Medicul de familie Filip Panait a inventat o compresă chirurgicală inteligentă. Compresa nu se lipeşte de rană şi ajută la vindecarea acesteia în maximum 14 zile.
Medicul de familie Filip Panait, din comuna Bîra, va participa, în perioada 15 – 19 aprilie, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde va prezenta o invenţie proprie, o compresă chirurgicală inteligentă.
După ce a participat la Salonul Internaţional de Invenţii de la Bruxelles, în 2001, unde a obţinut două medalii de aur – pentru un aparat de determinare rapidă a VSH-ului şi hematocritului şi pentru o compresă chirurgicală superabsorbantă şi indeşirabilă -, medicul Filip Panait a lucrat, timp de mai bine de zece ani, la crearea unei noi comprese chirurgicale, inteligente, care are mai multe proprietăţi ca anterioara.
În 2013, medicul Filip Panait a înregistrat o cerere de invenţie la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru această nouă compresă, care este acum în curs de brevetare. Invenţia se referă la o compresă chirurgicală care are inclusă în structura sa sisteme de pompe pasive pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor din plăgi, fiind realizată din tricot tubular cu structură pediculată. Compresa chirurgicală este utilizată în medicină pentru absorbţia fluidelor din plăgi de orice natură, pentru asigurarea unui mediu aseptic şi antiseptic şi pentru stimularea regenerării tisulare.
Participarea la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva presupunea ca invenţia să fie măcar înregistrată ca depozit naţional reglementar. „Am obţinut un nou produs, o compresă chirurgicală inteligentă, care modulează absorbţia fluidelor din plagă, dar păstrează şi calităţile compresei iniţiale, şi anume este superabsorbantă şi indeşirabilă. Această nouă compresă păstrează plaga nici prea umedă, nici prea uscată, respectând, astfel, constatările cercetătorilor în domeniul plăgilor, la nivel mondial, care recomandă medicilor să păstreze plaga în aceste condiţii, pentru a putea permite ţesuturilor lezate să genereze un ţesut nou, pentru ca, în termen de 14 zile, să se vindece plaga. Dacă este depăşită perioada de 14 zile, riscul este foarte mare ca acea plagă chirurgicală să aibă o vindecare anormală, inestetică”, explică medicul Filip Panait.
Compresa inteligentă nu se lipeşte de rană
O altă proprietate a compresei chirurgicale inteligente inventată de medicul Filip Panait este că nu aderă la ţesuturile lezate. „Compresele chirurgicale realizate din material ţesut, de tipul tifonului – care au constituit, până acum, principalele dispozitive de protecţie a plăgilor -, au dezavantajul că se impregnează cu exudatul secretat de ţesutul subiacent, care pătrunde în reţeaua ţesăturii şi formează, prin uscare, o crustă solidă şi aderentă la primul strat. Schimbarea pansamentului produce microleziuni locale, însoţite de durere, desprinderea ţesutului de regenerare şi reacţii de proliferare rapidă şi necontrolată din partea ţesutului lezat, fapt ce întârzie vindecarea plăgii. Utilizarea pansamentelor din tifon poate determina formarea unor cicatrici inestetice, cu efecte negative asupra calităţii vieţii pacientului”, susţine inventatorului compresei chirurgicale inteligente.
Medicul Panait a considerat că este necesară inventarea unor noi dispozitive de protecţie a plăgilor. Astfel i-a venit ideea să creeze o compresă în structura căreia se găsesc numeroşi pediculi, prevăzuţi cu sisteme de pompe masive, pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor prin plagă.
Toate detaliile despre această invenţie au fost redate într-un articol publicat de medicul Panait, împreună cu profesorul doctor Ioan Baier, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în revista de specialitate „Acta Medica Transilvanica”, unde sunt promovate cercetări medicale şi studii clinice.
„Compresa are o structură asemănătoare vilozităţilor intestinale şi contactul cu plaga se face în puncte, dar acestea, având o formă vilozitară, determină nişte forţe de tensiune superficială, care blochează formarea crustelor. Am folosit pompe de tensiune superficială, pompe pasive osmotice, pompe de căldură, în aşa fel încât rolul ţesutului intact, care ar fi fost la nivelul respectiv, a fost preluat de compresă. Toate procesele care se realizează sub compresă sunt procese naturale de vindecare. Nu sunt influenţate cu nimic de prezenţa acesteia. Contactul cu aerul face ca o parte din lichidul din plagă să fie evaporat, după care un inel modulator, care se află la baza fiecărui pedicul, îşi măreşte dimensiunea şi blochează accesul fluidelor spre exterior, păstrându-le, o vreme, în interior. O compresă din aceasta are sute de inele modulatoare, sute de pediculi, care nu se mai comportă ca o reţea, asemenea tifonului, ci, pur şi simplu, plutesc deasupra plăgii, deşi, funcţional, compresa este ataşată de plagă”, afirmă medicul Panait.
Potrivit medicului de familie Filip Panait, compresa chirurgicală pediculată prezintă avantajul că este simplu de realizat, are un preţ de producţie scăzut, are capacitate de absorbţie variabilă, aderenţă redusă la ţesuturi, este biocompatibilă, asigură un mediu aseptic şi antiseptic, stimulează regenerarea ţesuturilor afectate şi este indeşirabilă.
În acest moment, medicul Filip Panait are nevoie de sponsori pentru a putea participa cu invenţia sa la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. Persoanele care doresc să îl sprijine îl pot contacta la numărul de telefon 0767.923.777 sau pot depune sume de bani direct în conturile deschise de medicul Panait la BRD Roman:
cont în lei: RO87BRDE280SV52465772800
cont în euro: RO91BRDE280SV52465692800.
Comentarii