HomeSanatate

Medicii se judecă între ei

În județul Neamț, niciun medic nu a fost găsit vinovat de malpraxis. Reclamantul care solicită o expertiză la cerere poate să plătească și 4.000 de lei.

 

 

Pacienții, sau rudele acestora, care consideră că au fost tratați necorespunzător de către un medic, au posibilitatea să depună o plângere cu acuzația de malpraxis la Colegiul Medicilor Neamț. Procedura de cercetare este, însă, greoaie și, ca să obțină despăgubiri, pacientul ajunge, de cele mai multe ori, în sala de judecată.
Pe de altă parte, medicii din județ se plâng de faptul că plătesc asigurări de malpraxis uriașe degeaba, pentru că firmele de asigurări au clauze care nu permit despăgubirea pacienților, iar ei, ca medici, sunt supuși unor campanii de denigrare.

„Este foarte greu de stabilit cu exactitate verdictul de malpraxis.Când un coleg medic judecă un alt coleg acuzat, se pleacă de la prezumția de nevinovăție. Trebuie să se înțeleagă foarte bine că niciun medic nu vrea să facă rău intenționat unui pacient. Este și normal ca medicul acuzat să fie cercetat de către un coleg, pentru că cineva de altă profesie nu are cunoștințe medicale. Din păcate, medicii sunt supuși unor campanii intense de denigrare și nu e normal să nu se insufle încredere în corpul medical românesc”, a declarat medicul Mihaela Covrig, reprezentatul Colegiului Medicilor Neamț în Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România.

De exemplu, o persoană depune o reclamație, împotriva unui medic chirurg, la Comisia de malpraxis, însoțită de toate documentele care să-l sprijine în susținerea culpei medicale, după care își dă acordul cu privire la taxa pe care o are de plătit expertului ce se va ocupa de cercetare. Comisia desemnează expertul, care, în termen de 30 de zile, trebuie să întocmească un raport asupra cazului cercetat. Raportul ajunge la Comisie, iar aceasta, în termen de trei luni, trebuie să se pronunțe asupra cazului și să dea un verdict – a fost sau nu vorba de malpraxis. Dacă medicul este găsit vinovat, acestuia i se poate aplica una dintre cele patru pedepse: mustrare, avertisment, vot de blam și suspendarea calității de membru al Colegiului, ceea ce echivalează cu retragerea dreptului de liberă practică. Sancțiunea se aplică în funcție de conjunctura în care s-au desfășurat faptele.

Dacă cercetarea este făcută de un asistent medical sau o moașă, tariful variază între 700 și 800 lei, dacă este făcută de un farmacist sau un medic specialist – între 1.000 și 2.000 lei, dacă expertul este medic primar sau un șef de lucrări, tariful se încadrează între 1.500 – 3.000 lei. Cele mai mari tarife sunt practicate de experții care sunt conferențiari sau profesori și variază între 2.000 și 4.000 lei. Până acum, în județul Neamț, niciun medic nu a fost găsit vinovat de malpraxis.
„Toate aceste taxe se plătesc numai dacă s-a efectuat deja o anchetă la Colegiul Medicilor,  iar persoana solicită o nouă expertiză. În urmă cu doi ani au început discuțiile pentru modificarea legii malpraxisului, pentru că firmele de asigurări fac o grămadă de bani de pe spinarea medicilor, dar nici pacientul și nici medicul nu sunt apărați. Fiecare firmă de asigurări va fi reevaluată și supusă aprobării Consiliului Național al Colegiului. Prin noua lege, nu vor mai fi tergiversate cercetările și acordarea de despăgubiri. Se va urmări, mai ales, prejudiciul cauzat pacientului. Va exista o comisie de mediere. Dacă prejudiciul cauzat este minor și se ajunge la o înțelegere în urma medierii, atunci pacientul se poate adresa direct firmei de asigurări, pentru despăgubiri, și nu instanței”, a mai spus medicul Mihaela Covrig.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1