Mica Unire va fi sărbătorită la stejarul de pe strada Smirodava

HomeSocial

Mica Unire va fi sărbătorită la stejarul de pe strada Smirodava

 

 

Primăria municipiului Roman îi invită pe romașcani joi, 24 ianuarie, de la ora 11.00, să sărbătorească împreună împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Manifestările de Mica Unire se vor desfășura, ca în fiecare an, la Stejarul Unirii, de pe strada Smirodava, la acestea urmând să ia parte și elevi ai Școlii „Mihai Eminescu”, care au pregătit un montaj literar-artistic închinat acestui eveniment.

Cu acest prilej se va dezveli și placa ce va conferi zonei titlul de „Piațeta Unirii”. La manifestare sunt invitați să ia parte consilierii locali și parlamentarii din zona Romanului. În încheierea manifestărilor, participanții vor fi invitați să se prindă în hora Unirii, alături de membrii ansamblului Plai Moldovenesc, aparținând Casei de Cultură a Sindicatelor.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Doru Mihaescu 5 ani ago

    „Mica Unire”, asa cum in mod inadecvat si chiar revoltator este denumita in ultimul timp Unirea din 1859, a fost de fapt unirea fundamentala, in urma careia a aparut statul roman modern, numit mai intai Principatele Unite si apoi Romania, stat care s-a intregit in 1918, prin Unirea fireasca a Transilvaniei majoritar romanesti, nucleul vechii Dacii si al poporului roman, cu Romania aparuta in urma Unirii din 1859, ca si prin intregirea fireasca a Principatului Moldovei care nu s-a putut bucura in integralitatea sa de Unirea din 1859, din cauza rapturilor habsburgice si rusesti din 1775 si 1812. Asa incat, fara „Mica Unire” nu ar fi existat nici Romania, nici „Marea Unire”. Iar, pe de alta parte, „Mica Unire” a insemnat sacrificii dureroase pentru Moldova, asa ciuntita cum era ea atunci, dar mai dezvoltata in multe privinte, sacrificii ale caror urmari le putem vedea, din pacate tot mai evident, si in zilele noastre. Este, pe de alta parte, dezonorant sa vorbim tocmai la Roman despre „Mica Unjre”, avand in vedere faptul ca aici lupta pentru infaptuirea Unirii din 1859 a fost mai dura decat in multe alte parti, avand in vedere existenta unei puternice tabere antiunioniste, in frunte cu loctiitorul de episcop de Roman, Nectarie Hermeziu, cel care a apelat la toate mijlioacele pentru a intimida pe unionisti, pentru a influenta votul in favoarea antiunionistilor, cel care, in final, avea sa fie unul din cei doi votanti antiunionisti in Divanul ad-hoc de la Iasi.