Microbuze noi pentru elevii din Neamţ

Dimensiune text

În judeţ urmează să ajungă cel puţin 18 mijloace de transport pentru elevi. Preşedintele CJ Neamţ Culiţă Tărâţă speră ca ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, născut în Neamţ, să gândească cu inima la repartizarea microbuzelor. Acum, în judeţ sunt 108 microbuze, dar nu toate funcţionează.

Elevii din judeţul Neamţ nu vor mai parcurge pe jos kilometri întregi până la şcoală şi înapoi. Ministerul Educaţiei va trimite, în perioada următoare, la Neamţ, cel puţin 18 microbuze şcolare noi. Totul se va întâmpla după ce se va finaliza licitaţia aflată în desfăşurare pentru achiziţionarea autovehiculelor. Repartizarea de microbuze şcolare către judeţul Neamţ i-a fost confirmată de ministrul Remus Pricopie preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Culiţă Tărâţă. „Miercuri dimineaţă, m-am întâlnit cu domnul ministru şi mi-a spus că va trimite în Neamţ 18 sau 20 de microbuze şcolare noi. La nivel naţional, necesarul de microbuze solicitat ministerului este de 900 de bucăţi, dar licitaţia se desfăşoară doar pentru 600 de microbuze, din cauză că nu sunt mai mulţi bani”, a afirmat Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ.

În urmă cu zece luni, reprezentanţii Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ spuneau că în judeţ ar mai fi nevoie de 39 de microbuze, mai bine de o treime din numărul total al microbuzelor aflate în Neamţ. La nivelul judeţului sunt înregistrate 108 microbuze, din care 21 sunt defecte. Au rămas doar 87 care să circule în fiecare zi, dar cinci dintre acestea se află în stare precară, ceea ce înseamnă că, lună de lună, cheltuielile cu reparaţii atârnă greu în bugetul consiliilor locale care le păstoresc. Cele mai vechi microbuze sunt intrate în judeţ în 2001 şi în 2003. Sunt comune care au câte două sau trei microbuze şcolare, dar, mai mereu, unul dintre ele, dintre cele mai vechi, este defect. Responsabilitatea asigurării combustibilului, susţinerea financiară a reparaţiilor, a reviziilor periodice şi, în general, toate cheltuielile revin consiliilor locale. De altfel, acestea şi au în custodie cele mai multe dintre microbuzele din judeţ. O schimbare în protocolul de predare-primire a microbuzelor şcolare a apărut în 2010, când acestea au fost încredinţate direct şcolilor, în urma semnalelor primite la Ministerul Educaţiei conform cărora microbuzele şcolare erau folosite şi la alte activităţi. După 2010, şoferii microbuzelor au apărut în schema de personal a unităţilor şcolare, ca personal auxiliar, şi nu au mai figurat ca angajaţi ai primăriilor. O altă problemă este aceea că un microbuz face şi câte trei curse în fiecare dimineaţă, iar elevii care au ghinionul de a fi repartizaţi în prima cursă trebuie să se trezească cu mult înaintea începerii orelor.

Pe lângă problema microbuzelor, ministrul Educaţiei şi preşedintele CJ Neamţ au avut şi subiecte de discuţie plăcute, Remus Pricopie fiind născut în comuna nemţeană Ceahlău.COMENTARII

WORDPRESS: 0