Prima paginăSocialSanatate

Medicul Gabriela Popovici, ajutor de nădejde în lupta contra fumatului

Dimensiune text

Pe lângă activitatea cotidiană din Secţia de Pneumologie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, Gabriela Popovici, medic primar pneumolog, supraspecializat în tabacologie, cu competenţe în endoscopie bronşică şi îngrijiri paliative, duce zilnic o muncă asiduă cu pacienţii care fac parte din programul „Stop Fumat”.

Ziua Naţională fără Tutun, sărbătorită anual în a treia zi de joi din luna noiembrie, a fost marcată la Roman, în 2009, prin inaugurarea Cabinetului de Tabacologie în incinta Spitalului Municipal. Deschiderea subprogramului naţional „Stop Fumat”, derulat prin Ambulatorul Integrat al Compartimentului Pneumologie, este rodul unei colaborări strânse între Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti şi Cabinetul Medical Individual al doctorul Gabriela Popovici. Pentru a-şi putea desfăşura activitatea şi în cadrul acestui cabinet, medicul Popovici a trebuit să urmeze cursuri speciale de Tabacologie, în iarna anului 2009, la Bucureşti, la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.

Cabinetul de tabacologie din Roman, singurul din Neamț

Reţeaua naţională de tabacologie a luat naştere în 2005. Doctorul Popovici şi-a propus să dezvolte acest cabinet şi la Roman, pentru că deja cunoştea foarte bine care sunt afecţiunile pe care le provoacă fumatul şi dorea să ajute pacienţii să lupte împotriva acestui viciu. În acel moment, mai erau cabinete de Tabacologie la Bisericani, Bacău şi Iaşi. Între timp, cel de la Bisericani s-a desfiinţat, iar cabinetul de Roman a rămas singurul de acest fel din judeţul Neamţ. Din cele 67 de cabinete de tabacologie care erau în România în 2009, acum au rămas numai 44.

Nu i-a fost uşor doctoriţei Gabriela Popovici să lucreze în paralel cu pacienţii din spital şi cu cei de la noul cabinet. „Este o activitate care înseamnă un volum foarte mare de muncă, pentru un venit foarte mic. Sunt foarte multe raportări care trebuie făcute, foarte multe consultaţii care se fac pacienţilor, iar asta vine în afara normei de bază pe care o ai ca medic specialist pneumolog”, afirmă medicul Gabriela Popovici.

Foarte mulţi pacienţi se adresează acestui cabinet. Relaţia cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este directă, pentru că raportările se fac lunar, iar institutul trimite Spitalului Roman medicaţia gratuită acordată pacienţilor, în valoare de 1.200 lei pentru fiecare pacient. Medicaţia durează trei luni, iar taxa de intrare în acest program este de 100 lei, taxă care include consultaţia iniţială plus încă trei consultaţii, inclusiv evaluarea finală, medicaţia şi supravegherea permanentă a medicului.

„În aceşti patru ani, s-au adresat cabinetului în jur de 400 de pacienţi, iar aproximativ 80% dintre aceştia s-au lăsat de fumat, ceea ce este o bucurie foarte mare pentru mine. Din păcate, însă, aproape 20% dintre aceştia au reluat fumatul şi ni s-au adresat din nou pentru a primi un alt tratament”, spune Gabriela Popovici. Dedicată profesiei, Gabriela Popovici oferă numărul său de telefon fiecăruia dintre pacienţi, care nu au reţineri în a o suna la orice oră, cerându-i sfatul în clipele în care au o criză şi vor să se reapuce de fumat.

La înregistrarea în program, pacienţilor li se face evaluare, o dozare a monoxidului de carbon din aerul expirat, care se efectuează cu un aparat special, iar această evaluare se face şi la sfârşitul programului, pentru a vedea dacă pacientul a respectat într-adevăr promisiunea de a nu mai fuma. Dacă, la momentul evaluării finale, dozajul de monoxid de carbon are o valoare egală sau chiar mai mare decât o avea la începutul programului, înseamnă că persoana respectivă a fumat în continuare. „Au existat şi pacienţi care au încercat să mă păcălească. Aceştia sunt dintre cei mai dificili, pentru că trebuie să depun cu ei o muncă activă de educaţie sanitară”, spune doctorul Popovici.

