Meserii cu căutare la Colegiul Tehnic „Danubiana”

Dimensiune text

Colegiul romaşcan este singura şcoală care oferă calificare în domeniul industriei textile şi a alimentaţiei publice. Firmele specializate şi-au manifestat deja interesul de a angaja absolvenţi calificaţi.

Colegiul Tehnic „Danubiana” este singura şcoală din oraş care are în oferta educaţională cursuri de pregătire, în cadrul şcolii profesionale, pentru confecţioneri şi ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie. „Colegiul Tehnic «Danubiana» se înscrie în programul «Alege-ţi drumul!», program ce reprezintă un nou început pentru învăţământul profesional din România, o rută de educaţie şi pregătire practică ce vizează integrarea mai uşoară a viitorilor absolvenţi pe o piaţă a muncii în continuă schimbare. Programul se adresează tuturor elevilor care, după ce absolvă clasa a IX-a, doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat. Elevii înscrişi în învăţământul profesional pot dobândi o calificare profesională care le va permite să obţină mai rapid un loc de muncă şi să aibă un salariu mai devreme decât colegii care optează pentru bacalaureat. Pe timpul şcolarizării, elevii beneficiază de o bursă lunară în valoare de 200 de lei. Pe parcursul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică, vor putea să lucreze pe o perioadă determinată, cu respectarea condiţiilor legale, angajatorii susţinându-i, acolo unde condiţiile permit acest lucru, pe cei mai buni dintre elevi, prin burse suplimentare. Avem exemple, dintre elevii noştri, care au fost angajaţi pe perioada vacanţei, cu contract pe perioadă determinată, la firma la care şi-au făcut stagiul de practică în primul an de profesională”, a spus directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”, profesorul Ilie Boloca.

Contracte de şcolarizare la cererea agenţilor economici textile02

Pentru anul şcolar viitor, Colegiul Tehnic „Danubiana” oferă, pentru învăţământul profesional, clasa a X-a, 14 locuri pentru domeniul Industrie alimentară (calificarea brutar – patiser – preparator produse făinoase), 14 locuri pentru domeniul Alimentaţie (calificarea ospătar (chelner) – vânzător în unităţi de alimentaţie, 14 locuri pentru domeniul Mecanică (calificarea Lăcătuş mecanic prestări servicii) şi 14 locuri pentru domeniul Industrie textilă şi pielărie (calificarea confecţioner produse textile).

„Am primit numeroase solicitări din partea agenţilor economici care sunt în căutare de personal calificat pentru unităţile lor de producţie. SC Caremil ne-a solicitat 50 de lucrători calificaţi, Relen Com a făcut către noi o solicitare de 50 de lucrători şi suntem în discuţii avansate cu firma TRW, care va începe curând să producă. Piaţa confecţiilor este într-o continuă căutare de forţă de muncă. Absolvenţii cursurilor de confecţioneri au şansa de a se angaja imediat după absolvire. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi pentru celelalte calificări, absolvenţii având posibilitatea de a se angaja după absolvire chiar la agenţii economici la care au făcut practică”, a spus profesoara Daniela Căpraru, director adjunct al Colegiului Tehnic „Danubiana”.

textile03Bază modernă de pregătire

Elevii de la şcoala profesională fac stagii de practică atât la agenţii economici parteneri, cât şi în atelierul şcoli. „Avem posibilitatea de a le oferi elevilor o bază modernă de pregătire. În atelierul de pregătire pentru calificările din industria textilă avem zece maşini de cusut, maşini de tricotat, două triplocuri şi un Uberdeck – utilaje specifice care se folosesc şi în unităţile de producţie. Dotarea s-a realizat prin programe PHARE, prin care am reuşit să aducem atelierul nostru la nivelul unităţilor de producţie. De asemenea, avem un atelier pe care l-am numit «Mâini îndemânatice», în cadrul căruia elevii au posibilitatea să-şi manifeste talentul şi creativitatea. Produsele realizate vor fi prezentate, apoi, în expoziţii”, a spus profesoara Mariana Vacaru, din cadrul catedrei de confecţii textile.COMENTARII

WORDPRESS: 0