HomeSanatate

Medicii de familie sunt revoltați din cauza cardului de sănătate

Aceştia susţin că nu îşi pot îndeplini obligaţiile faţă de pacienţi din cauza faptului că utilizarea cardului de sănătate le răpeşte prea mult din timpul unui consultaţii. 

Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, cu filiale şi în judeţul Neamţ, susţin că, în loc să le uşureze munca, utilizarea cardului naţional de sănătate le-a dat numai bătăi de cap medicilor şi le răpeşte prea mult timp din durata unei consultaţii. „Înțelegem, în mod real, cât este de importantă utilizarea cardului de sănătate, dar, așa cum am estimat, lucrurile făcute prost nu au cum să dea rezultate. Ani de zile am fost restricționați de la menirea noastră de medici și ne-am făcut meseria printre piedici din ce în ce mai sugrumătoare. Cardul e deosebit de important ca instrument de control, de urmărire a banilor, dar abia atunci când Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi în stare să-l facă să funcționeze optim. Acum, grație sistemului execrabil în care a fost implementat cardul, relația noastră cu pacientul este profund viciată de frustrarea acumulată de ambele părți. Transparentizarea cheltuielilor din sistem nu trebuie să se facă cu prețul sănătății cetățenilor. De aceea, somăm decidenții să accepte realitatea, că nu au pregatit suficient sistemul, iar cardul nu poate să fie, în acest moment, unicul instrument de validare și decontare a serviciilor acordate”, susţin reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, care este condus de medicul Mihaela Covrig.

Conducerea CNAS aminteşte medicilor că „începând cu data de 1 mai, cardul de sănătate a devenit unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui. Faptul că astăzi aproximativ 70% din serviciile medicale sunt validate cu cardul, demonstrează că sistemul este funcţional. Pentru o perioadă limitată de timp,  asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta, vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat”.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • sam 9 ani ago

    la cardul de sanatate nu trebuie renuntat.

    • un medic 9 ani ago

      Nu se renunta la card (scris invers DRAC), dar daca pierzi cardul nu mai vii la medic decat daca iti cumperi altul, sa nu cumva sa uiti codul pin ca mergi la Piatra Neamt pentru deblocat, nu mai stau sa deblochez carduri la uituci. Daca inainte iti luai biletul de trimitere in mai putin de un minut, acum dureza mai mult si numai daca merge sistemul, serverul, cititorul de carduri, calculatorul sau ce-o mai fi el. Daca nu mege serverul astepti pana merge.