O carte, nu o ţigară

La începutul programului, toţi pacienţii sunt încântaţi, pentru că, după două săptămâni de tratament, se simt excelent, le revine pofta de viaţă, nu mai obosesc aşa tare, le revin gustul şi mirosul. Plus că nici ei şi nici hainele lor nu mai miros permanent a fum de ţigară. În acel moment, unii pacienţi se consideră vindecaţi şi, din păcate, renunţă la a-şi mai lua medicaţia, care ar trebui luată trei luni. „Apare deblocajul receptorilor nicotinici, iar corpul cere mai multă nicotină şi, atunci, pacientul se apucă mai tare de fumat. După asta, pacientul spune că tratamentul nu a avut niciun efect şi că este prost conceput. Însă, de fapt, este prost modul de administrare. Acţiunea medicaţiei acordate este cea de a bloca centrii nicotinici din scoaţa cerebrală. Medicamentele acordate au aceeaşi structură chimică cu nicotina. Absorbite la nivelul mucoasei gastrice, trec în sânge, ajung la nivelul scoarţei cerebrale şi, pur şi simplu, blochează centrii nicotinici. Atunci când vine nicotina, prin ţigară, ea nu mai are pe ce să se aşeze, pentru că receptorii sunt blocaţi, iar pacientul nu mai simte plăcerea respectivă. Această blocare pe receptori trebuie ţinută trei luni, pentru că, aşa cum este scris în fiziologia umană, orice arc reflex creat în timpul vieţii, neutilizat în trei luni de zile, se autodistruge. Esta ca o programare ancestrală. Atunci, receptorii blocaţi se distrug”, explică medicul Gabriela Popovici. Dacă întreruperea medicaţiei se face înaintea acestor trei luni, atunci tratamentul este total ineficient, căci receptorii rămân, iar nicotina este cerută de organism şi se reia fumatul.

Când pacientul fumează mult, se închide un circuit în scoarţa cerebrală, cu acţiune asupra glandei epifize, care secretă hormonii plăcerii – adrenalină. Aceşti hormoni, odată ajunşi în sânge, creează o stare de bine, de confort, pacienţii se simt minunat, se simt puternici, mai relaxaţi, se concentrează mai uşor, dar totul este, de fapt, pe o perioadă limitată, până când scade nivelul hormonilor din sânge. Acest proces are loc şi la persoanele care nu fumează, numai că, la ele, starea de bine este indusă de alt gen de activităţi, care le provoacă bucurie, mulţumire. „Din acest motiv, eu recomand pacienţilor să îşi caute alte activităţi care să le aducă plăcere – să citească, să se plimbe, să meargă la cumpărături, să discute cu prietenii, să îşi dezvolte hobby-uri, să meargă în excursii cu familia -, iar aceste activităţi să fie repetitive. Dacă nu vor găsi alte activităţi care să îi mulţumească şi care să îi ajute să secrete acei hormoni, vor avea senzaţia că nimic nu îi mai satisface şi vor cădea în depresie”, afirmă doctorul Popovici.

Stresul este acuzat ca fiind cel care creează dependenţa de nicotină popovici1

Programul iniţiat de medicul Gabriela Popovici a avut succes atât în rândul tinerilor, cât şi în rândul persoanelor mai în vârstă. Însă, conform specialistului, tinerii sunt cei care s-au lăsat mai greu de fumat. „Tinerii sunt prinşi în activităţi cotidiene în care şi-au format un întreg ritual al fumatului – dimineaţa la cafea, în pauze la serviciu sau la şcoală. Foarte mulţi au afirmat că, din cauza stresului de la serviciu, nu se pot lăsa de fumat, dar aceasta este o falsă idee, pentru că se formează un cerc vicios, care trebuie rupt la un moment dat, pentru a putea schimba ceva. De exemplu, ar trebui înlocuită cafeaua cu un ceai chinezesc negru sau verde, care conţine şi el cofeină, dar care nu cere nicotină. Dacă se schimbă o activitate, se formează acel efect de domino”, povesteşte doctorul Gabriela Popovici.

