Medicii specialiști vor fi plătiți de medicii de familie

Dimensiune text

Medicii de familie vor avea posibilitatea să plătească medicii specialiști la care își trimit pacienții. Noua lege a Sănătății prevede că medicii de familie se pot asocia cu diferite cabinete ale medicilor specialiști, pentru consultul pacienților de pe listele medicilor de familie.

 

Pentru fiecare pacient trimis la consult, Ministerul Sănătății va plăti medicului de familie o sumă fixă, pe care medicul, la rîndul său, o va plăti medicului specialist. Medicii de familie sînt, însă, nemulțumiți, pentru că noile prevederi au multe lacune tehnice.

Noua lege ne dă dreptul să ne asociem cu un medic specialist, cum ar fi un cardiolog, un neurolog sau medic de medicină internă. Conform noilor prevederi, pentru bolnavii cronici care nu suferă de boli transmisibile, Ministerul Sănătății va stabili o sumă fixă suplimentară, pe care medicul de familie o va plăti medicului specialist cu care se asociază. De exemplu, un bolnav cardiac este obligat să se prezinte, lunar, la consult în cabinetul medicului de familie și, o dată la șase luni, la medicul cardiolog specialist. Să presupunem că Ministerul Sănătății alocă o sumă de 10 lei pe care o vom plăti medicului specialist. Ce se întîmplă dacă această sumă nu este de ajuns și dacă pacientul are nevoie de mai multe consultații la medicul specialist?„, a declarat medicul Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Potrivit acesteia, legea nu specifică procedurile de plată în cazul în care suma alocată este depășită și nici sancțiuni pentru pacienții care nu respectă tratamentul indicat de medic.


COMENTARII

WORDPRESS: 0