Medicii din rural speră că vor primi mai mulți bani

Dimensiune text

Medicii de familie care lucrează la ţară speră că vor avea venituri mai mari, deoarece a crescut punctajul acordat pentru criteriile care alcătuiesc valoarea sporului de rural. Ei aşteaptă decizia comisiei paritare de la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, care stabileşte valoarea acestor sporuri.

Sporul de zonă se calculează în funcţie de condiţiile în care medicul îşi desfăşoară activitatea, distanţa cabinetului faţă de o unitate de primiri urgenţe, starea drumului, aprovizionarea cu apă, numărul de locuitori şi nivelul social al populaţiei deservite. Pe baza acestor indicatori, medicii de la comune primesc un punctaj, iar numărul de puncte aferent acestor servicii se transformă în sume care se adaugă la valoarea finală de contract.

„Până acum, făceau medicii de familie o cerere prin care solicitau un spor de a anumită valoare. La cerere anexau documentele care demonstrau în ce condiţii îşi desfăşoară activitatea. De anul acesta, CAS Neamţ cere instituţiilor competente – Direcţia de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Statistică sau primăriile localităţilor – informaţii cu privire la condiţiile în care lucrează medicii de familie. După ce sunt adunate toate aceste date, se întruneşte o comisie paritară care analizează toate dosarele”, a precizat medicul Angela Bica (foto), vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Neamţ.

De exemplu, până acum, dacă deplasarea medicului la domiciliul beneficiarilor de servicii medicale se făcea pe drumuri neasfaltate şi nepietruite în proporţie de peste 50%, acesta primea două puncte la calculul sporului, dar de acum el va primi patru puncte. Dacă distanţa rutieră dintre localitatea unde se află sediul cabinetului medical şi localitatea cea mai apropiată unde se află o structură de primire urgenţe din cadrul aceluiaşi judeţ era peste 60 de kilometri, medicul primea şase puncte la calculul sporului, însă de acum va primi opt puncte.

Până acum, 105 medici de familie din Neamţ, care au cabinete în 80 de localităţi, majoritatea din mediul rural, beneficiau de sporuri pentru condiţii deosebite. Din cei 105 medici de familie, patru primeau sporuri între 31 şi 40%, 14 – între 21 şi 30%, 81 primeau între 11 şi 20% şi şase primeau un spor sub 10%.COMENTARII

WORDPRESS: 0