Prima paginăSocial

Micii cerşetori se plimbă pe bani publici

Dimensiune text

Zeci de copii agresează romaşcanii, cerşind bani. Când primesc alimente sau haine, le aruncă, spre stupoarea oamenilor miloşi. Poliţiştii au suport legal doar pentru a-i duce la domiciliu, în Roman sau alte oraşe, şi a-i amenda pe părinţi.

Caritatea şi credinţa iau, unori, chip hâd. Când vezi oameni cu părul alb certându-se pentru pomană, dându-şi ghionturi, îmbrâncindu-se pentru a fi mai aproape de icoana sfântă ori de preotul care binecuvântează, te întrebi unde-s smerenia, reculegerea şi iertarea pe care le căutăm în astfel de ocazii. Aceiaşi, parcă, te afurisesc în mijlocul străzii pentru că ai făcut observaţie micului cerşetor care tocmai a aruncat la coşul de gunoi pâinea şi bidonul cu lapte pe care i le-ai oferit. Este opinia publică, vocea străzii, educaţia colectivă de care avem parte.

 

Prinţ şi cerşetor

Paul este, acum, un adolescent chipeş, cu bun simţ, care nu mai trebuie să cerşească pentru a nu sta cu burta goală şi a se acoperi cu zdrenţe. A abandonat şcoala, dar s-a făcut plăcut şi apreciat de micii oameni de afaceri care îi dau zilnic câte ceva de treabă şi, implicit, banii din care îşi cumpără hrana şi îmbrăcăminte. Un caz fericit, îndrăznesc să apreciez, după lumea în care a crescut. „Mi-ar fi plăcut să fiu învăţător, o iubeam pe doamna şi îmi plăcea la şcoală”, sunt singurele lui regrete.

Paul a câştigat inima romaşcanilor încă de pe când avea doar 4-5 ani: frumos, cuminte, cu un zâmbet trist, stătea pe marginea trotuarului, în uşa magazinelor ori sub o streaşină, sugerând nevoia de a fi ajutat. După ce a început şcoala, frumuşel şi curăţel, politicos şi săritor, s-a făcut iubit de „doamna” mai ales pentru cât de serios şi bine învăţa. Intra în redacţie la câteva zile, nu neapărat pentru a-şi primi „cadoul” meritat, cât, mai ales, pentru a se lăuda cu rezultatele şcolare. Nu se amesteca niciodată cu micii cerşetori, murdari, obraznici, agresivi, poate şi pentru că el a ajuns cu familia în Satul Olimpic după ce părinţii au fost aruncaţi în şomaj din fabricile romaşcane privatizate… la fier vechi. Spunea, când s-a apucat de spălat parbrizele, că este om de afaceri, adică se raporta la valoarea clientului când cerea plata… serviciului. Era prea timid ca să facă faţă „concurenţei”, de care s-a delimitat fie şi numai pentru a nu fi considerat cerşetor, ţigan, obraznic sau hoţ. El este altfel, chiar dacă, aşa cum spune parabola preferată de o bună prietenă, a crescut ca un pui de şoim între găini, adică nu a ştiut că poate să zboare. Paul vine, parcă, din povestea „Prinţ şi cerşetor” şi este de aşteptat ca un om bun să-l ajute să meargă la şcoală pentru a ajunge învăţător.

 

Flămânzi şi goi, violenţi şi murdari, vor fi beneficiarii spaţiului Schengen

Parcurile şi terasele din Roman sunt „locurile de muncă”, pe timp de vară, alese, cu predilecţie, de micii cerşetori.