Mai multe rezultate pozitive s-au înregistrat atunci când dintr-un colectiv s-au prezentat mai mulţi pacienţi. Aceştia s-au încurajat unul pe celălat şi au reuşit să renunţe la acest viciu.

Cei mai grav caz tratat de doctorul Popovici la cabinetul de tabacologie a fost cel al unui pacient care fuma trei pachete de ţigări pe zi. Aprinderea unei țigări devenise un gest automat. „Astfel de oameni lucrează foarte mult şi au mereu mintea ocupată, astfel încât nici nu mai realizează când îşi aprind o nouă ţigară. Le-am atras mereu atenţia că un efect al nicotinei este că paralizează tot aparatul ciliar al mucoasei bronşice, care scoate impurităţile din plămâni, ce sunt, apoi, eliminate prin tuse. Dacă acest aparat este blocat, toate secreţiile inspirate prin aer rămân în plămân şi provoacă afecţiuni cronice pulmonare, care nu se mai vindecă”, explică medicul Popovici.

Pacienţi între 16 şi 75 de ani 

Cel mai tânăr caz tratat la cabientul de tabacologie a fost cel al unui adolescent de 16 ani. Aceasta a venit adus de către părinţi. Din păcate, tratamentul nu a reuşit, pentru că, în ciuda bunelor intenţii ale familiei, el continua să fumeze pe ascuns, iar acest lucru a fost imediat observat, prin testele de monoxid de carbon din aer făcute periodic la cabinet.

Cel mai bătrân pacient, care a vrut cu tot dinadinsul să se lase de fumat, a fost unul de 75 de ani. Din păcate, acesta deja depistase că avea cancer pulmonar. Dar a fost ambiţia lui să se lase de fumat, pentru a se simţi un pic mai bine, pentru a respira un pic mai bine. Din păcate, însă, doar calitatea vieţii sale a mai putut fi îmbunătăţită, căci boala nu mai avea cum să fie tratată.

Pentru a răspunde tuturor solicitărilor, medicul Gabriela Popovici îşi sacrifică, de foarte multe ori, din timpul său liber. Cheamă pacienţii după-amiaza sau sâmbăta, astfel încât să poată să îi consulte pe toţi. „Fiecare consultaţie de la cabinetul de tabacologie durează cel puţin o oră. Trebuie completate fişe speciale, trebuie făcute acele testele medicale periodice. Să nu mai vorbim despre discuţiile care trebuie purtate cu fiecare în parte, pentru a-i crea un profil complet, pentru a îl cunoaşte foarte bine, pentru a vedea care sunt metodele cele mai eficiente care trebuie aplicate în cazul fiecăruia”, povesteşte doctorul Popovici.

La programul „Stop Fumat” de la cabinetul de tabacologie din Roman au participat atât pacienţi din judeţul Neamţ, cât şi din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Siret, Constanţa sau Harghita. „Faptul că atât de multe persoane şi-au manifestat interesul de a participa la acest program nu poate decât să mă bucure, pentru că asta înseamnă că îşi atinge scopul. Mă bucur să ştiu că, şi în acest fel, pot contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi că îi pot ajuta să prevină anumite boli, care, odată declanşate prin fumat, nu mai pot fi tratate”, mărturiseşte medicul Gabriela Popovici.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • elena 7 ani

    Tot respectul pentru doamna doctor. Este un MARE PROFESIONIST, care pune mult suflet in ceea ce face. A salvat multe vieti. Multumim.