Laurenţiu Bebi Todireanu, a migrat, în câţiva ani, de la PD la PSD şi PNL, dar nicio formaţiune politică în care a intrat nu a adus avantaje pentru comunitatea pe care o administrează. „Voi rămâne în PSD. Am făcut această schimbare pentru un singur om, deputatul Ioan Munteanu, pentru că sprijină primăriile mici. Simt că voi reuşi să fac ceva pe viitor, deşi va fi foarte greu”, a spus primarul comunei Stăniţa.

Migraţia în politică poate fi sancţionată doar o dată la patru ani, şi numai de electorat.

Comentarii

WORDPRESS: 0