Încep a se tângui de la câţiva metri, povestind cu voce sfâşietoare drame copiate, parcă, din filme de groază în care mame, taţi, fraţi se omoară între ei, fac orgii la beţie, îi schingiuiesc pe copii, aruncându-i în bezna nopţii, goi şi nemâncaţi. Trecători grăbiţi, familii ieşite la plimbare, mămici de mână cu cei mici ori clienţii unor terase scot repede un ban, împart din mâna copiilor lor cu cerşetorii sau lasă în farfurie ceva şi pentru oropsiţii fără vină. Surpriza mare este că doar banii au valoare creştină, bunurile – fie chiar şi aduse special de acasă în astfel de zone, cu dedicaţie pentru micii cerşetori dornici să aibă şi ei de-ale gurii şi de îmbrăcat, ca restul lumii – sunt aruncate demonstrativ la gunoi.

De milă, de silă, pentru a mai spune un „Doamne-ajută!” în gând, din obişnuinţă, ori, pur şi simplu, pentru că ai un copil în faţă, scoţi un ban şi crezi că ai scăpat de o grijă. Revine cu alţii alături, îţi dau târcoale, devin insistenţi până la a pune mâna pe lucrurile ce-ţi aparţin, ori te fac să renunţi la ce duceai la gură numai să scapi. Te lecuieşti de milă, nu mai vezi copilul angelic, constaţi că micul infractor are, din instinct ori dobândite genetic, cunoştinţe de psihologie: „Lasă, tanti, că ne mai vedem noi!”, promisiune şi ameninţare, totodată.

Ameţiţi de aurolac, „tras”, în grup, din pungă, se tolănesc pe elegantele bănci din Pietonalul Ștefan cel Mare, din Parcul Armenesc sau Parcul Mare, atunci când nu se zvârcolesc pe caldarâmul din gangul ce face trecerea spre Piaţa Mare. Nu sunt vinovaţii principali, sunt victime, ca şi noi, ale sistemul din care fac parte şi care, prin toleranţă, a proliferat. Loviţi de soartă, cu destinul întors împotriva lor şi fără voia lor, au, totuşi, la dispoziţie sisteme organizate, asociaţii de caritate, fundaţii şi donatori, Cantina Socială şi Casa Pâinii, oameni şi locuri de la ar avea de mâncare şi de îmbrăcat. Iar pentru începutul de an şcolar se organizează campanii de presă, se adună rechizite şi câte altele mai sunt necesare încât să treacă şi ei pragul şcolii cu emoţie, mândrie şi interes. Asta dacă şi din familie li s-ar cere, dacă liderii etniei ar munci pentru emancipare lor şi nu doar pentru a fi vocali în viaţa publică, dacă mila publică ar avea forme organizate şi nu de încurajare a unor astfel de fapte. Nu de alta, dar riscul este să-i vedem la ştirile de la ora 5 sau să ajungă „vedete” în presa străină, ca locuitori ai cartierelor improvizate la periferia metropolelor europene, ori ca Darius, zdrobit în bătaie pentru că a fost prins la furat în Paris. Beneficiari ai spaţiului Schengen se vor numi, atunci, români din România – Roman.

 

„În primele şase luni ale anului au fost aplicate 106 sancţiuni contravenţionale, potrivit Legii nr. 61/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede amenzi între 100 şi 500 de lei. Au fost conduşi la domiciliu, pe raza municipiului Roman, 39 de minori, cu vârste între 5 şi 12 ani, care cerşeau. 31 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate părinţilor pentru nesupravegherea minorilor, potrivit Legii nr. 61/1991 republicată, care prevede amenzi cuprinse între 100 – 500 de lei. Cu ajutorul Poliţiei Transporturilor Feroviare Roman, 11 minori care cerşeau în zonele supermarketurilor Kaufland, Lidl şi Penny din Roman au fost conduşi la domiciliul lor din Paşcani, Iaşi, Bacău, Tecuci, Buzău. Patru sancţiuni au fost acordate pentru vânzarea către minori de băuturi alcoolice şi tutun, conform articolului 3, alineatul 2.2 din Legii nr. 61/1991, care prevede sancţiuni cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei”, raportează comisar şef Daniel Cazacu, directorul Poliţiei Locale Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0