Prima paginăSocialSanatate

Medicii de familie refuză să distribuie cardurile de sănătate

Dimensiune text

„Vom cere să fim şi noi plătiţi pentru acest serviciu, aşa cum a fost plătită şi Poşta Română”, a declarat Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

După ce s-a încheiat distribuirea cardurile naţionale de sănătate de către lucrătorii Poştei Române, au rămas 16.500 de carduri care au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, pe motiv că destinatarii fie nu au fost găsiţi la domiciliu, fie era decedaţi. Iniţial, s-a anunţat că persoanele care nu au primit cardul acasă trebuie să facă un drum până la CAS Neamţ pentru a intra în posesia acestui document. După aceea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că medicii de familie vor fi cei care vor distribui cardurile rămase.

În prima săptămână din acest an, mai puţin de 1.000 de persoane au mers la CAS Neamţ pentru a-şi lua cardul acasă. „Nu înţeleg revolta medicilor de familie din judeţ. Momentan, nu s-a primit nicio înştiinţare oficială de la nivel naţional, cu privire la faptul că medicii de familie trebuie să fie cei care să distribuie cardurile către pacienţii care nu au primit documentul acasă. Și, chiar dacă se va primi, nu cred că are cu ce să îi deranjeze pe medici dacă primesc 50, 60 de carduri fiecare, pe care să le ţină într-un sertar şi să le dea pacienţilor atunci când vin la consult”, a spus juristul Radu Firăstrău, preşedintele CAS Neamţ.

Pe de altă parte, reprezentantul medicilor de familie din judeţ, medicul Mihaela Covrig, susţine că este împotriva distribuirii cardurilor, deoarece medicii de familie şi aşa fac suficientă muncă voluntară. Singurul lucru care ar putea să îi convingă ar fi o remuneraţie pe care să o primească din partea CAS. „Cardurile au fost distribuite prin Poşta Română, pe baza unei mari sume de bani. Noi de ce am face muncă voluntară? Nu suntem poştaşii Casei de Asigurări. În momentul în care vor avea loc negocierile între medicii de familie şi Casa de Asigurări, pe tema distribuirii cardurilor rămase, vom cere să fim şi noi plătiţi pentru acest serviciu, aşa cum a fost plătită şi Poşta Română”, a declarat Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

Până se va lămuri această situaţie, dacă va intra în vigoare un proiect de hotărâre aflat în acest moment în dezbatere publică, singurele îngrijiri medicale care vor mai fi acordate pacienţilor fără cardul de sănătate după 1 februarie 2015 vor fi cele de urgenţă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Florin 7 ani

    Juramintul lui Hypocrat ? Grija si respect pentru pacienti ? Aiurea! Vorbe de claca , d-na Covrig nu recunoaste decit sfintul BAN !!

  • multumitul 7 ani

    Introducerea cardului de sanatate, reprezinta FINALUL unei ere sumbre, din evolutia noastra ca neam romanesc.Cei care ma inteleg, isi amintesc, cum au fost umiliti, obligati fiind sa cumpere fel de fel de medicamente(IN CAZUL SPITALIZARILOR)pentru ei personal, sau pentru apropiati care-i mai avem pe langa noi. Cred ca va amintiti cand nu functionau aparatele din spitale cele pentru RMN sau altele si eram nevoiti sa deplasam bonlavii in carut la firme capusa ,care nemilos ne luau ultimii banuti din buzunare. Odata cardul introdus va OPRI FRAUDELE medici-farmacisti.Vor fi fonduri si pentru cei multi si napastuiti de soarta!Va urez si imi doresc sa folosim cat mai rar CARDUL de SANATATE!!!