Prima paginăSocialEducatie

Mica Unire a romanvodiștilor la București

Dimensiune text

SANYO DIGITAL CAMERAÎn fiecare an, pe 24 ianuarie, absolvenţi ai Liceului „Roman-Vodă” se întâlnesc la Casa Universitarilor din Bucureşti. Tradiţia datează din 1948. Cei mai numeroşi participanţi din ultimii ani sunt absolvenţii promoţiei 1959.

Conform unei tradiţii vechi de 68 de ani, în fiecare an, pe 24 ianuarie, absolvenţi din generaţii de demult ale Liceului „Roman-Vodă”, cum se numea odinioară colegiul romaşcan, răspândiţi prin toată ţara, se întâlnesc la Casa Universitarilor din Bucureşti. Data nu a fost aleasă la întâmplare. „Este o dată memorabilă, la care sărbătorim Mica Unire. Noi, toţi moldoveni la origine, cei mai mulţi munteni după buletin, ne întâlnim la Bucureşti, în Muntenia. La întâlnire nu vin doar romaşcanii deveniţi bucureşteni. Vin şi romaşcani stabiliţi în Craiova, la Piteşti, care ştiu de acest obicei al nostru şi care participă de câte ori au posibilitatea”, spune arhitectul pensionar Gheorghe Ionaşcu, absolvent din promoţia 1959, cel care a preluat, în ultimii ani, sarcina organizării evenimentului.

Arhitectul pensionar Gheorghe Ionaşcu

Arhitectul pensionar Gheorghe Ionaşcu

Participanţii se grupează, de obicei, la mese, în funcţie de promoţia din care fac parte, cei mai numeroşi, în ultimii ani, fiind absolvenţii din 1959. „Am început să frecventez aceste întâlniri în anii ’60, ca student la Institutul de Arhitectură «Ion Mincu». Prin 1964 îmi amintesc că erau câte 300 de participanţi, iar reuniunile se organizau de două ori pe an, iarna la restaurantul «Bulevard» şi vara la terasa «Pescăruş» sau «Bordei». Pe lângă latura sentimentală, reuniunile aveau şi un scop practic, întrucât se mai făceau, cu acest prilej, comisioane între colegii romaşcani. De întâlniri se ocupau atunci fraţii Petrovici, oameni erudiţi şi comunicativi, care au dus, ani de zile, mai departe, această tradiţie. Este de remarcat faptul că, în acei ani, tradiţia reuniunilor anuale ale foştilor absolvenţi ajunşi în capitală o mai aveau doar absolvenţii Colegiului «Emanoil Gojdu» din Oradea”, mai spune Gheorghe Ionaşcu.

Absolvenţi ai promoţiei 1959 a Liceului "Roman-Vodă", la revederea din anul 2004

Absolvenţi ai promoţiei 1959 a Liceului „Roman-Vodă”, la revederea din anul 2004

Conferenţiar universitar doctor Gheorghe Ionaşcu a absolvit Liceul „Roman-Vodă” în 1959 şi, apoi, a urmat cursurile Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. A urmat cursuri postuniversitare organizate de diverse facultăţi de prestigiu din ţară şi din străinătate, este coautor la Raportul României la Conferinţa Mondială ONU „Mediu şi dezvoltare”, membru al Academiei Oamenilor de Știinţă din România, al Ordinului Arhitecţilor şi al Uniunii Arhitecţilor, secretar al Comisiei de Ecologie a Academiei Române şi conferenţiar la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti. Deşi bucureştean cu acte în regulă de foarte mulţi ani, Gheorghe Ionaşcu nu a lipsit decât rareori de la revederile seriei sale organizate la Roman şi nici de la aniversările liceului pe care l-a absolvit. Tocmai pentru că nu s-a putut rupe sentimental niciodată de oraşul natal, a acceptat şi calitatea de organizator al întâlnirilor anuale ale romaşcanilor din Capitală. „Am preluat această misiune de la un fost coleg care s-a stins şi căruia i-am promis că duc tradiţia mai departe. Când eşti pensionar, ai avantajul de a dedica timp lucrurilor care îţi plac”, a spus arhitectul Gheorghe Ionaşcu.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Felicitări!…minunată tradiție.
    Asemenea revederi anuale, începând cu anul 1967 avem și noi,absolvenții fac.Metalurgie-Buc.
    (a 47-a, în 2014-până vor mai rămâne doi absolvenți…)