Medicul legendar al Romanului, evocat la Muzeul de Istorie

centenar2Doctorul Epifanie Cozărescu, de la a cărui naştere s-au împlinit 100 de ani, a fost o figură emblematică a vieţii medicale şi culturale romaşcane.

Muzeul de Istorie din Roman (Casa Fălcoianu) a organizat vineri, 24 ianuarie, simpozionul cu tema „Doctor Epifanie Cozărescu (1914 – 2010) – 100 de ani de la naştere”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Societatea de Istorie a Medicinei şi Farmaciei şi Asociaţia pentru Antropologie Urbană, filiala Roman. La eveniment au fost prezenţi Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, viceprimarul Lucian Micu, doctorul Ioan Chereji, preşedintele Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei, filiala Roman, profesor doctor Ovidiu Trifan, publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu şi oameni de cultură din judeţ.

„Am organizat o manifestare consacrată centenarului doctorului Epifanie Cozărescu, în care au fost prezentate aspecte din viaţa şi activitatea doctorului Cozărescu”, a spus Iulia Butnariu, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie din Roman.

centenar3Profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, a vorbit despre personalitatea doctorului Cozărescu: „Chiar dacă a plecat dintre noi, însemnând o despărţire, doctorul Epifanie Cozărescu are puterea, de sus, din Cer, să ne adune într-o unire. A fost o personalitate excepţională a medicinei româneşti, apreciat de populaţie şi de organele locale, medicul legendar al oraşului care, cu bicicleta sa, venea la casele bolnavilor. O pasiune deosebită a doctorului Cozărescu a fost cercetarea istoriei Spitalului Roman. Fără activitatea sa, niciodată nu am fi cunoscut multe din istoria spitalului nostru. A studiat arhivele din mai multe localităţi ale ţării – Iaşi, Roman, Piatra Neamţ, Piteşti, Cluj -, având informaţii de la foştii salariaţi şi urmaşi ai acestora, culegând fotografii, obiecte vechi medicale şi documente. Acestea i-au trezit interesul pentru înfiinţarea unui muzeu al spitalului din Roman, iniţial acesta fiind organizat într-o încăpere din clopotniţa Bisericii «Precista Mare», în prezent fiind găzduit de Muzeul de Istorie – Casa Fălcoianu. Colecţia oglindeşte evoluţia spitalului, şi a farmaciei care a funcţionat odată cu el, în cei peste 200 de ani. Doctorul Cozărescu a fost şi un înzestrat om de cultură, fiind membru al Asociaţiei Medicilor Poeţi şi Prozatori. A publicat numeroase studii şi cercetări medicale, articole, a ţinut sute de comunicări la reuniunile de profil din ţară. Este autorul unei cărţi de versuri, lucrării «Paramedicalia» cu însemnări medicale şi paramedicale. Opera sa capitală, care fructifică munca sa de cercetare de peste 40 de ani, a fost volumul «Istoricul Spitalului Municipal Precista Mare din Roman până la bicentenar 1998 – parţial şi al vieţii medico-farmaceutice», publicat în 2001, în colaborare cu medicul Octav Clocotici”.

La eveniment a participat şi medicul Antoaneta Lucaşciuc, membră în comitetul Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei din Bucureşti: „Am venit la Roman din toată inima pentru faptul că am avut onoarea să-l cunosc pe doctorul Epifanie Cozărescu. L-am cunoscut în anii când era nelipsit de la congresele din ţară, unde prezenta informaţii medico – farmaceutice inedite. Aşa am aflat, în anii de dinainte de 1989, că ne putem considera fraţi de suferinţă, pentru că, şi eu, fiind bucovineancă şi refugiată ca doctorul Cozărescu, am descoperit noi valenţe afective”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0