Meseriile asigură succesul tinerelor generații

Meseriile asigură succesul tinerelor generații

Dimensiune text

 

La Colegiul Tehnic „Miron Costin“ din Roman a avut loc marți, 18 februarie, întâlnirea elevilor din învățământul profesional cu reprezentanți ai agenților economici din zona Roman. Întâlnirea a avut loc în contextul unei campanii publice de promovare a învățământului profesional și tehnic, care se desfășoară la nivel național în perioada 11 februarie – 11 martie, în conformitate cu Legea 66/2019, inițiativa cunoscând manifestări specifice și la nivelul unităților de învățământ de profil din zona Roman.

Cu această ocazie, inginerul Sorin Hanganu, administratorul firmei SC Dana & Sorin SRL Roman, a prezentat elevilor informații referitoare la drepturile și obligațiile angajatorului și ale angajatului. Întâlnirea a fost de bun augur, elevii au pus întrebări directe și au primit răspunsuri pertinente, documentate, cu exemplificări concrete în ceea ce privește statutul de angajat în cadrul unei societăți comerciale. Simularea unui interviu de angajare, negocierea condițiilor, completarea unui CV au fost acțiuni cu impact în rândul tinerilor din învățământul profesional ai unității școlare amintite. Activitatea a fost organizată de directorul colegiului, profesor Ana-Maria Zăloagă, directorul adjunct al instituției, profesor Cristinica Sava, alături de profesorii Gheorghe Puiu și Valentin Stanciu.

„Această acțiune deschide suita de activități din calendarul propus de unitatea noastră de învățământ pentru a marca «Ziua Națională a Meseriilor», sărbătorită pe 11 martie. Colegiul Tehnic «Miron Costin» Roman are o agendă bogată de activități în acest sens, printre care mese rotunde, dezbateri, vizite de documentare, vizite la agenții economici, ateliere de lucru pentru elevii de gimnaziu care vor fi oaspeții liceului. De asemenea, la acest liceu se derulează în această perioadă activități practice demonstrative, lecții deschise, la care sunt invitați părinții elevilor, elevi din școlile gimnaziale din zonă, agenți economici, în vederea reducerii abandonului școlar, a stimulării interesului pentru învățarea unei meserii, a sensibilizării întregii comunități cu privire la necesitatea unor competențe profesionale ridicate”, a precizat profesor Ana-Maria Zăloagă, directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”.

De altfel, miercuri, 19 februarie, directorul adjunct al unității a susținut o activitate demonstrativă cu o clasă de a IX-a de elevi din învățământul profesional, prilej cu care a organizat o dezbatere la care au participat mai multe cadre didactice, atât de specialitate, cât și de cultură generală. „Tema activității a fost integrarea pe piața muncii, din perspectiva angajatului, dar și a angajatorului și a suscitat interesul elevilor participanți. Activitatea s-a dorit a fi un model de bune practici educaționale, iar la final cadrele didactice au identificat soluții pedagogice pentru sporirea interesului elevilor pentru școală, pornind de la realitatea concretă a grupului de elevi”, a mai precizat directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0