Medicii de familie îi cer prim ministrului Cioloş să facă dreptate în sistem

Dimensiune text

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizaţii reprezentative ale medicilor de familie la nivel naţional, cer prim ministrului României, Dacian Cioloş, o implicare adecvată în sistemul medicinei primare. Medicii critică modificările aduse de noul Cod fiscal, dar şi faptul că sistemul este subfinanţat.

Reprezentanţii celor două organizaţii spun că, din 2016, prevederile noului Cod fiscal afectează direct şi discriminatoriu cabinetele medicilor de familie, înregistraţi în majoritatea lor ca persoane fizice cu profesii liberale, având contracte de concesiune cu primăriile.

În plus, medicii cer reprezentantului Guvernului să intervină pentru creşterea finanţării medicinei primare, prin rectificare bugetară care să aducă medicina primară la nivelul recomandat de Banca Mondială, adică 12% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

„Din statisticile oficiale ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) rezultă că medicina primară acordă mai mult de 70% din serviciile medicale din sistem, deşi finanţarea actuală a acesteia este de circa 6,5% din FNUASS total. Majoritatea propunerilor noastre privind actualizarea şi modificarea proiectului de Norme la Contractul-cadru s-au lovit de refuzul sistematic al CNAS, motivat prin prevederile deja existente şi în curs de aprobare cuprinse în Contractul-cadru 2016-2017. În momentul actual, consultarea profesioniştilor este pur formală, deciziile fiind luate deja de reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii. Din aceste considerente, solicităm prim ministrului reintroducerea principiului şi activităţii de negociere pentru societăţile profesionale şi patronatele din medicina primară la nivelul contractului-cadru. Solicităm prim ministrului prorogarea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015 până la 1 iulie şi prelungirea contractelor actuale prin act adiţional (existând precedent) şi retrimiterea proiectului de HG pentru Contractul-cadru 2016 – 2017 către Ministerul de resort şi CNAS, pentru actualizări pe baza negocierii cu furnizorii de servicii de sănătate”, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei noastre.COMENTARII

WORDPRESS: 0