Medicul Filip Panait a câştigat medalia de argint la Geneva

Dimensiune text

Acesta a participat la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva cu o compresă chirurgicală inteligentă, invenţie proprie, care i-a adus o medalie de argint. 

Medicul de familie Filip Panait, din comuna Bîra, a participat, în perioada 15 – 19 aprilie, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a prezentat o invenţie proprie, o compresă chirurgicală inteligentă. Invenţia sa a fost înscrisă la secţia Medicală şi a reuşit să convingă juriul de specialitate să îi acorde inventatorului medalia de argint la această categorie.

Invenţia se referă la o compresă chirurgicală care are inclusă în structura sa sisteme de pompe pasive pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor din plăgi, fiind realizată din tricot tubular cu structură pediculată. Compresa chirurgicală este utilizată în medicină pentru absorbţia fluidelor din plăgi de orice natură, pentru asigurarea unui mediu aseptic şi antiseptic şi pentru stimularea regenerării tisulare. O altă proprietate a compresei chirurgicale inteligente inventată de medicul Filip Panait este că nu aderă la ţesuturile lezate. „Compresele chirurgicale realizate din material ţesut, de tipul tifonului – care au constituit, până acum, principalele dispozitive de protecţie a plăgilor -, au dezavantajul că se impregnează cu exudatul secretat de ţesutul subiacent, care pătrunde în reţeaua ţesăturii şi formează, prin uscare, o crustă solidă şi aderentă la primul strat. Schimbarea pansamentului produce microleziuni locale, însoţite de durere, desprinderea ţesutului de regenerare şi reacţii de proliferare rapidă şi necontrolată din partea ţesutului lezat, fapt ce întârzie vindecarea plăgii. Utilizarea pansamentelor din tifon poate determina formarea unor cicatrici inestetice, cu efecte negative asupra calităţii vieţii pacientului”, susţine inventatorului compresei chirurgicale inteligente.

Potrivit medicului de familie Filip Panait, compresa chirurgicală pediculată prezintă avantajul că este simplu de realizat, are un preţ de producţie scăzut, are capacitate de absorbţie variabilă, aderenţă redusă la ţesuturi, este biocompatibilă, asigură un mediu aseptic şi antiseptic, stimulează regenerarea ţesuturilor afectate şi este indeşirabilă.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • romașcan 5 ani

    Sincere felicitări, domnule Panait !